Dmitrović: Novi Sad čini mnogo za demografiju, ali nama nažalost deca više nisu najveće bogatstvo

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović prilikom posete Novom Sadu izjavio je da iako ovaj grad čini mnogo da bi pomogao demografiji, rezultat je daleko od očekivanog.
Dmitrović: Novi Sad čini mnogo za demografiju, ali nama nažalost deca više nisu najveće bogatstvo
Foto: 021.rs
Nakon razgovora sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, Dmitrović je rekao da bi Novi Sad mogao da bude primer drugima kada su u pitanju mere za povećanje nataliteta.
 
Dmitrović je nakon sastanka pričao o opredeljenju na nivou države da se uđe u rešavanje ili borbu protiv trendova koji su, po njemu, jezivi, teški i opomenjujući i koji "mogu da dovedu do toga da ako nešto ne uradimo kroz nekoliko godina nestane ovaj narod".
 
Ministar je ponovio ono što priča od početka svog mandata, odnosno da finansijski momenat nije presudan u odluci žene ili bračnog para da imaju drugo ili treće dete, ali na pitanje novinarke 021.rs koje su to nefinansijske mere koje njegovo ministarstvo predlaže državi ili konkretno Novom Sadu gde je razgovarao sa gradonačelnikom, nije imao konkretan odgovor.
 
"Ne mogu da kažem kakav je dogovor, to mi je rekao predsednik države da ne izlazimo sa parcijalnim predlozima dok ne budemo imali sve mere", naveo je ministar i dodao da će to verovatno biti u toku oktobra. 
 
Osvrnuo se i na finansijske mere, odnosno stimulaciju rađanja. Iako je spomenuo "olakšavanje života onima koji su odlučili da imaju više dece", ovu "meru" nije dalje obrazložio.
 
Naveo je da je demografija problem savremene Evrope.
 
"Ako neko misli da bi promena režima ili izdvajanje novca donelo boljitak, pogledajte Dansku, Švedsku i Finsku. Tamo sve savršeno funkcioniše, a stopa rodnosti je 1,6, dok je kod nas 1,5", rekao je.
 
Kako je naveo, tamo gde je islam dominantan kao religija u državi, tu je stopa rodnosti iznad 2,1.
 
"Tako je jer u islamu porodica je još uvek značajna kao institut, a u hrišćanstvu je došlo do krize i tu se mora tražiti rešenje", ocenio je ministar.
 
Dmitrović je istakao da je najžalosnije to što "nama deca više nisu najveće bogatstvo".
 
"Na skali vrednosti deca, nažalost, nisu na prvom mestu", naglasio je on. 
 
Podsetio je i da je korona napravila dodatne negativne posledice i da smo izgubili grad "veličine Užica", te da se plaši da bi ta brojka ove godine mogla da bude nadmašena.
 
Inače, Dmitrović je juče u Palati Srbija otvorio "Dečiju nedelju". Na ovoj manifestaciji ministar je, između ostalog, naveo da se depresija leči razgovorom sa decom.
 
"Depresija je najčešća bolest, a jeste bolest savremenog sveta. Psiholozi kažu da se najbrže i najbolje leči kroz razgovor s decom. Sopstvenom decom", naveo je ministar.
 
Na pitanje novinarke 021.rs koji psiholozi su mu rekli da se ova bolest leči razgovorom sa decom, a ne terapijom i lekovima i koje naučne studije mogu da potvrde tu tvrdnju, ministar je rekao da ne može da otkrije imena psihologa.
 
"U proteklo vreme sam razgovarao sa bračnim parovima i sa onima koji imaju i sa onima koji nemaju decu. Između ostalog, razgovarao sam i sa ljudima iz te struke i dvojica su mi rekla da u savremenim bolestima kao što je ta koju ste spomenuli razgovor, pre svega razgovor sa ljudima, a posebno razgovor sa decom pomaže. To sad da ja citiram i da kažem imena dvojice ljudi koji su mi to rekli, bilo bi nepotrebno", zaključio je ministar Dmitrović. 
  • KirkaYU

    07.10.2021 11:28
    @mm
    Molim te da nam objasniš kako to "prava kerova" utiču na natalitet.
    Podržavam sva prava četvoronožaca, a "kerove" koji hodaju samo na zadnjim nogama NE VOLEM mm.
  • Laki

    06.10.2021 13:35
    *ebu nas oni samo ne kapiraju da nikako da zatrudnimo.
    E moj Krkobabicu 2.
  • Besni bezbednjak

    06.10.2021 09:48
    Kako da pravim decu kad sam: - dobio stan na 6 spratu, a predsednik je rekao da će najviše sexa biti do 4 sprata, - kada za smrdljivu platu od 90 000 moram, po ceo dan i noć, da sedim u dimu kafića i slušam tuđe priče, - kada se vozim audijem starim 10 godina, - kada nemam ni slobodan vikend, jer moram da navijam i da pevam patriotske pesme na fudbalskim stadionima, - kada hoću da učim i obrazujem se, a ovi naši neće da naprave viši kurs preko 40 dana, - i da vam kažem, ni studentkinje sa naše Akademije se ne seksaju, samo brbljaju Đilas, lopov, pa kako da pravim decu a i gej sam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.