Testiranje, vakcinacija, lečenje: Ovo su kovid informacije od značaja za Novosađane

Novosađani na raspolaganju imaju tri vakcinalna punkta i mobilni autobus koji menja lokacije, a trenutno su dostupne vakcine tri proizvođača.
Testiranje, vakcinacija, lečenje: Ovo su kovid informacije od značaja za Novosađane
Foto: 021.rs
Dom zdravlja "Novi Sad" trenutno raspolaže vakcinama Sinofarm, Astrazeneka i Fajzer, a Sputnjik V vakcina trenutno nije dostupna.
 
Dostupnost vakcina može da se menja budući da distribucija zavisi od Instituta Batut. 
 
Vakcinalni punktovi su: 
 
- Novo naselje, zadnji ulaz, od osam do 20 časova, 
- "Promenada", -1 sprat, od 10 do 19 časova i
- Ambulanta "Jugovićevo" u Tarasa Ševčenka 1, od 14 do 19 časova.
 
Punkt na Novosadskom sajmu je zatvoren.
 
Dostupnost vakcine:
 
- Novo naselje: Fajzer, Sinofarm i Astrazeneka
- Jugovićevo: Fajzer i Sinofarm
- Promenada: Fajzer i Sinofarm
 
Da li se deca vakcinišu?
 
Deca mogu da se vakcinišu Fajzer vakcinom i to od 12. godine života. Za uzrast od 12 do 15 godina je potrebna saglasnost roditelja, a za uzrast od 16 do 18 godina nije potrebna saglasnost. Pre vakcinacije dete treba da pregleda izabrani pedijatar i da odobri vakcinaciju.
 
Testiranje na kovid
 
Kovid testiranja obavljaju se u kovid ambulanti na Novom naselju, glavni ulaz u objekat ili u privatnim laboratorijama (brzi test). Radno vreme kovid ambulante na Novom naselju je svakog dana od sedam do 22 časa. 
 
Testiranje dece obavlja se u Zmaj Ognjena Vuka, ulaz 5 u starom delu, svakog radnog dana od 07 do 20 časova.
 
Kovid ambulanta za trudnice nalazi se na Novom naselju, drugi sprat. Radno vreme je od 10 do 13 časova, a broj telefona je 021/4879-266.
 
Zakazivanje za PCR testiranje na lični zahtev
 
Moguće je elektronski zakazati PCR testiranje na lični zahtev u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, na portalu eUprava. Omogućeno je zakazivanje za do pet osoba, a rezultati se izdaju u IZJZV u roku od 48 sati.
 
Cene:
 
PCR test - 9.000 dinara
Antigensko testiranje - 3.500 dinara
Brzi serološki test -  1.200 dinara
Određivanje IgG antitela - 1.800 dinara
 
Lečenje kovida
 
Zaraženi kovidom-19 hospitalizovani su u kovid bolnici na Mišeluku. Kapacitet bolnice je oko 600 postelja. Informacije o stanju hospitalizovanih moguće je dobiti u periodu od 13 do 15 časova na brojeve telefona OVDE.
 
Potvrda o vakcinaciji
 
Digitalni zeleni sertifikat je potvrda o vakcinaciji protiv kovid-19, koji sadrži i informacije o testiranju, oboljevanju i ozdravljenju. To je elektronski pečatirani dokument koji je nemoguće falsifikovati, a izdaje se besplatno OVDE.
  • Slobodan gradjanin

    07.10.2021 18:54
    Sto lazete
    Nema sputnjika.
    Zasto kad se proizvodi u Srbiji?
    Jel to Vucic podelio nazovi našim prijatelji ma pa nema za nas.
  • Goca

    07.10.2021 01:07
    Kako nema?
    Kako nema Sptnjik, dobio Vucevic neki dan, vi objavili i vest i fotku!?! Sta je on to dobio, u stranackim prostorijama,i svi bez maske !?! Lakrdija !
  • Nik

    06.10.2021 19:49
    treća doza
    Struka se ne izjašnjava koju treću vakcinu primiti. Da li istu kao prve dve ili neku drugu? Velikodušno tu dilemu ostavljaju građaninu da odluči, iako je to stručno pitanje, a ne pitanje slobode izbora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti