Jedinstveno u Evropi: Studenti u Novom Sadu će ubuduće izučavati seksologiju

Na inicijativu Seksološke sekcije Društva lekara Vojvodine Klinička seksologija postaje novi akreditovani predmet na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.
Jedinstveno u Evropi: Studenti u Novom Sadu će ubuduće izučavati seksologiju
Foto: 021.rs
Idejni tvorac ove inicijative dr Vasilije Topalov, predsednik Seksološke sekcije kaže za Blic da su ovu inicijativu pokrenuli jer su sami lekari opšte prakse na predavanjima svedočili kako ne mogu da rade na savlađivanju problema iz seksologije, jer nisu dovoljno obrazovani.
 
"Sa druge strane, neobrazovani su i pacijenti, te dolazi do loše komunikacije između lekara i građana. Jedan od razloga za to je i što seksologija kao predmet nije postojala na našim fakultetima do sada, ali ni na fakultetima u regionu", objašnjava Topalov.
 
Predmet se sastoji iz 30 časova nastave i 15 sati vežbi. Osnovni cilj je da, koristeći najsavremeniju literaturu i uputstva preko Međunarodne klasifikacije bolesti, studenti izuče seksološke probleme neophodne za znanje lekara opšte prakse.
 
"U početku, kada se pričalo o seksologiji, stav je bio da sve ide 'iz glave', međutim, kako se razvijala tehnologija i nauka saznali smo da samo 20 odsto problema seksualnih disfunkcija, kreće iz glave, a sve drugo su ostale etilogije. Od bolesti krvnih sudova, do komplikacija sa kičmom, prostatom i tako dalje. U Međunarodnu klasifikaciju bolesti upisane su i bolesti seksualnih disfunkcija. Ipak, mi učimo sve o recimo srčanim bolestima, a ne učim ništa o seksualnim, koje su u istom registru. U seksologiji su najdalje otišli Holanđani i Amerikanci", objašnjava Topalov.
 
Prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta, prof. dr Zoran Komazec kaže za Blic da će Kliničku seksologiju kao multidisciplinarni predmet voditi kolege sa urologije, kardiologije, psihijatrije i ginekologije koji su i autori udžbenika.
 
"Studenti će proći kroz osnovne kliničke seksološke probleme koji su neophodni za svakodnevni rad lekara, seksologiju kroz uzrast, fiziološke poremećaje i patološka stanja. Baviće se anatomijom muških i ženskih polnih organa, erektilnom disfunkcijom, seksualnim ponašanjima i tako dalje. Seks nije tabu i jedan medicinar to ne sme tako da doživljava", ističe Komazec. 
 
Po predmetu Klinička seksologija, Medicinski fakultet u Novom Sadu biće jedinstven u ovom delu Evrope. 
  • Milica M.

    21.10.2021 15:18
    Hahahahahaha
    Ma o čemu ovi pričaju ja sam taj predmet slušala sa zadovoljstvom 2014. Kod kraljica prof. dr Ljiljane Suvajdžić kao i mikrobiologiju i drago mi je da sam je upoznala pozdrav za Dr. SU
  • Studenti

    21.10.2021 14:52
    Kava novost?!
    Udzbenik je fakultet izdao KULTURA SEKSUALNOSTI I REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE jos 2018 godine za predmet istorija seksualnosti. Pozdrav i podrška prof dr Ljiljani Suvajdzic

  • MfnS

    18.10.2021 15:51
    Istorija ništa?
    Istorija seksualnosti, predmet koji vodi Prof. Ljiljana Suvajdzic već više od 10 godina je osnova ovog predmeta. Samo, gde je ona na mestu šefa katedre?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti