Novi Sad piše projekat uređenja Almaškog kraja: U planu kompletna obnova, ali i zaštita

Grad Novi Sad pokrenuo je izradu projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja, koji je pre dve godine proglašen za zaštićenu kulturno-istorijsku celinu, saznaje 021.rs.
Novi Sad piše projekat uređenja Almaškog kraja: U planu kompletna obnova, ali i zaštita
Foto: 021.rs
U pozivu za javnu nabavku Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada navodi da se radi o projektu koji će pokriti očuvanje 22,58 hektara Almaškog kraja, odnosno deo tradicionalnog šireg gradskog centra Novog Sada. 
 
"Osnovna ideja je očuvanje svih karakteristika ambijenta i njegove vrednosti: nasleđe urbane matrice - pravaca, širina ulica i mikro trgova sa utvrđenim postojećim regulaciono-građevinskim linijama i starijih ostataka materijalne kulture. Sveobuhvatni koncept za Urbanističko-arhitektonsko uređenje prepoznatljivim i odmerenim arhitektonskim jezikom treba da ispriča priču o Almaškom kraju kroz sve segmente urbanih elemenata", navodi se u konkursnoj dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid. 
 
Od ponuđača se očekuje da napravi projekat koji će omogućiti obnovu kompletne infrastrukture (vodovod i kanalizacija, elektroenergetske instalacije, osvetljenje i dizajn svetla, telekomunikacioni sistemi, sistemi tehničke zaštite), parterno uređenje sa inovativnim rešenjima urbanog mobilijara po meri, elementima vode (fontane, bunari, javne česme i sl.), akcentovanje mikrocelina umetničkim instalacijama, elementima vizuelne komunikacije i signalizacije, turističke i digitalne signalizacije. 
 
 
Takođe, očekuje se da se predlože saobraćajna rešenja koja će, između ostalog, omogućiti usporavanje saobraćaja i pristup javnih površina svima, bez prepreka u kretanju.
 
"Sve javne površine se uređuju, a posebnu pažnju treba posvetiti uređenju mikro trgova, i to: plato ispred porte Almaške crkve, plato na uglu Ulica Petra Kočića i Sterijine, južni deo Ulice zemljane ćuprije i deo Ulice Đorđa Rajkovića, deo Ulice Save Vukovića kod spajanja sa ulicama Zlatne grede i Skerlićevom, proširenje u Ulici Koste Hadži mlađeg, proširenje u Ulici Matice srpske ispred kuće Hadžijevih. Ove površine se namenjuju za dominantno pešačka kretanja i odmor, a neophodne kolske komunikacije se planiraju u istom nivou ulice i primenom modela integrisanih ulica. U okviru ovih celina je obavezno parterno i hortikulturno uređenje, moguće prisustvo vode (fontane, česme i drugo), umetničke i spomeničke skulpture i drugo, bez formiranja parking prostora", stoji u projektnom zadatku za uređenje Almaškog kraja. 
 
Rok za izradu projekta biće do 400 dana, predviđeno je tenderom. 
 
Da je uređenje Almaškog kraja bitan posao govori činjenica da Grad putem uslova u ovoj nabavci cilja na iskusne projektante. Naime, ponuđači na ovom tenderu moraju da imaju "zaposleno/angažovano najmanje 40 diplomiranih inženjera sa važećim licencama", a da je svaki inženjer prethodno radio na većem projektu parternog uređenja ili na objektima koji su proglašeni za kulturno-istorijske celine.
 
Takođe, od ponuđača se traži da je prethodne tri obračunske godine (2018, 2019, 2020) ukupno ostvario minimalni prihod od 180.000.000 dinara, da je u proteklih pet godina radio na projektima kulturno-istorijskih celina sa minimum 10.000 kvadrata saobraćajnica, 10.000 kvadrata trotoara, dva projekta kanalizacije od minimum šest kilometara i sličnim većim poslovima. Uslovi su i da ponuđač ima svoj poslovni prostor, minimum 40 računara i drugu opremu.
 
Ponude se dostavljaju do 28. oktobra. 
 
Vrednost projekta nije poznata, kao ni koliko se planira uložiti u uređenje Almaškog kraja.
  • Nedjo

    10.10.2021 18:32
    vojvodjanski stil????
    @DFGB to sto zovete "stari vojvodjanski stil" ne postoji. U pitanju je Madjarska arhitektura koja se tamo odrzala do danas. Kao sto mi po Srbiji imamo narodnu arhitekturu, pa ko ima malo oko za lepo napravi ono sto se kod nas iz meni nepoznatog razloga zove etno kuca :) Sto se tice Podbare, najveci deo je unisten za vreme SPO, LSV i slicnih. U danasnje vreme neke od zgrada cak projektuje i arhitekta sto je veliki napredak u odnosu na prethodne vlasti u ovom napacenom gradu.
  • Podbarčanka

    06.10.2021 20:13
    Mislim da ste zakasnili sa očuvanjem Almaškog kraja,treba da ih bude sramota šta su sve dozvolili da se poruši,a ko nas pita.To više nije to.Čemu će se turisti diviti novim fontanama i betonu?
  • DFGB

    06.10.2021 15:57
    Ako ocete almaski kraj uzmite i porusite sve zgrade koje su tu nikle bez ikakve ideje i izgradite kuce u starom vojvodjanskom stilu. Da su ljuid koji vode grad imali malo mozga od tog kraja se mogla napraviti nosadska skdarlija, pa da turisti imaju nesto da vide kad dodju osim tvrdjave. Etno restorani vojvodjanske kuhinje, kuce muziji, starinske otmene kafane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti