Platforma TvojGrad - mesto na kome odlučujemo o budućnosti Novog Sada

Pokretanjem participativne internet platforme "TvojGrad", Novi Sad je postao prvi grad u regionu koji je svojim građanima omogućio da u digitalnom okruženju odlučuju o pitanjima od javnog značaja.
Platforma TvojGrad - mesto na kome odlučujemo o budućnosti Novog Sada
Foto: 021.rs
Na taj način Novi Sad se pridružio u ovoj praksi velikim evropskim gradovima poput Brisela, Pariza, Londona i Kopenhagena. 
 
Već u prvih deset dana od pokretanja platforme, više od 1.200 Novosađanki i Novosađana iz različitih delova grada i prigradskih naselja, odlučilo je da se priključi i da doprinose svojim glasovima i idejama, pri čemu im se svakog dana pridružuju brojni sugrađani koji žele da učestvuju u stvaranju budućnosti Novog Sada.
 
Svi korisnici koji kreiraju svoj nalog, mogu da glasaju za više od 40 predloga višegodišnjih kapitalnih projekata koje predlažu gradske uprave, gradska javna preduzeća i drugi korisnici javnih sredstava, a njihovi glasovi će direktno uticati na konačnu odluku o onima čija će realizacija biti predviđena budžetom Grada Novog Sada za 2022. godinu. 
 
Osim glasanja za projekte, građani mogu da predlože i ideje za koje smatraju da imaju pozitivan uticaj na njihov kvart, naselje i grad. Tako je platforma "TvojGrad" u kratkom roku postala mesto na kome se svakodnevno objavljuju ideje koje jasno ukazuju na to da građani prepoznaju svoje potrebe i spremno upućuju konstruktivne predloge koji mogu imati značajan uticaj na kvalitet života u njihovom gradu. 
 
Svaki od predloga će biti razmatran, a oni koji steknu podršku i za koje budu postojali uslovi za realizaciju, mogu biti predviđeni za budžetsko finansiranje od strane Grada. 
 
Na osnovu dosadašnjeg glasanja i objavljenih ideja, može se zaključiti da Novosađani prepoznaju potrebu za unapređenjem saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, pri čemu se izdvajaju projekti koji se tiču rekonstrukcije i izgradnje pešačkih i biciklističkih staza. Ne zaostaju ni predlozi za izgradnju igrališta i sportskih terena, kao i projekti čija realizacija doprinosi zaštiti životne sredine, razvoju kulture i turističke ponude grada, unapređenju komunalnih delatnosti i uslova za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. 
 
Sve ovo ukazuje da je pokretanjem platforme "TvojGrad" u Novom Sadu uspešno započeta jedna nova praksa, koja po uzoru na moderne evropske i svetske lokalne samouprave donosi jedinstvenu priliku za podsticanje aktivnog učešća u zajedničkom donošenju odluka koje će biti usklađene sa stvarnim potrebama lokalne zajednice i njenih građana.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Prve pahulje provejale Novim Sadom

Novosađani su jutros videli prve pahulje ove zimske sezone, mada se susnežica uglavnom nije zadržavala na podlozi jer je temperatura par podeoka u plusu.