Otklonjena poslednja prepreka za izradu GUP-a, brodogradilište kao "atraktivna lokacija" za gradnju

JVP "Vode Vojvodine" izdale su vodne uslove za Generalni urbanistički plan Novog Sada u kom se brodogradilište navodi kao atraktivna lokacija na zemljištu čiju namenu treba preispitivati.
Otklonjena poslednja prepreka za izradu GUP-a, brodogradilište kao "atraktivna lokacija" za gradnju
Foto: 021.rs
Kako se navodi u uslovima izdatim 28. septembra, u koje je 021.rs imao uvid, "bivše brodogradilište koje se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji već duži niz godina nije u funkciji, te se nameće potreba preispitivanja namene tog zemljišta".
 
Već neko vreme je poznato da pravo korišćenja na parceli na kojoj se još uvek nalazi brodogradilište ima jedan od najvećih novosadskih investitora, Galens, i da su, baš na toj parceli, planirane dvadesetospratnice, iako ovo područje nije namenjeno za izgradnju kompleksnih objekata. Ako bi se ovo ostvarilo, najviše zgrade u Novom Sadu zapravo bi se nalazile u priobalju, a ova investicija vredela bi oko 300 miliona evra. 
 
Osim toga, novost u uslovima je planirana dogradnja nasipa prve odbrambene linije na prostoru oko Kameničke ade i brodogradilišta, radi uspostavljanja odbrane od hiljadugodišnje velike vode reke Dunav.
 
"Izgradnjom uz postojeći nasip, na način da objekat čini fizičku, funkcionalnu i tehničku celinu, planira se pretvaranje dela nasipa prve odbrambene linije, levo od Šodroša, u nasip druge odbrambene linije, uz izradu projektno tehničke dokumentacije, a u skladu sa planskim dokumentom koji predviđa izgradnju predmetnog nasipa i obavezu izrade odgovarajućih studija, kojima će se proveriti, odnosno dokazati stabilnost objekta", piše u uslovima. 
 
Predsednik novosadskog odbora Demokratske stranke prof. dr Veljko Krstonošić kaže za 021.rs da gradska vlast sada napokon ima dokument na osnovu koga i formalno može da počne da planira realizaciju projekta koji je u javnosti poznat kao "Novi Sad na vodi".
 
"Iz rešenja o vodnim uslovima koje su do sada gradske vlasti neuspešno pokušavale da dobiju, sada i zvanično može da se vidi šta gradska vlast planira da uradi na tom području. Ovo rešenje će omogućiti izgradnju infrastrukture koja po sadašnjem GUP-u nije moguća", ističe on.
 
Komentarišući formulaciju "atraktivna lokacija" neobičnu za ovakve formalne dokumente, Krstonošić kaže da je osim omogućavanja izgradnje solitera, vlast u Novom Sadu izgradnjom novog nasipa oko Kameničke ade praktično "nacrtala granicu tog novog ekskluzivnog grada na vodi".
 
"Izgradnja solitera sa ostalim pratećim objektima u toj zoni, a što znamo da gradska vlast planira da izvede, trajno bi uništila priobalje i područje koje bi moralo da bude isplanirano kao zelena pluća grada i pretvorila ga u ogromne površine mrtvog betona i asfalta", navodi Krstonošić.
 
Pretpostavlja da bi na lokaciji brodogradilišta bio izrađen ekskluzivni kvart za bogate ljude, dok bi svi ostali "praktično izgubili pristup reci i ostali da žive u Novom Sadu pored Dunava".
 
"Novi Sad na vodi, onako kako ga zamišlja sadašnja gradska vlast, nije u interesu Novosađana već samo u privatnim interesima onih koji bi tu gradili i prodavali skupe stanove. Interes građana Novog Sada je da se priobalje uredi u skladu sa dosadašnjim urbanističkim planovima koji su na tom području predviđali isključivo sportsko-rekreativne-turističke sadržaje", zaključuje Krstonošić. 
 
Novaković: Najveći posao organizovanog kriminala u državi
 
Kako tvrdi Predsednik gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković, Plan Gradske uprave je da pomere nasip u proseku oko 40 metara u sam Dunavac u širini od oko 500m, što dalje implicira da će se dobiti dva hektara novog građevinskog zemljišta.
 
"U vlasništvu Galensa je praktično samo objekat borodgradilišta, ali ta firma nije vlasnik zemljišta odnosno nema pravo svojine. Vlasnici su samo objekata u sklopu brodogradilišta. Za razliku od pređašnjeg plana na koji je Galens imao pravo korišćenja sada su ulazeći u Dunavac obezbedili dodatna dva hektara", kaže Novaković.
 
 
On dodaje i da ukoliko imamo u vidu da je, kao neki reper, cena stanova u Beogradu na vodi između 3.000 i 5.000 evra za obične stanove, dok su oni skuplji od osam do 10 hiljada, da nije teško zaključiti da će ovo predstavljati stambeno poslovni kompleks koji će vredeti više od milijardu evra.
 
"Ovo je sigurno najveći posao organizovanog kriminala u državi. Ovo je katastrofa za Novi Sad i mora biti sprečeno, i to ne samo zato što se iz aviona vidi da Vučević namešta Galensu posao", poručio je Novaković zahtevajući hitnu reakciju policije i tužilaštva.
 
Na Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine čeka se već neko vreme, s obzirom na to da važeći plan ističe ove godine. Do nedavno je prepreka za izgradnju bila "prepirka" "Voda Vojvodine" i "Urbanizma" oko uređenja priobalja, budući da je Urbanizam tražio odobrenje za izgradnju koja bi podrazumevala izmeštanje prve odbrambene linije za zaštitu od visokih vodostaja Dunava, što bi, sudeći po tvrdnjama iz Voda Vojvodine rizikovalo ugrožavanje stabilnosti zaštitnih objekata i ugrožavanje vodnog režima.
 
"Prepirka" se utišala kada je promenjen jedan od aktera, odnosno kada je smenjen direktor "Voda Vojvodine" Slavko Vrndžić koji se do poslednjeg trenutka protivio takozvanom "Novom Sadu na vodi". Na njegovo mesto došao je najbliži saradnik gradonačelnika Novog Sada, Srđan Kružević.
 
Inače, u martu ove godine JP "Urbanizam" najavilo je da se iz planskih dokumenata briše stambeno-poslovna gradnja na prostorima Kameničke ade, Šodroša i Ribarskog ostrva. Ovom prilikom nije bilo reči o brodogradilištu. 
 
O planiranoj izgradnji oglasio se u julu ove godine, pre izdavanja vodnih uslova, i Galens. Iz ove kompanije su naveli da na ovom prostoru planiraju izgradnju najmodernijeg humanog stambeno-poslovnog kompleksa, kada se za to "steknu zakonski uslovi".
  • KONACNO

    13.10.2021 13:12
    civilizacija
    konačno da se krene sa NS na vodi tj. Ns na Dunavu. hoćemo moderan, lep deo grada na obali Dunava jeee... šta ćeš ima i ljudi koji nemaju viziju :( a prvi su iz pećine izašli...
  • MonteDushano

    12.10.2021 14:50
    Galens, idi u peršun!
  • Bojan

    09.10.2021 12:14
    Kosovski sindrom se proširio i na Novi Sad u vodi, polomiše se botovi oko nečega što nikada neće imati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti