Novi Sad nabavlja brze testove na respiratorne infekcije za decu, radiće se kod pedijatara

Grad Novi Sad nabavlja 8.000 brzih testova za otkrivanje više vrsta respiratornih infekcija kod dece uzrasta do 14 godina, uključujući brzi test na kovid.
Novi Sad nabavlja brze testove na respiratorne infekcije za decu, radiće se kod pedijatara
Foto: Pixabay
Za ovu nabavku izdvojeno je 20 miliona dinara. 
 
Reč je o testovima za otkrivanje influence A i B, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i SARS CoV2.
 
"Ovi testovi omogućiće da izabrani, iskusni pedijatri Doma zdravlja Novi Sad u svojim ordinacijama mogu brzo i lako da utvrde uzročnike akutnih respiratornih infekcija kod dece uzrasta do 14 godina i da ih shodno rezultatima testiranja pravovremeno leče", navode u Gradu.
 
Nabavka testova biće sprovedena u okviru projekta Podrška epidemiološkom nadzoru nad akutnim respiratornim infekcijama u Gradu Novom Sadu u sezoni 2021/2022 godina koji realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u periodu od oktobra 2021. do marta 2022. godine.
 
"Projekat se realizuje na osnovu naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije, a u cilju pravovremenog informisanja građana, pravovremenog reagovanja i predlaganja mera. Pored novog virusa Korona koji dominantno kruži u populaciji odraslih, za očekivati je njegovo brže prenošenje i kod dece, a zbog ponovnog formiranja dečjih kolektiva i pojavu akutnih respiratornih infekcija izazvanih drugim uzročnicima. Testovi će omogućiti bolje praćenje učestalosti obolevanja od određenih uzročnika zaraznih bolesti kod dece u Novom Sadu i pravovremenu detekciju prisustva virusa gripa i SARS CoV2 u sezoni 2021/22. Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji je nabavio ove testove i to je još jedan pokazatelj da kontinuirano radimo na unapređenju zdravstvene zaštite svih naših sugrađana", kaže član Gradskog veća za zdravstvo Dragan Stajić.
  • Bane

    05.10.2021 08:39
    a za koji m....
    Pitanje: Za čega će nam ti testovi? Da testirate decu i dižete brojke. Pa ako je dete bolesno ono sedi kod kuće, ko je još lud da šalje bolesnu decu u kolektiv
  • Duda

    05.10.2021 08:03
    Kraducka se, kraducka a sve više i otima... Ovce su za šišanje, zar ne...
  • B

    04.10.2021 19:33
    @racunica
    to je 16 miliona, a farmaceutska industrija nije bolje radila nikad do sad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti