FOTO, VIDEO: Kroz mrak, preko nesigurnog mostića - meštani Adica i Telepa traže bezbedniji prelaz

Građani koji prelaze nasip u Šumskoj, između Telepa i Adica, traže od lokalne vlasti da se pešacima i biciklistima obezbedi sigurniji prolaz.
FOTO, VIDEO:  Kroz mrak, preko nesigurnog mostića - meštani Adica i Telepa traže bezbedniji prelaz
Foto: 021.rs
U lokalnoj upravi su nakon pitanja 021.rs o ovoj temi najavili da će se radovi na poboljšanju prelaza izvesti u narednim mesecima ili tokom 2022. godine.
 
Kako su za 021.rs ispričali stanovnici koji žive na ukrštanju Šumske (nasip), Branka Ćopića, Ćirila i Metodija i Gorana Kovačića, problem sa prelaskom je prisutan već duže vreme.
 
Objašnjavaju da prilaz mostiću, tj. prelaz preko Šumske (nasip) koji spaja Branka Ćopića i Gorana Kovačića i pored jedne trake za pešake i bicikliste koja je odvojena od saobraćajnice, nije bezbedan i zato većina njih ide nekoliko desetina metara dalje, otprilike naspram ugla sa ulicom Kneza Vlastimira. Tu nasip prelaze koristeći mostić koji je bio deo nekadašnje okretnice autobuske linije šest.
 
"Ova nekadašnja okretnica šestice se dugo koristi za prelaz. Postavljena je bankina da vozila ne prilaze, ali most je uvek moguće preći peške, biciklom ili čak manjim motorom. Deca i odrasli tu pređu nasip jer je sigurnije nego ići na spoj Kovačića i Ćopića. Međutim, vreme je učinilo svoje, i sada nema jedne polovine ograde, druga se iskrivila, a zemlja sa ivice se odranja. Takođe, retko kada se kosi trava. Pojedine komšije su pisale raznim gradskim službama i preduzećima sa molbom da se sredi ovaj prelaz, ali nema reakcije", kaže jedan stanovnik Adica.
 
 
Njegova komšinica sa Telepa, navodi za 021.rs, da im nije jasno zašto Grad neće da im izađe u susret i sredi ovaj mostić na mestu nekadašanje okretnice, jer kako je navela, "zar i njima nije u interesu da pešaci i biciklisti bezbednije pređu".
 
Ona dodaje da je ovo samo jedan deo problema, jer ko pređe nasip nailazi na raskrsnicu Branka Ćopića, Gorana Kovačića i Ćirila i Metodija koja je nedovoljno pregledna.
 
"Tražili samo da se zbog dece koja idu sa Adica do škole ovde na Telepu bolje reši raskrsnica, ali jedino što je urađeno je da je postavljeno ogledalo. Vozači kažu da to ogledalo nije pomoglo posebno kada je u pitanju preglednost. Ne znamo da li bi pomogao ležeći policajac, semafor ili nešto drugo, ali trebalo bi naći neko rešenje da se uspori saobraćaj, jer ima nekih koji jure pravcem Kovačića - Čopića", kaže ova stanovnica Telepa za 021.rs.
 
Komšije kažu i da bi trebalo pojačati rasvetu, jer je noću ovde posebno opasno prolaziti.
 
 
U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) za 021.rs kažu da se trude da obezbede sugrađanima sigurno i bezbedno kretanje, što se pre svega odnosi na unapređenje bezbednosti saobraćaja i da su upozati sa problemom stanovnika naselja Adice i Telep.
 
"Povodom problema koji se odnosi na kretanje pešaka na trasi nekadašnje okretnice, već su preduzete neophodne aktivnosti i trenutno je u izradi rešenje koje će omogućiti pešacima nesmetano kretanje, dok će i dalje biti na snazi zabrana odvijanja saobraćaja", kažu u UGZI-ju.
 
U Upravi navode i da su nakon upita 021.rs obišli teren radi sagledavanja mogućnosti osvetljenja puta duž saobraćajnice i uz nasip. 
 
"Imajući u vidu da je potrebno postaviti novu javnu rasvetu, nakon izrade tehničke dokumentacije i ishodovanja neophodnih dozvola i saglasnosti, steći će se uslovi za izgradnju. Inicijativa građana uzeta je u razmatranje u okviru pripreme predloga Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2022. godinu", stoji u dopisu poslatom 021.rs.
 
Uprava navodi i da su u neposrednoj blizini pešačkog prelaza, na uglu ulica Gorana Kovačića i Ćirila i Metodija, postavljena tri stuba javne rasvete u krugu od 20 metara, kao i saobraćajni znak - ogledalo, radi povećanja preglednosti raskrsnice i unapređenja bezbednosti učesnika u saobraćaju i da je za 2022. godinu predviđeno postavljanje svetlosnih LED markera koji se ugrađuju u kolovoz na nesemaforizovanim raskrsnicama i pešačkim prelazima.
 
Objašnjavaju da je inicijativa građana prosleđena stručnoj službi ove Uprave i biće uzeta u obzir pri odabiru lokacija. Dodaju da je radove moguće očekivati u prvoj polovini naredne godine.
  • Musa kesedžija

    12.01.2022 20:15
    Sladoled
    Kakva vas okretnica spopala.Saobraćaj se preko tog mostića odvijao dok nije napravljen postojeći. Komentarišu likovi koji su juče došli u adice a nemaju pojma o bilo čemu šta je bilo pre toga.Komentarišite vesti o kojima nešto znate i nemojte lupetate bezveze.
  • Gojko

    12.10.2021 13:48
    Adice užas
    Bitno da svuda niču ove male jeftine zgradice sa užasom od stanova, posred njive ih grade maltene a ni puteva poštenih nema, o stazama za pešake da ne govorim, kako kiša padne imamo čitave bazene po ulicama; osim mikro marketa koji su na svakom koraku, ničega nema. A narod navalio kupovati te stanove ko da se besplatno dele.
  • Zdenka

    09.10.2021 13:57
    Osnovna Skola
    Adice su poslednjih godina zasigurno jedno od brzorastucih naselja u NS.
    Izgradnjom osnovne skole resio bi se jedan od gorucih problema roditelja i dece na Adicama, imajuci u vidu velike udaljenosti i nebezbednost saobracajnica do skola na koje su ta deca upucena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti