Traže se projektanti buduće botaničke bašte u Petrovaradinu, planirane tri baštenske celine

Gradska uprava ušla je u proceduru izgradnje botaničke bašte u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i trenutno traži projektanta za tehničku dokumentaciju i urbanistički projekat.
Traže se projektanti buduće botaničke bašte u Petrovaradinu, planirane tri baštenske celine
Foto: Pexels
Ovo je prvi korak, koji prethodni samoj izgradnji bašte, planirane kao objekat od posebnog značaja za Novi Sad.
 
Gradska uprava za zaštitu životne sredine projektante i geodete traži putem tendera. Od izabranih firmi traže se geodetski radovi, urbanistički projekat, dodatna istraživanja i elaborati i celokupna projektno-tehnička dokumentacija koja će poslužiti kao osnova za izgradnju botaničke bašte.
 
Pre izgradnje je potrebno upoznati teren i zaštiti spomenike kulture i prirode na ovom području uz severoistočni obod zone objekata odbrane Hornverka.
 
Ukupna površina buduće botaničke bašte je oko 4,2 hektara, a obuhvatiće tri celine: centar za posetioce, izložbeni deo i naučni deo bašte.
 
Centar za posetioce obuhvatiće prodaju karata, poslovni prostor, multimedijalnu salu, herbarijum, čitaonicu za stručne skupove i manji zatvoreni muzej. 
 
Izložbeni deo će spajati dva ulaza u baštu i obuhvatiće različite biljne kolekcije, staklenu baštu, japanski vrt, platoe sa fontanama, skulpture...
 
U okviru naučnog dela biće laboratorije, pogoni za održavanje bašte, prodajno mesto sadnica, te manja staklena bašta. 
 
Botanička bašta mora da bude prilagođena osobama s invaliditetom i roditeljima s decom. 
 
Konačni urbanistički projekat naći će se na javnoj prezentaciji. Planirano je da se botanička bašta gradi fazno, a problem koji eventualno može da koči gradnju jesu nelegalno izgrađeni objekti u krajnjem zapadnom i istočnom delu, a gde treba rešiti imovinske odnose.
 
Rok za ishodovanje građevinske dozvole ne može da bude duži od 260 dana od dana zaključenja ugovora s izabranim projektantima. Ceo postupak gradnje bašte će, inače, nadgledati radna grupa za održivi razvoj grada.
 
Tender će biti otvoren do 15. novembra, a procenjena vrednost posla je 25 miliona dinara bez PDV.
 
Podsetimo, Skupština grada je krajem maja usvojila odluku o pribavljanju parcela za izgradnju botaničke bašte u Petrovaradinu.
  • Куп је битан

    20.10.2021 15:17
    А кафић, хоће ли бити и кафић?
  • D.

    20.10.2021 14:55
    @V

    Ima vec jedan pokusaj "japanskog" vrta SNS-a, tamo na Novom Naselju/Detelinari, gde je na kraju zavrsio kao parking mesto za novi kompleks zgrada, simbolicno nazvan Park. Valjda zato sto tamo PARKiraju. Ah da, ima i dva zlatiborska mostica, preko neugledne "fontane", valjda da podsecaju na prelepe japanske mostove, sa kojima nemaju ni pocetno slovo veze.
  • mile

    20.10.2021 14:20
    Kladimo se, bice jedan ponudjac kao i u svim nabavkama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti