Ubedljiv poraz "vučićevca" Aleksića na izborima za novosadski ogranak Advokatske komore Vojvodine

Na izborima za Skupštinu novosadskog ogranka Advokatske komore Vojvodine većinsku pobedu odnela je lista Srđana Dobrosavljeva.
Ubedljiv poraz "vučićevca" Aleksića na izborima za novosadski ogranak Advokatske komore Vojvodine
Foto: 021.rs
Ova lista dobila je 756 glasova, nasuprot jedinoj suprotstavljenoj listi koja je osvojila samo 114 glasova.
 
Advokat Srđan Dobrosavljev rođen je 1974. godine, a samostalnu advokatsku kancelariju osnovao je 2002. godine. Obavljao je dužnost disciplinskog tužioca AKV. Funkciju predsednika Ogranka AKV u Novom Sadu obavljao je i u prošlom mandatu, a 2018. godine je imenovan za predavača Akademije AKV na katedri za građansko pravo.
 
Prilikom prošlih izbora protiv Dobrosavljeva je pokrenut postupak za privremenu zabranu bavljenja advokaturom i disciplinska prijava zbog deljenja poruka kojima se vređaju drugi advokati, ali je on tada tvrdio da on nije slao takve poruke.
 
Druga lista koja se kandidovala bila je lista advokata Nemanje Aleksića, za koju je karakteristično to što je od ukupno 35 predloženih kandidata 17 zaposleno upravo u njegovoj kancelariji. 
 
Nezapamćen odziv novosadskih advokata
 
Sekretar Advokatske komore Vojvodine Milan Karać kaže za 021.rs da je najveći uspeh ovih izbora upravo veliki odziv advokata.
 
"Izašlo je 893 advokata od ukupno 1.406 koliko je upisano u birački spisak i po meni je najveća pobeda broj advokata koji su jasno iskazali svoj stav. Nikada, čak ni kada je bila opšta skupština Advokatske komore Vojvodine, nije zabeležen toliki broj kolega koji su glasali, ovo je zaista nezapamćeno. Rekao bih i da u Advokatskoj komori Beograda koja broji pet hiljada članova je rekord 1.100 glasača, mislim da je poruka sasvim jasna", ističe Karać.
 
Dodaje da je, uprkos zamerkama druge liste u periodu pre izbora, nije bilo prigovora na tajnost i demokratičnost izbora od strane posmatrača sa Aleksićeve liste. 
 
Navodi da je lista koja je izgubila imala aktivnu kampanju "u smislu obećanja nekakvih pravila koja uopšte nisu u nadležnosti AKV" i započinjanja "fajta", koja je očigledno bila usmerena "na samoreklamiranje".
 
Kao jednu od neuobičajenosti ovih izbora izdvaja mešanje beogradskih advokata u kampanju, a i komentarisanje izbora u Novom Sadu od strane članova Advokatske komore Beograda.
 
Pokušaj preuzimanja kontrole nad AKV i AKS?
 
Karać tvrdi da, iako nije protiv pravilnika o izborima, broj kandidata iz Aleksićeve kancelarije na njegovoj listi predstavlja neuobičajen slučaj, budući da bi, u slučaju da je ova lista pobedila 17 članova Skupštine odgovaralo direktno Aleksiću. Aleksić bi tako dobio veliku moć, ne samo u novosadskom ogranku AKV, već i u AKV uopšte, a imao bi i ogroman uticaj na izbore u Advokatskoj komori Srbije.
 
Na internet stranici napravljenoj za izbornu kampanju, advokat Nemanja Aleksić čestitao je "kolegi Srđanu Dobrosavljevu i njegovoj listi na izbornoj pobedi" i poželeo im puno uspeha u daljem radu.
 
 
Međutim, kampanja nije bila toliko "čista", sudeći po objavama na Fejsbuk stranici "Samo pošteno" koja je takođe napravljena za svrhe Aleksićeve kampanje, i pisanju drugih medija. 
 
Na stranici Aleksićeve liste na ovoj društvenoj mreži kačeni su uglavnom njegovi intervjui, ali i skrinšotovi poruka sa optužbama na račun predsednika Advokatske komore Vojvodine Vladimira Beljanskog
 
Jedan od onih čije poruke i saopštenja su deljene je i Čedomir Kokanović, kandidat za predsednika Advokatske komore Beograda, koji je poznat po učešću u nekoliko incidenata kada je reč o sukobima u Advokatskoj komori Srbije koji traju već mesecima unazad.
 
Kokanović se prvo oglasio jer je odbijena nezavisna lista advokata Branislava Antića, o čemu je 021.rs pisao.
 
"Razmere osećaja odvratnosti koji upravo osećam su teško opisive. Ako se Nezavisna lista ne bude vratila na izbore, i to me ne zanima kako će da se desi, advokat Kokanović će javno podržati preostalu listu dr Nemanje Aleksića i otvoreno lobirati u Novom Sadu da svi glasaju za Aleksića. Da, to je upravo onaj grozni dr Aleksić koji je kupio Vesiću kampera, koji je naprednjak, koji sve ono jezivo govori novinarima nezavisnih medija, i uopšte me ne zanima šta će ko zbog toga o meni da misli, da kaže, da je u toku protest protiv banaka, a Aleksić zastupa banke. Takođe me ne zanima ni cena koju ću zbog toga platiti u glasovima na predsedničkim izborima za AK Beograda", napisao je Kokanović u saopštenju koje je podeljeno na stranici "Samo pošteno".
 
Nakon toga nastavljeno je sa deljenjem poruka Čedomira Kokanovića u kojima je vređao Beljanskog.
 
"Pa neka je crni đavo (Aleksić) treba glasati za njega da protera više Beljanskog i lopove lažove i diskriminatore iz komore", navodi se u jednoj od njih. 
 
 
Aleksiću je javno pružio podršku i glumac Branislav Lečić tvrdeći da ga je on zvao tokom "medijske kampanje protiv njega" i da je preneo policiji i tužilaštvu svoje lično iskustvo sa Danijelom Štajnfeld koja je optužila Lečića za silovanje, a koja je Aleksića zvala za pravni savet.
 
 
Neke od stvari koje su javno kritikovane na stranici su tajnost glasanja i demokratičnost izbora. Naime, kako se navodi, advokati sa ove liste tražili su postavljanje paravana, a negodovali su i zbog prisustva advokata posmatrača. 
 
"Žuto" tužilaštvo, "vučićevac" i vređanje novinara
 
Nemanja Aleksić poznat je po tome da je donirao kamper vozilo za pokretnu kancelariju zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, ali i po tome što je tužio nezavisne novinare i voditelja Zorana Kesića. Tvrdio je da je ustupio kamper Gradu Beogradu zato što "voli svoju državu", a da je dao i svoju karticu za gorivo. 
 
Ovo je već treća godina kako Aleksić, kao samostalan ponuđač, dobija od Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj tri miliona dinara godišnje za "podršku pri realizaciji Međudržavnih sporazuma potpisanih između Vlade Republike Srbije i Vlade ruske Federacije, a u vezi sa saradnjom sa državnom korporacijom Rosatom".
 
Aleksić je bio član Socijalističke partije Srbije, nakon čega je prešao u Demokratsku stranku. Nakon što su demokrate poražene na izborima, napustio je "gubitničku opciju". Iako tvrdi da se nije učlanio u Srpsku naprednu stranku, s ponosom priznaje da podržava Aleksandra Vučića i izjavuljuje "ja sam vučićevac".
 
U skladu sa svojim političkim opredeljenjem "vučićevca" Aleksić je vređao opoziciju, nevladine organizacije, medije i novinare koji su ga pitali za donaciju kampera i zastupanje javnih preduzeća. Domaće pravosuđe opisao je kao "žuto" i ocenio da je pod uticajem Đilasa, Šolaka i "jadnog" Lutovca.
 
Novinarka 021.rs uputila je pitanja pisanim putem gospodinu Aleksiću u vezi sa rezultatima izbora i predizbornom kampanjom i drugim informacijama u ovom tekstu, međutim do objavljivanja ovog teksta odgovori nisu stigli.
  • Лиманац

    21.10.2021 11:16
    Врхунац хумора друге Србије
    „Вучићевац” = смешно.
  • Radovan

    19.10.2021 09:49
    Uzicka 11
    @Bravo
    Bravo kolege! Nas ne mogu kupiti za sendvič!

    Naravno kad ne izdajete racune i sve pare trpate u djep. Dogovarate se sa sudijama da odloze par puta i svaki dolazak naplacujete 8500 dinara. Ne javljate strankama iako znate da ste dogovorili pa na sudu ili pred sudnicom: ah danas ce biti odlozeno. Pravite nas budalama i majmunima dok placamo sta? Zidar zida i izdaje racun. Pekar pece i izdaje racun. Advokat daje savete i to se naplacuje isto kao i svaki rad treba da se izda racun. Sve dok je tako adio Serbendija.
  • Dovidjenja

    18.10.2021 10:32
    Valjda je Aleksic shvatio da je popularan koliko i Vesic u BG
    nek te Vesic progura u BG Komoru
    U NS ne postoji osoba koja ima pozitivno misljenje o Aleksicu
    Zao mi primoranih da prihvate da budu na njegovoj listi
    Eto ti Milose kad ti se Vesic mesa u SVE a ti ne smes da pisnes

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti