FOTO, VIDEO: Kako bi službe reagovale u slučaju eksplozije u novosadskoj Rafineriji?

Vežba snaga sistema zaštite i spasavanja "Sistem 2021" bazirana na reagovanju službi u vanrednim situacijama i događajima organizovana je u 24 grada u Srbiji, ali i na četiri lokacije u Novom Sadu.
FOTO, VIDEO: Kako bi službe reagovale u slučaju eksplozije u novosadskoj Rafineriji?
Foto: 021.rs
Novosadska vežba vođena je pod pretpostavkom da je u kompleksu NIS-a, na prostoru bivše Rafinerije, došlo do tehničko-tehnološkog udesa na rezervoaru sa bezolovnim motornim benzinom, pri čemu je došlo do požara i eksplozije velikih razmera.
 
Pretopstavka je da je došlo do eksplozije čiji je udarni talas oštetio mnoge objekte u kompleksu, ali i u naseljnom mestu Šangaj. Zbog eksplozije i isijavanja toplote pretila je opasnost da se požar prenese i na susedni rezervoar u kom je uskladišteno oko 30.000 tona nafte. 
 
Kako se navodi u objavi gradonačelnika Miloša Vučevića, s obzirom na to da se radi o tehničko-tehnološkoj nesreći visokog intenziteta koja ozbiljno ugrožava zaposlene u NIS-u i okolnim preduzećima u Privrednoj zoni Sever 4, ali i stanovnike naseljenog mesta Šangaj službe su morale da reaguju i aktiviran je Gradski štab za vanredne situacije.
 
 
"U tom slučaju, štab čiji sam ja komandant, u skladu sa Zakonom je proglasio vanrednu situaciju na delu teritorije Grada Novog Sada, ali i doneo Naredbu o delimičnoj evakuaciji i druge neophodne akte u skladu sa Zakonom. Stvorile su se pretpostavke za angažovanje snaga od posebnog značaja za zaštitu i spašavanje radi saniranja posledica požara i eksplozije i uspešne evakuacije stanovništva iz naselja Šangaj", poručio je Vučević.
 
 
U vežbi u Novom Sadu učestvovalo je 360 lica, od toga 97 pripadnika Sektora za vanredne situacije, 23 pripadnika Policijske uprave u Novom Sadu i 240 lica iz sastava subjekata i snaga zaštite i spasavanja Grada Novog Sada.
 
Za potrebe vežbe angažovano je 49 motornih vozila (putničkih automobila, kamiona, specijalnih vozila, autobusa, minibuseva, kombija), od toga 18 vozila iz MUP-a i 31 vozilo iz voznog parka subjekata i snaga zaštite i spasavanja Grada Novog Sada.
 
U toku iste podignuto je i šatorsko naselje od 20 šatora, za potrebe zbrinjavanja evakuisanog stanovništva.
 
 
Organizator ove operativno-taktičke vežbe je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a u njoj je na nivou države učestvovalo oko 8.000 ljudi.
 
Cilj same vežbe bio je da se prikaže trenutni stepen pripremljenosti svih činilaca u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.
 
Pomenuta vežba istovremeno se održavala na 50 lokacija, 24 grada i 26 opština u čitavoj Srbiji, dok je u Novom Sadu ista počela ispred Rafinerije nafte, a zatim i na još četiri lokacije: na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav, u naselju između Šangaja i Rafinerije, kod okretnice autobusa u Šangaju i na Slanoj bari između crkve i fudbalskog terena.
  • X

    06.11.2021 16:42
    @RNS

    Ne volim da se obracam osobama koje mi se obracaju sa "ti" ali ipak bih napisao da ste uporni u dokazivanju neceg sto se nije desilo.
    Prijatelj mi je tada bio u sluzbi pri radio amaterima i uvek mi je javljao na vreme da se sklonim u atomsko prilikom priblizavanja bombardera.
    Vise puta sam SVOJIM OCIMA gledao (zivim u jednoj od one 4 visoke kule pored kvantasa) kako odjednom pocinje da kulja dim iz nekoliko rezervoara (navodno ugasenih) iako je u tom momentu nebo bilo BEZ BOMBARDERA.
    Kako to objasnjavate?
  • Rafinerac

    06.11.2021 08:41
    Budalaština
    Novosadska rafinerija ne postoji. Pretvorena je u skladište jer pogoni za proizvodnju benzina, dizela, mazuta, TNG ne rade.
  • tokijo do Limana

    06.11.2021 00:01
    @NS
    Za prodaju NIS su tada glasali gotovo svi u Skupstini RS (sem Cede ako se secam dobro), a njegova Ustavna tuzba je resavana godinama, ako je i resena. I DOS i vadikali i SPS zajedno su bili u poklanjanju ovaj prodaji. Skundrica zaboravljamo, on je bio Predsednik skupstine akcionara u to vreme? Svi ste zaboravili Juzni (Tik)TOk, koji je bio u paketu. E sada RNS je radila par godina dok Pancevo nije skroz osposobljeno. Sa gasenjem RNS se pocelo jos davne 2012. godine,a zatim su i najvljeni plnovi za investiciju u rafineriju maziva na tom prostoru. Od toga izgleda nista. O ovom bi mogli jos dopisivati satima, no to ne ponistava napred navedeno : ceo establisment i opozicija tadasnja, je podrzala prodaju, a deo te ekipe je i dalje na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti