Preminula proslavljena primabalerina Srpskog narodnog pozorišta Dijana Kozarski

Primabalerina Srpskog narodnog pozorišta Dijana Kozarski, redovna profesorka na Akademiji umetnosti, preminula je u 56. godini života.
In memoriam Srpskog narodnog pozorišta:
 
Redovno igračko obrazovanje započela je u baletskoj školi "Lujo Davičo" u Beogradu, gde je četiri godine bila učenica A. Maglić. 
 
Godinu dana je pohađala Moskovsku baletsku školu (1980/81), a diplomirala je u Beogradu 1984. u klasi B. Mićunović, kao već honorarna članica SNP (od 1983). 
 
Polaznica je seminara iz oblasti klasičnog baleta, pod rukovodstvom N. Dudinskaje i K. Sergejeva 1985. i 1986, kao i seminara iz oblasti modernog baleta pod rukovodstvom Karolin Karson 2003. 
 
 
Na takmičenju baletskih škola Jugoslavije 1982. osvojila je prvo mesto za mlađi uzrast. Iste godine je dobila zlatnu medalju za najmlađi uzrast na Jugoslovenskom baletskom takmičenju u Novom Sadu, a zatim bronzanu za srednji uzrast 1986, te za najstariji 1988. 
 
 
U SNP je stalno angažovana od 1. novembra 1983. Zvanje primabalerine stekla je 1994. Prva solo uloga joj je Fraskita (Don Kihot, 1984, koreograf I. Otrin), a prva glavna – Odilija (Labudovo jezero, 1985, kor. M. Petipa, L. Ivanov, redakcija K. M. Sergejev i N. M. Dudinskaja). 
 
Godišnju nagradu SNP je dobila za učešće u predstavama: U potrazi za izgubljenim vremenom i Žizela (1989/90), u Veseloj udovici (1995/96), u Izbiračici i Krcku Oraščiću (1997/98) i u Altum silencijum (1998/99). 
 
Dobitnica je Zlatne medalje "Jovan Đorđević" 2001. 
 
Gostovala je na Susretima baletskih umetnika u Ljubljani 1983. i 1988, u Sarajevu sa grupom solista kao Mirta (Žizela), u Italiji sa subotičkim pozorištem u predstavi Anita Berber, a sa SNP u Beogradu, Segedinu, Bagdadu. U sezoni 2005/06. prešla je u stalni radni odnos na Akademiju umetnosti u Novom Sadu – birana je u zvanje docenta za predmet Igre na Dramskom odseku – Grupa za glumu, gde je uradila više koreografija za studente glume. 
 
U SNP je radila i kao asistent koreografa i baletmajstor za predstave Maks i Moric, Karmina burana, Altum silencijum i Žizela. Na Akademiji umetnosti u Banjoj Luci radila je kao stručni saradnik 2000/2001, a u Baletskoj školi u Baru kao profesor klasičnog baleta 2004/2005-2006/2007.
 
Uloge: Zelena kometa (Balada o mesecu lutalici), Artemida (Orion), Kleopatra (Kleopatra), Smrt, Majka (Altum silencijum), Fraskita, Kitri (Don Kihot), Lujza (Večiti mladoženja), Dobra vila (Pepeljuga), Žilberta (U potrazi za izgubljenim vremenom), Mirta (Žizela), Car Devica (Konjić Grbonjić), Saveta (Izbiračica), Mazurka (Šopenijana), Druga učenica (Bal kadeta), Majka svih poroka (Don Huan), Hana Glavari (Vesela udovica), Kontesa Mari Lariš (Majerling).
 
Bila je izuzetno poštovana kako među kolegama, tako i među učenicima i učenicama. 
 
 
Od svoje profesorice oprostila se i Akademija umetnosti u Novom Sadu. 
 
"S tugom i poštovanjem opraštamo se od redovnog profesora Akademije umetnosti Novi Sad Dijane Kozarski, istaknutog umetnika i cenjenog pedagoga u polju umetničke igre. Rad, stručnost i etičke vrednosti koje je profesorica Kozarski posvetila studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu neće nikada biti zaboravljene. Profesionalni život Dijane Kozarski obeležila je iskrena velikodušnost, sposobnost da bude primer drugima i veština da radi naporno, ali sa radošću. Kolektiv Akademije umetnosti Novi Sad izražava duboko saučešće porodici i prijateljima Dijane Kozarski. Sećanje na Dijanu Kozarski zauvek će ostati u našim srcima", saopštila je Akademija umetnosti u Novom Sadu.
  • Nebojša

    27.10.2021 19:31
    Velikan Dijana Kozarski
    Iskreno saucesce porodici. Otisla je dama velikan koga Novi Sad nije bio svestan. Neka joj jr laka crna zemlja, a Gospod neka joj podari raj nebeski.
  • Neša

    25.10.2021 19:20
    Pozdrav
    Pozdrav hrabra ženo, neka su ti lake rane....
  • Pilip

    25.10.2021 15:53
    Oproštaj
    Sele, neka Ti je večno nebesko prostranstvo u anđeoskim društvu. Pilip s porodicom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti