DSS: "Tržnica" ne bi smela da poseduje softver za prepoznavanje lica

Gradski odbor DSS upozorio je da JKP "Tržnica" ne bi smela da poseduje softver kojim bi se prepoznavala lica, kao ni bazu podataka koja sadrži biometrijske podatke o ličnosti.
DSS: "Tržnica" ne bi smela da poseduje softver za prepoznavanje lica
Foto: 021.rs
Demokratska stranka Srbije navodi i da su na sednici Skupštine grada glasali protiv kapitalnih subvencija za "Tržnicu", čime se predviđa nabavka i ugradnja sistema video nadzora. 
 
Ukoliko bi "Tržnica" formirala bazu biometrijskih podataka o ličnosti, navode u DSS, došlo bi do grubog kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. 
 
"Navedenim zakonom propisani su način i uslovi pod kojima se vrši obrada podataka o ličnosti, a u koje i spada prikupljanje podataka o ličnosti. Uslov za obradu podataka o ličnosti jeste pristanak lica na koje se ta obrada odnosi. Ukoliko bi takav pristanak izostao, lice na koje se obrada odnosi imalo bi pravo na naknadu štete zbog povrede prava ličnosti, a šteta bi se isplaćivala sa računa ovog javnog preduzeća ili iz budžeta Grada Novog Sada", kaže član Gradskog odbora DSS advokat Luka Labus.
 
Ova opoziciona stranka navodi i da nabavka specijalnih kamera za novosadske pijace izaziva zabrinutost i zahteva maksimalne mere opreza kako ne bi došlo do eventualnih zloupotreba.
 
DSS je reagovao nakon što je 021.rs otkrio da je "Tržnica" za Limansku, Futošku i Najlon pijacu nabavila kamere i softver koji omogućavaju biometrijsko prepoznavanje lica i pravljenje baze podataka. 
 
"Tržnica" je za 021.rs potvrdila da je nabavila opremu koja omogućava prepoznavanje lica i pravljenje baze podatak, ali su istakli da tu mogućnost neće koristiti dok se ne stvore "zakonske mogućnosti". Do sada su reagovale još dve opozicione stranke, SPP i DS, koje su tražile da se ova oprema ukloni. 
 
Pokret za preokret podneo je krivičnu prijavu protiv direktora Uroša Lončara i drugih odgovornih u JKP "Tržnica" zbog nabavke opreme za prepoznavanje lica.
  • novosadjanin

    25.10.2021 20:10
    DSS-nije bio obavesten
    Pa u pitanju je sad DSS, nisu bili obavesteni
  • Nn

    25.10.2021 18:09
    Kasnite.
  • NN

    25.10.2021 17:20
    To vec znamo
    Sa ovim smo vec upoznati. Cemu skupljanje jeftinih poena?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti