Veliki planovi za Spens: Novi bazeni i klizališta, proširena garaža, ali sve uz originalan izgled

Novi bazeni i klizalište, kompletna zamena instalacija, odeljenje Gradske biblioteke, nove garaže i mnogo toga još predviđa se planom rekonstrukcije Spensa - uz zadržavanje originalnog izgleda.
Veliki planovi za Spens: Novi bazeni i klizališta, proširena garaža, ali sve uz originalan izgled
Foto: 021.rs
Uprava Spensa traži projektanta koji će se ozbiljno baviti planiranom sanacijom i rekonstrukcijom Spensa. Od njega se traži da analizira stanje čitavog objekta, koji je jedan od simbola grada i da napiše projekat za njegovo unapređenje i očuvanje u originalnom stanju.
 
U planu je izgradnja svega što je Spens originalno trebalo da ima, ali nema - bazen za obuku neplivača i bazen sa skakaonicom, ali i neki novi sadržaj, uz izmeštanje sadržaja koji već postoji, ali remeti izgled i funkcionisanje objekta (kafići, teretane uz obod itd).
 
Osnova za planiranu rekonstrukciju Spensa je Strategija razvoja Spensa, koji je prethodno uradio Fakultet tehničkih nauka. Kako navode u upravi Spensa, rekonstrukcija ovog objekta je logičan korak ka njegovoj revitalizaciji, a pritom mora da se zadrži svaka funkcija koju Spens ima - sportska, društvena, kulturna, informativna, poslovna. Plan je da Spens postane i energetski efikasan objekat, što će zahtevati značajna ulaganja.
 
Od projektanta koji se traži putem tendera očekuju se dve stvari - elaborat o trenutnom stanju i očekivanjima i projekat rekonstrukcije i sanacije. Za elaborat će izabrani projektant imati šest meseci, a nakon što isti bude odobren, teče rok od godinu dana za kompletan pisani projekat sanacije i obnove.
 
Autori tenderske dokumentacije navode da je "Spens neotuđiv segment identiteta grada i jedini objekat u državi koji objedinjuje prostorne mogućnosti za održavanje profesionalnih i rekreativnih treninga i sportskih manifestacija raznih rangova", pritom u zatvorenom prostoru i s ogromnim kapacitetima. Tu su odbojka, košarka, rukomet, plivanje, vaterpolo, hokej, klizanje, džudo, rvanje, karate, stoni tenis, kuglanje, futsal, badminton, boks, gimnastika, dizanje tegova i borilačke veštine.
 
Planirano je da se zadrže svi sportski sadržaji koje Spens nudi, te da se isti prošire. To će biti učinjeno proširenjem sala, ali i izgradnjom novih bazena na otvorenom. Takođe, na potezu prema Promenadi postojeći golf teren i fudbalski teren s veštačkom travom ostanu kao sadržaj leti, a zimi će biti postavljeno klizalište.
 
Postojeća garaža je kapaciteta 170 vozila, a originalnim projektom Spensa trebalo je da ima čak 980 parking mesta. Očigledan je nedostatak parking mesta i zato se razmatraju dve opcije: nadgradnja garaže ili izgradnja nove garaže, sa podzemnim etažama i nadzemnim nivoom do nivoa sala za džudo, boks i tenis. U svakom slučaju, od projektanta se traži da se garaža savršeno uklapa u ambijent i estetiku Spensa. 
 
Ono što se trenutno ne uklapa u ambijent i doprinosi njegovom urušavanju jesu mnogi unutrašnji objekti, ali i obodni lokali. Mnogi od njih su brendiranjem i širenjem zauzeli protivpožarne prolaze i estetski uništili Spens, te je potrebno isplanirati njihovo izmeštanje. 
 
Sve to mora da se uradi po Knjizi standarda Spensa, koja će takođe biti izrađena. Knjiga standarda trebalo bi da predstavlja skup svih pravila ponašanja i set vrednosti koji se moraju poštovati u vezi sa Spensom, a svi će biti u obavezi da je poštuju.
 
"Objekat Spensa predstavlja jedinstvenu megastrukturu, koja je projektovana kao integralni kompleks pod jednim krovom, sa jasno razdvojenim komunikacijskim tokovima koji omogućavaju da se objekat koristi i kao sportsko-rekreativni centar i kao javni natkriveni prostor. Tokom vremena, usled stihijskih adaptacija prostora za nove namene i komercijalnu eksploataciju, ali i zbog činjenice da je smanjen broj manifestacija koji se na Spensu organizuju, objekat je svoju javnu funkciju i potencijal vezao za pešačke tokove u prizemlju, dok se prostori prvog sprata, određeni i dimenzionisani za prijem publike, percipiraju kao prazni i neiskorišćeni", navodi se u dokumentaciji.
 
Spens je zreo za kompletnu zamenu fasade, krova, instalacija, kao i dodatno ozelenjavanje unutar objekta. Moguće je predvideti solarne kolektore i fotonaponske sisteme na mestima na kojima će ih građani videti i da se na taj način oni informišu i obrazuju o obnovljivim izvorima energije, koji bi trebalo da igraju veliku ulogu za budućnost Spensa. 
 
Unutar objekta moguće planiran je "food corner" za proizvođače organske i zdrave hrane, ali i odeljenje Gradske biblioteke i novi objekat - gradska galerija. 
 
Sve ovo planovi za uprave Spensa za budućnost, a nisu nimalo jeftini - procena je da će izrada ovih istraživanja i dokumentacije koštati čak 100 miliona dinara. Tender za pronalaženje projektanta je do 22. novembra.
 
Dok uprava Spensa planira budućnost, ima aktuelni problem kašnjenja u rekonstrukciji i sanaciji olimpijskog bazena, verovatno najznačajnijeg sportskog objekta. Novi rok za završetak ponovljene rekonstrukcije, a nakon prvobitno katastrofalno urađenog posla, jeste kraj ove godine, a svi detalji su na OVOM LINKU.

Teme

spens
  • Vizionar

    08.11.2021 14:50
    Akvarijum
    A da recimo napravite prvi srpski tropikarijum, a ako su vam skupe morske ribe,bice dovoljno impresivne i ribe sa našeg područja
  • Novi

    30.10.2021 19:14
    Bazen
    Znači jako se smejem.

    Nemoj te da se lažemo.
  • el ing

    29.10.2021 09:08
    @Seba

    Krov nemože da izdrži to je problem dosta je njih dolazilo i ispitivalo ali nažalost krov nemože da izdrži.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.