Vode Vojvodine: Urbanisti ne traže "Novi Sad na vodi", izgradnja nasipa je bezbedna

Povodom nedavno objavljene informacije da su izdati vodni uslovi za GUP Novog Sada, oglasile su se i "Vode Vojvodine", koje tvrde da je sve urađeno u skladu sa pravilima.
Vode Vojvodine: Urbanisti ne traže "Novi Sad na vodi", izgradnja nasipa je bezbedna
Foto: 021.rs
U saopštenju JVP "Vode Vojvodine" navode da su odlučili da se oglase jer se radi o temi koja je "već duže vreme u žiži javnosti", a zbog koje je njihovo preduzeće stavljeno "u kontekst nezakonitih radnji na vodnom pojasu reke Dunav".
 
Oni obaveštavaju javnost da, od poslednjeg negativnog mišljenja koje je izašlo iz njihovog preduzeća, nisu dobijali zahteve za izgradnju kompleksa nazvanog "Novi Sad na vodi".
 
"Ukoliko po tom pitanju bude promena i neki sličan zahtev u međuvremenu stigne, zbog aktuelnosti samog predmeta, JVP 'Vode Vojvodine' o tome će obavestiti javnost, a naše stručne službe će svakako dati mišljenje, kao i do sad, u skladu sa Zakonom o vodama i pravilima struke", javljaju iz ovog preduzeća.
 
Vodni uslovi su, potvrđuju, izdati 28. septembra 2021. godine, na zahtev JP "Urbanizam", a u svrhu izrade Generalnog urbanističkog plana (GUP) za Grad Novi Sad do 2030. godine.
 
"Vodni uslovi izdati za GUP tiču se desetine vodnih objekata, a jedan od tih je i izgradnja nasipa prve odbrambene linije na prostoru oko Kameničke ade, radi uspostavljanja odbrane od hiljadugodišnje velike vode reke Dunav, koja će uz postojeći nasip činiti fizičku, funkcionalnu i tehničku celinu. Planira se pretvaranje dela nasipa prve odbrambene linije, levo od Šodroša, u nasip druge odbrambene linije, uz izradu projektno tehničke dokumentacije, a u skladu sa planskim dokumentom koji predviđa izgradnju predmetnog nasipa i obavezu izrade odgovarajućih studija, kojima će se proveriti, odnosno dokazati stabilnost objekta", objašnjava se u saopštenju.
 
Ističu da postoji razlika između najnovijeg i prethodnih zahteva JP "Urbanizam" koji su stizali na adresu vodoprivrednog preduzeća.
 
"Uz ovaj zahtev je dostavljena dopunjena dokumentacija koja je prethodno izostala, između ostalog i studija Instituta 'Jaroslav Černi', koji je analiziralo hidro-potencijale Dunava na ovom potezu", piše u saopštenju. 
 
Objašnjavaju dalje da je dostavljena studija pokazala da bedem oko Kameničke ade nema nikakav negativan uticaj na tok reke, na unutrašnje i spoljne vode, niti na led. Kako navode, ovaj bedem čak ima pozitivan uticaj na podzemne vode u delu Limana 4, Telepa i Adica, jer će se preko Šodroša sistemom spojenih sudova regulisati njihov nivo. 
 
"Imajući sve navedeno u vidu, nije neobično što su isti ljudi koji su ranije dali negativno mišljenje, sada dali pozitivno", naglašavaju.
 
Posebno napominju da se izdati vodni uslovi ne dotiču pitanja izgradnje novih objekata. 
 
"Svaka eventualna dalja aktivnost po ovom pitanju se, po zakonu, razrađuje u planovima nižeg reda, za koje je najpre neophodno dostaviti posebne zahteve, a zatim i pojedinačne projekte i studije u JVP 'Vode Vojvodine' na razmatranje", zaključuju u saopštenju.
 
Iako su se sada "Vode Vojvodine" oglasile zbog pitanja koje je "u žiži javnosti" i zbog stavljanja preduzeća u "kontekst negativnih radnji", istina je da je ovo pitanje u žiži već neko vreme, a da se vodoprivredno preduzeće nije oglašavalo oko njega čak ni za vreme prošlog direktora koji nije imao prednost da bude bliska osoba gradonačelnika Miloša Vučevića, a nisu ni odgovarali na novinarska pitanja. 
 
Jedna od stavki u vodnim uslovima, u koje je 021.rs imao uvid, koja je izazvala sumnje u javnosti da se ovo područje namešta za izgradnju je to što se bivše brodogradilište spominje kao "atraktivna lokacija" i zemljište za koje se nameće potreba preispitivanja namene. 
 
Opozicioni političari koji su komentarisali ovu temu, ocenili su da je ovim uslovima otklonjena poslednja prepreka za izgradnju kompleksa "Novi Sad na vodi" koji će biti "dostupan samo određenim elitama". 
 
Na Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine čeka se već neko vreme, s obzirom na to da važeći plan ističe ove godine. Do nedavno je prepreka za izgradnju bila "prepirka" "Voda Vojvodine" i "Urbanizma" oko uređenja priobalja, budući da je Urbanizam tražio odobrenje za izgradnju koja bi podrazumevala izmeštanje prve odbrambene linije za zaštitu od visokih vodostaja Dunava, što bi, sudeći po nekadašnjim tvrdnjama iz Voda Vojvodine rizikovalo ugrožavanje stabilnosti zaštitnih objekata i ugrožavanje vodnog režima.
 
"Prepirka" se utišala kada je promenjen jedan od aktera, odnosno kada je smenjen direktor "Voda Vojvodine" Slavko Vrndžić koji se do poslednjeg trenutka protivio takozvanom "Novom Sadu na vodi". Na njegovo mesto došao je najbliži saradnik gradonačelnika Novog Sada, Srđan Kružević.
 
Inače, u martu ove godine JP "Urbanizam" najavilo je da se iz planskih dokumenata briše stambeno-poslovna gradnja na prostorima Kameničke ade, Šodroša i Ribarskog ostrva. Ovom prilikom nije bilo reči o brodogradilištu. 
 
O planiranoj izgradnji oglasio se u julu ove godine, pre izdavanja vodnih uslova, i Galens, kompanija koja ima pravo korišćenja na parceli bivšeg brodogradilišta. Iz ove kompanije su naveli da na ovom prostoru planiraju izgradnju najmodernijeg humanog stambeno-poslovnog kompleksa, kada se za to "steknu zakonski uslovi".
  • 15.10.2021 07:48
    Pa nije dzabe Kruzevic direktor Voda Vojvodine
    covek bez osnovne skole kod njega moze sve
  • Trtoš

    13.10.2021 23:51
    Ovo je po sistemu da se Vlasi ne dosete. Priprema za ono glavno što će tek doći kada se ovo završi. Eto nama Novog Sada na vodi.
  • RV

    13.10.2021 10:08
    Nije ni ovo lose, konacno ce se ubrzati mrznja i ne poverenje u institucije, i samim tim ubrzati nezavisnost Republike Vojvodine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.