Danas protest na Fruškoj gori: Za slobodan prolaz kroz "našu šumu"

Protestna šetnja "Svi za šume - šume za sve" održaće se u danas, 9. oktobra.
Danas protest na Fruškoj gori: Za slobodan prolaz kroz "našu šumu"
Foto: 021.rs
Građani će se okupiti ispred manastira Rakovac u 11 časova, odakle će se prošetati do brda Kesten. 
 
Ovim okupljanjem žele da ukažu na negativno upravljanje zaštićenim područjem prirode od strane nadležnih institucija.
 
Kako navode, šume Fruške gore se i dalje besomučno seku, a korupcija i ilegalne šumarske aktivnosti dostižu kulminaciju.
 
"Uzurpatori, tajkuni i investitori uživaju zaštitu, ispunjavaju im se želje na štetu prirodnih dobara i zajedničkih interesa. Pokrajinska vlada već više od devet meseci ćuti o rešenjima građevinske inspekcije o uklanjanju nezakonito izgrađenog puta na Kestenu, čime se nedvosmisleno stavlja na stranu bezakonja i zaštite privatnih interesa Nebojše Petrića. Brdo Kesten je još uvek zarobljeno žičanom ogradom iako je u pitanju područje Nacionalnog parka", navodi se u najavi događaja.
 
Dodaje se da je povod za protest i to što javnost još uvek nije obaveštena o identitetima napadača na aktivistu Petra Živanovića, kao ni o odgovornosti zaposlenog Nacionalnog parka koji je bio prisutan tokom fizičkog napada na Fruškoj gori.
 
"Nadležne institucije ne pokazuju volju da promene način gazdovanja šumama Nacionalnog parka, što govori o tome da su politički donosioci odluka u sprezi sa Eparhijom Sremskom i da ih apsolutno ne zanima interes građana i zaštita prirodnih vrednosti, već samo njihov goli materijalni interes i privatna dobit", ističe se.
 
Dragana Arsić   i  z Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" kaže za 021.rs da je vrhunac njihove pravne borbe za očuvanje šuma Nacionalnog parka krivična prijava protiv državnog službenika iz Uprave za šume i povezanih lica preko firmi koje je organizovala Eparhija sremska. 
 
"Saznali smo da je istraga još u toku i ceo taj proces ide jako sporo. Državne i pokrajinske institucije su u sprezi sa Eparhijom sremskom koja godišnje inkasira više od 200 hiljada evra samo od seče šuma, ali i sa privatnim firmama kojima je Fruška gora sirovinska baza", ističe Arsić.
 
Kako kaže, ovog puta će na protestu naglasiti i veliku odgovornost Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
 
"Zavod ćuti, umesto da prednjači u osvešćivanju i obaveštavanju javnosti o suštini problema", naglašava sagovornica 021.rs.
 
Kako kaže, plan je da tokom protesta prođu kroz šumu i "zarobljeno brdo Kesten".
 
"Želimo da prođemo kroz našu šumu, bez obzira na to što je vlasnik Eparhija sremska, odnosno Srpska pravoslavna crkva. Crkva je naša. Crkva je narodna. Mi ćemo tom šumom da prođemo i sve ono što nam se nađe na putu, kao prepreka, mi ćemo to ukloniti", ističe Arsić.
 
Zaključuje da se nada da će što više ljudi doći, da zajedno pošalju snažnu poruku donosiocima odluka, Eparhiji sremskoj i privatnim investitorima da niko nema pravo da ograničava slobodu kretanja kroz prirodno dobro. 
  • Bojan

    11.10.2021 12:43
    Vidim da su lokalni seljoberi do sredovečnih godina savladali koncept privatne imovine, kada bi živeli oko 300 godina možda bi razumeli i koncept zaštićenog dobra.
  • maki

    11.10.2021 09:49
    Nemate pravo
    Niko nema pravo da ruši i ulazi na tudju imovinu, bilo to privatno ili crkveno.
    Nasi sve prepisuju iz svetskih zakona , neka i to prepišu , da je privatna svojna neprikosnovena, svako ima pravo da brani ono sto je njegovo, i za to se ne odgovara,. odgovaraju divljaci koji nemaju argumenata da to sto rade dokazu , jer je sve uredno placeno.
  • Blumun

    09.10.2021 13:17
    Smor
    Boze sacuvaj kakva gomila neradnika i dzabalebarosa, bolje idite nesto radite a ne tu da zamajavate ljude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti