Kisač dobija bistu majora Tankosića

Savet za kulturu i informisanje Grada Novog Sada prihvatio je inicijativu da se u Kisaču postavi bista majora Vojislava Tankosića.
Bista se planira u središtu kružne zelene površine unutar autobuske okretnice na ulazu u naselje Tankosićevo, u Kisaču.
 
Bista će biti izlivena u bronzi, a sve troškove snosiće podnosioci inicijative.
 
Inicijativu za postavljanje biste podnelo je Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.
 
Na sednici saveta sa ovim predlogom saglasio se i Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.
 
Vojislav Tankosić bio je major srpske vojske, jedan od osnivača Crne ruke i učesnik najvažnijih istorijskih događaja u Srbiji, od Majskog prevrata do Sarajevskog atentata. 
  • Tatjana Parežanin

    08.11.2021 10:54
    Da odmah razjasnim. Spomenik vojvodi Vojislavu Tankosiću nije postavljen u Kisaču, nego u Tankosićevu. Tankosićevo kao naselje je formirano posle prvog svetskog rata i godinama je bilo samostalno. Tek je proširivanjem Kisača došlo do spajanja i do oduzimanja samostalnosti, pa je postalo samo deo većeg naselja. Što se tiče svih negativnih komentara, trebalo bi svakog ponaosob da bude sramota. U Tankosićevu ima sasvim dovoljno potomaka solunaca dobrovoljaca, koji će negovati uspomene na one, koji su doneli slobodu u prvom svetskom ratu. Deda mog muža je napustio siguran i situiran život u Americi, da bi se vratio u Hercegovinu i javio u dobrovoljce. Zapitajte se koliko u današnje vreme ima onih, koji u sebi nose toliko patriotizma, pa da ovako postupe u slučaju nekog zla. Pa zar je sramota slaviti junake, a normalno je praviti gej parade koje se po difoltu održavaju nedeljom (koja je sama po sebi crveno slovo u kalendaru) i to na godišnjicu proboja Solunskog fronta?
  • Trtoš

    01.10.2021 22:59
    Kakve veze ima Tankosić sa Kisačem? Nikakve.
  • Dragan

    01.10.2021 19:53
    Ah
    Kad dođemo na vlast prodajemo bronzu nekog teroriste jer je Crna ruka od Kralja Karađorđa proglašena prevratničkom bandom.Aj spomenik Adolfu(prezime mu znate),volio sve što i u Srbiji zastave, grbove, relikvije,menjanje istorije, priče o ugnjetenosti sopstvenog naroda,o svom narodu kao naj boljem, i firera tj vođe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.