Šest meseci uslovno za teške povrede; Napadnuti aktivista Vujić: Neću više da imam posla sa sudovima

I. R. (23) osuđen je na šest meseci uslovne kazne zatvora, s dve godine roka provere zbog napada na novosadskog aktivistu Milana Vujića, odluka je Osnovnog suda u Novom Sadu.
Šest meseci uslovno za teške povrede; Napadnuti aktivista Vujić: Neću više da imam posla sa sudovima
Foto: 021.rs
Suđenje je završeno ubrzo nakon otvaranja glavnog pretresa, a budući da je osumnjičeni priznao krivično delo počinjeno 9. avgusta prošle godine. Optužni predlog tužilaštvo je podnelo 17. marta ove godine.
 
Te večeri je I. R, koji inače poznaje Vujića iz detinjstva, napao ovog mladića na Bulevaru Evrope i naneo mu teške telesne povrede, što je i krivično delo za koje je uslovno osuđen. Vujić je usled teških povreda bio operisan u Kliničkom centru Vojvodine.
 
Novosadski aktivista i student je ranije za 021.rs poručio da veruje da je motiv napada na njega iskazano mišljenje na Tviteru. Zbog celog slučaja, Vujić je pisao Evropskom parlamentu i skrenuo pažnju na politički motiv napada na njega. Kako je poručio, Srbija je postala zemlja u kojoj je izuzetno opasno kritikovati vlast, kao i političare i aktere njima bliske.
 
Milan Vujić @ Twitter
 
Sa njegovim slučajem je upoznat i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM. Zbog pretrpljenog nasilja održan je i protest ispred novosadskog suda, na kojem su prisutni poručili da ne žele da žive u društvu u kojem se ljudi prebijaju samo zato što iznose mišljenje koje se ne podudara sa onim vladajućim.
 
Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe. Milan Vujić za 021.rs kaže da, uprkos mogućnosti žalbe, ne želi da nastavlja ovu priču.
 
"Ne želim da imam više posla sa srpskim sudovima, bar ne u ovom slučaju. Bukvalno ne želim da se bakćem ovim više", navodi Vujić i dodaje da je visina izrečene uslovne kazne, u najmanju ruku, niska za ono što je preživeo.
 
Povodom presude oglasila se i lokalna stranka "Istina" koju su prvobitno opozicioni aktivisti i političari dovodili u vezu sa incidentom.
 
"Sada je jasno da pomenuti događaj nije imao političku pozadinu. Istina je politička partija koja promoviše mirovnu politiku i mi osuđujemo svako nasilje, pa tako i ovo koje se dogodilo. Ali nasilje je i da se incident koji nije bio politički instrumentalizuje u političke svrhe i da se tako jeftino pokušavaju napraviti politički poeni. Gde je ono poslovično lepo kućno vaspitanje koje ljude nauči da ne kleveću i da lažno ne optužuju druge, a kojim je Novi Sad mogao da se diči? Šta nam se to desilo, pa se politika u Srbiji srozala na nivo palanačkih tračeva i puštanja abrova po atarima", navela je predsednica ova partije Ivana Vujasin.
  • Bojan

    04.11.2021 12:35
    @Duško

    Obavezno psihijatrijsko lečenje zatvorenog tipa za vas što vam je "pravda od Boga".
  • Ogi

    04.11.2021 09:43
    @Stanko
    Ta sluzba je ovakvim metodama sahranila 3 drzave, a vidimo da istim metodama drzi opelo i 4-tom pravolsavnom emiratu Srbistanu!
  • Stanko

    03.11.2021 17:33
    Služba
    Hrabra Služba pretukla klinca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti