Pretučeni aktivista Milan Vujić pisao Evropskom parlamentu: Opasno je kritikovati vlast u Srbiji

Građanski aktivista Milan Vujić uputio je pismo poslanicima Evropskog parlamenta u kome je naveo da je napad na njega, 9. avgusta bio politički motivisan i da je Srbija danas postala zemlja u kojoj je izuzetno opasno kritikovati vlast, kao i političare i aktere bliske vlastima.
Vujić je naveo da iz svog iskustva može da kaže da je glavni generator nasilja prema kritičarima sama vlast i da je smatra odgovornom za napad 9. avgusta.
 
On je ocenio da kao zemlja kandidat za članstvo, Srbija mora biti bliža vrednostima EU, ali da ona ide u suprotnom pravcu već duže vreme.
 
Vujić je dodao da je Srbija zemlja sa zarobljenim medijima i da građanski aktivisti, opozicioni političari, predstavnici civilnog društva i predstavnici akademske zajednice često doživljavaju medijski linč zbog kritikovanja vlasti.
 
Istakao je da je zajednička reakcija EU na dešavanja posle izbora u Belorusiji podsetila građane Srbije zašto su vrednosti EU nešto čemu teže.
 
"Međutim, to je istaklo veliki jaz između podrške koje građani Belorusije trenutno imaju od EU i podrške koju prodemokratski i proevropski građani Srbije, nažalost, često ne osećaju da dobijaju od EU kao celine", navodi se u pismu.
 
"I ako je cilj napada na mene bio taj da se utišam i prestanem sa svojim delovanjem, ja to ne planiram da učinim. Neću odustati od svojih principa i ideala, nastaviću da se borim za modernu evropsku Srbiju. Već sada, bez obzira na to što se nisam oporavio, pregovaram o budućem radu, projektu i delovanju po tom pitanju", navodi Vujić.
 
Pismo je upućeno poslanicima Tanji Fajon, Vladimiru Bilčiku i Dejvidu Mekalisteru.
 
Napadač ima zabranu prilaska
 
Milan Vujić je izjavio da je u slučaju njegovog prebijanja od 9. avgusta pokrenuta optužnica i da je napadač dobio zabranu prilaska i komuniciranja.
 
On je rekao da je napadač dobio obavezu da se svakog 1. u mesecu javlja policijskoj stanici Novi Sad. Napadač se tereti za teže telesne povrede. Vujić je dodao da sada tužilaštvo treba da uzme zvaničnu izjavu od njega.
 
Govoreći o svom zdravstvenom stanju, rekao je da su u ponedeljak skinuti konci, da se oseća bolje i da oporavak teče polako, da mu je oko i dalje krvavo i da povređena strana lica i dalje ne funkcioniše kao ranije.
 
Podsetimo, novosadska policija privela je 22-godišnjeg Novosađanina zbog sumnje da je napao aktivistu Milana Vujića, o čemu više OVDE. Aktivista i student Pravnog fakulteta u Novom Sadu, govornik na protestu protiv režima pretučen je na Bulevaru Evrope 9. avgusta, o čemu više OVDE i OVDE.
 
Protest "Stop nasilju! Za sve naše ljude!" povodom brutalnog napada na njega održan je četiri dana kasnije ispred zgrade novosadskog suda, o čemu možete čitati OVDE.
  • Stanoje

    29.08.2020 11:32
    Botovi izgleda žele da udju u gradsku upravu kao ono dvoje u Požegi pa zato su se aktivirali mnogo više od uobičajenog.
  • Poslednji mohikanac

    29.08.2020 08:28
    Mladic je rekao ono sto svaki gradjanin zna.
    Svaka mu cast! Iznenaduje kolicina postova botova - izgleda ds je mladic stvarno bitan.
  • Zbog toga

    29.08.2020 08:27
    Tuzakanja
    I podilazenja ....agresoru .....pocevsi od VLASTI pa na dalje.......zato nam i je tako........Kome cinkaš???Onima koji su te doveli u situaciju ..da SVE NJIMA prodato......"srbine"....mala slova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti