FOTO: Vatrogasni centar i stambene zgrade na novoj lokaciji, pogledajte šta je sve u planu

Na javnom uvidu u narednih mesec dana nalaziće se urbanistički plan za gradnju vatrogasnog centra i stambenih kompleksa na prostoru nekadašnjeg Rasadnika, saznaje 021.rs.
FOTO: Vatrogasni centar i stambene zgrade na novoj lokaciji, pogledajte šta je sve u planu
Foto: 021.rs
Plan koji obuhvata prostor od Futoškog puta na jugu nedavno produženog dela Bulevara Jovana Dučića ka Somborskoj rampi, prema predlogu urbanista u narednom periodu bi trebalo da dobije kompleks za obuku vatrogasaca, vrtić, osnovnu školu i dva stambena bloka, gde je u jednom maksimalna spratnost zgrade sedam spratova sa potkrovljem, a u drugom devet spratova. 
 
U odnosu na sadašnje važeće urbanističko rešenje za ovaj prostor gde se nalazio Rasadnik Gradskog zelenila, odnosno poljoprivredno i neuređeno građevinsko zemljište, glavna promena je da se povećava prostor namenjen stambenoj gradnji, kao i spratnost za tri do četiri sprata.
 
Tako će prostor od više hektara severno od već izgrađenog Lidla sada dobiti stambeni blok sa sedmospratnicama i potkrovljem, dvospratnom osnovnom školom za 800 dece i vrtićem od dva sprata za 300 mališana, a zapadni deo u pravcu Veternika kompleks vatrogasne stanice. Prethodno je, u slučaju da se Rasadnik preseli na drugu lokaciju, postojala opcija da se ovde izgradi poslovni prostor. 
 
 
Sama vatrogasna stanica, koja će biti tek druga koja se gradi u Novom Sadu posle više od 100 godina, zvanično će se zvati "Regionalni centar za vanredne situacije". U pitanju je objekat koji će služiti ne samo kao stanica za novosadske profesionalne vatrogasce, nego i kao prostor za obuku vatrogasaca-spasilaca iz cele Vojvodine.
 
Grad je ovim zapravo dao novu lokaciju buduće stanice, jer je prethodni predlog bio plac nekoliko stotina metara dalje od ugla Bulevara patrijarha Pavla i Futoškog puta. Međutim, od te lokacije se odustalo jer su stanovnici Telepa tražili da se taj prostor sačuva kao parkovska površina.
 
U planu se može videti da je predlog izgleda i namene vatrogasne stanice istovetan predlogu koji je ranije bio u urbanističkom planu za Telep, a pored vatrogasaca na placu je moguće smestiti i druge hitne službe, poput policije i hitne pomoći.
 
Takođe, u predlogu izmena Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara (sada Bulevar Evrope) - lokalitet Rasadnik, vidi se da su novina stambeni blokovi uz Somborsku rampu i nedavno probijeni deo Bulevara Jovana Dučića u visini do devet spratova uz proširenje na zelene površine, dok su pre bile tu predviđene zgrade do šest spratova i više zelenih površina.
 
Pomenimo da urbanisti i dalje planiraju da se na prostoru kompleksa GSP-a može sagraditi tramvajski depo lake železnice. 
 
Građani plan mogu da vide na sajtu Urbanizma OVDE, kao i sajtu Grada Novog Sada OVDE.
 
Izmene plana prostora nekadašnjeg Rasadnika mogu se pogledati i u prostorijama Mesne zajednice "Gavrilo Princip" na Bulevaru Jovana Dučića 3 i u prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3. 
 
Primedbe i sugestije građani mogu podneti Upravi za urbanizam u Školskoj 3 do 28. oktobra.
 
Komisija za planove će pristigle primedbe razmatrati na sednici 10. novembra u Amfiteatru Spensa sa početkom u 9 časova
  • Vesna

    10.11.2021 14:55
    Srednja
    Novo Naselje bi trebalo da, osim osnovne, ima i bar jednu srednju skolu. I bazen, naravno. I jos jedan park. Zvuci naivno, kao da pravim spisak za Deda Mraza.
  • 9

    03.10.2021 08:22
    Ima li kraja ludilu
    Grabens ošacovao lokaciju u centru.
    Gde u normalnom svetu vatrogasce izmeštaju
    5 km od centra grada sa katastrofalnim saobraćajem
    ,naparkiranim vozilima po banderama jer više nema gde
    i podizanjem stambenih objekata u samom centru.
    Ili je to liječenje kompleksa , do juče smo živjeli
    u vukojebini bez puta struje i kanalizacije,
    a sade ćemo živti ucentru. Ne čuh od Novosađana
    da kupuju stanove na pomenutim lokacijama .
  • NS

    02.10.2021 19:43
    @ Neverini Toma
    Svaka reč Vaša je na mestu, pa bih samo da dodam još:
    Dok ne izađemo SVI na ulice i ne sravnimo ih, oni će nas betonirati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti