FOTO, VIDEO: Bazen na Spensu će proraditi oko Nove godine, besplatne karte kao izvinjenje građanima

Ponovljena sanacija bazena na Spensu trebalo bi da bude gotova do kraja godine, a Grad će se Novosađanima "odužiti" za skoro dvogodišnju nemogućnost korišćenja ovog objekta besplatnim ulaznicama.
FOTO, VIDEO: Bazen na Spensu će proraditi oko Nove godine, besplatne karte kao izvinjenje građanima
Foto: 021.rs
Kako izgledaju radovi na popravkama neuspele rekonstrukcije, mediji su konačno mogli da zabeleže u subotu ujutru, kada je gradonačelnik Miloš Vučević obišao bazenski komples zajedno sa upravom Spensa, nadzorom sa Fakulteta tehničkh nauka, ali ne i predstavnicima izvođača iz firme "Max Cor", koja je prihvatila da sve finansira nakon što je ustanovljeno da nisu dobro prvobitno uradili popravke bazena u vrednosti od preko milion evra. 
 
Iz Grada nisu videli ništa sporno u tome što nema izvođača, navodeći da su prisutni radnici. Ono što je bilo primetno je da je bilo tek oko 20 radnika koji nisu imali nikakve oznake firme na sebi, a većina je imala veoma čiste radne uniforme, što je delovalo kao da su obučene neposredno pre dolaska delegacije.
 
Ovo je bio prvi ulaz medija na bazen Spensa od 18. novembra prošle godine i prvi put od kada je 021.rs saznao i objavio u januaru da rekonstrukcija nije dobro izvedena i da ima pukotina i drugih oštećenja.
 
Prethodnih meseci 021.rs je više puta tražio da se odobri ulaz, kako bi javnost videla šta se dešava, a gradonačelnik sada kaže da nisu dozvolili ulaz da bi sprečili spekulacije. 
 
"Da ne bi dolazilo do spekulacija i kako ne bi nestruka i laici objašnjavali šta se dešava, pošto se u ovoj državi u sve razumeju i pošto vi tvrdite da bolje znate od FTN-a i Departmana za građevinu, kako ovo treba da se radi i koliko treba da se radi. Zato smo zatvorili prostor za snimanja, ali uvek ima pametnjakovića koji će iz teretane ili će neko sa Spensa da ih pusti da snime, pa budu veliki heroji kada to objave", naveo je Vučević.
 
 
On je dodao da se ponovljena sanacija sve vreme izvodila, između ostalog i ispod školjke bazena, zbog čega se nisu videli radnici na snimcima koji su se pojavljivali. Prilikom obilaska bazena, rečeno je da je bilo radova ispod školjke na stubovima i drugi, ali nisu odveli medije da im pokažu šta je urađeno.
 
Vučević je naveo da ni dinar iz budžeta Grada nije dat za dodatne radove, već je izvođač platio sve i još rekao da će "kada sve bude završeno, videti da li je potrebno da Grad pokrene pravne postupke i kakve". Podsetimo da do sada niko nije odgovarao za propust što je utrošeno oko milion evra za rekonstrukciju koja se pokazala neuspešnom, a još prošlog novembra su gradoančelnika i medije odveli u obilazak pred kraj tadašnjih radova, uveravajući javnost da je sve u najboljem redu.
 
Na samom gradilištu je vidljivo da se radi betonska košuljica i navedeno je da će to biti završeno narednih dana, nakon čega sledi probno punjenje bazena vodom pre stavljanja pločica. Objašnjeno je da će ova proba trajati i do dve nedelje, a radi se kako bi se videlo da li ipak ima nekih curenja, uz ocenu da su sve kontrole pokazale da nije došlo do pucanja školjke prilikom neuspelih prošlogodišnjih radova. 
 
Prema rečima prof. Srđana Kolakovića, pokazalo se da je predviđanje tima FTN-a tačno, odnosno da nije pukla ploča bazena, već je problem bio u posteljici na koju se postavljaju pločice.
 
"Zbog specifičnosti bazena, ponovo je rađen statički proračun i ojačana je ploča bazena sa karbonskim trakama u dužini od 1.200 metara. Reč je o veoma složenim aktivnostima i predostrožnim merama koje traže vreme, i zato molimo građane za strpljenje", naglasio je prof. Kolaković.
 
Nadzor iz FTN-a je objasnio i da su se odlučili da stave nemačke pločice koje su ovaj put pokazane delegaciji grada. 
 
 
"Sada se postavlja cementna košuljica, uz laserske uređaje koji prate nivelaciju. Ugrađeni su novi odvodno-izlivni sistemi, ima ih mnogo više nego što ih je bilo, zamenjena je kompletna rasveta bazena. Danas se ovi radovi završavaju i sledi postavljanje hidroizolacije, i to po najboljem modelu, postaviće se najkvalitetnije pločice nemačkog proizvođača. Rekonstruisan je i toplifikacioni sistem u celosti. Kako nadzor nalaže, prvo punjenje bazena, odnosno testiranje, biće urađeno pre postavljanja pločica. Obezbedili smo dodatna sredstva Spensu i za nabavku start blokova za takmičenja, pa ćemo po prvi put imati olimpijski zatvoreni bazen po FINA standardima. Bez obzira na spekulacije, radovi na sanaciji nikad nisu stali, neko je stekao takav utisak dok su se izvodili radovi ispod školjke bazena. Cilj je da ovog puta bude sve urađeno dobro i da što pre Novosađanima vratimo bazen. Gradsko veće će predložiti Spensu da se oduži građanima, tako što će bazen biti besplatan u kapacitetima koje može da ispoštuje", naveo je još Vučević i dodao da se nada da sve bude završeno do 15. decembra, iako su mu rekli da će biti gotovo do kraja godine.
 
Direktor Spensa Dragan Milić je naveo i da će radovi koji treba da počnu na zameni filtera biti usklađeni sa ovom sanacijom, kako bi bazen proradio u predviđenom roku oko Nove godine.
 
Gradonačelnik je izrazio uverenje i da će do Nove godine biti završeno pokrivanje olimpijskog bazna na Sajmištu, a onda će plivački klubovi tamo trenirati, dok će bazen na Spensu biti na raspolaganju građanima za rekreaciju.
  • Iva

    09.01.2022 21:10
    Da li se zna kada će konačno proraditi bazen?
  • NSad

    28.10.2021 11:47
    Dokle ce da nas mazu i lazu...besplatne karte za bazen? Znaci ocekuje se ponovno sirenje kovida...kad navali njihova sendvic ekipa da se napokon okupa. Samo nemojte sampone poneti do bazena..
  • pape

    21.10.2021 08:18
    Pa šta je
    Pa gde mi je Лиманац, ćirilični gotičar? Na ovu temu se ne oglašava, nema di trobojka da se turi. Evo recimo, da odrade pločice u bojama trobojke, šta bi falilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti