Vrhovni sud podržao roditelje: Odbijena revizija na presude novosadskog suda o nestalim bebama

Vrhovni kasacioni sud stao je na stranu roditelja - odbacio je pokušaj države da sprovede reviziju nad pravnosnažnom presudom Apelacionog suda u Novom Sadu o nestalim bebama, saznaje 021.rs.
Vrhovni sud podržao roditelje: Odbijena revizija na presude novosadskog suda o nestalim bebama
Foto: Pixabay
Ovaj sud doneo je jednu u verovatno nizu odluka koje će doneti u vezi s nestalim bebama, a budući da se Državno pravobranilaštvo, putem svog odeljenja u Novom Sadu, ove godine žalilo na veliki broj pravnosnažnih presuda u korist roditelja, a kojima se zaključuje da država nije učinila ništa da se sazna sudbina nestale dece od šezdesetih pa do ranih dvehiljaditih.
 
Roditeljima koji decenijama traže istinu ovim presudama je u prvom i drugom stepenu namenjena simbolična novčana naknada za duševnu bol - oko desetak hiljada evra po slučaju. Najviše tužbi i, čini se, najviše slučajeva nestale dece decenijama unazad bilo je u Vojvodini.
 
Uprkos činjenici da sudovi masovno staju na stranu roditelja i utvrđuju jednu logičnu stvar - nebrigu države o svojim građanima i konkretno odsustvo želje da sprovede istragu, Republika Srbija pokrenula je revizije odluka sopstvenih sudova, suprotno onome zbog čega je donela Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji iliti Zakon o nestalim bebama.
 
U jednoj od odluka Vrhovnog kasacionog suda, ovaj sud zaključio je da ne može da dozvoli reviziju presude Apelacionog suda u Novom Sadu, koji je stao na stranu jedne majke iz Parage.
 
Ova žena dobila je državu na sudu u oba stepena odlučivanja i stekla pravo na naknadu nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove i patnju za narušen život, neodgovaranje i namerno skrivanje i zataškavanje informacija o sudbini njene ćerke rođene 1985. godine. Zbog "trajne nezainteresovanosti države da se utvrdi gde je dete", pripada joj 1,2 miliona dinara s kamatom, a Republika je obavezna da pokrije troškove postupka.
 
Novosadsko odeljenje državnog pravobranilaštva pokušalo je da obori slučaj tvrdnjom da je došlo do "bitne povrede odredaba parničnog postupka i pogrešne primene materijlnog prava", što je Vrhovni kasacioni sud odbacio i poručio - revizija je nezakonita.
 
Kasacioni sud u odluci navodi i da pomenuta majka treba da bude obeštećena zbog štete koju je država sama učinila.
 
Pretpostavka je da će stav Vrhovnog kasacionog suda biti isti i u ostalim revizijama koje je državno pravobranilaštvo podnelo protiv svojih građana. U međuvremenu, zastupnik ove majke i advokat Ivan Ninić kaže za 021.rs da ova odluka Kasacionog suda potvrđuje ono što se od početka tvrdi - da su sve pojedinačno izjavljene revizije u ovim predmetima bile neosnovane. 
 
"I zbog toga se sve vreme postavlja pitanje, zašto se država opredelila za tako sraman potez, ukoliko se znalo da za to nema pravnog osnova? Sve vreme tvrdimo da je jedini cilj i smisao takvog poteza Državnog pravobranioca bio dodatno maltretiranje svih onih roditelja koji su smogli snage i hrabrosti da iniciraju sudske postupke zbog, sada već nesporne, krađe svojih beba. To je za posledicu potencijalno imalo dvostruku štetu – da obeshrabri sve one roditelje koji su imali dilemu da li podnesu tužbu, ali i da dodatno unizi sve one koji su državu tužili. Međutim, posle ovakve odluke najviše sudske instance, više nema sumnje da je problem nestalih beba u Srbiji sistemski problem", kaže Ninić.
 
On naglašava da sada imamo sudski utvrđenu istinu da su za taj problem, odnosno za svoje činjenje ili nečinjenje, objektivno odgovorne institucije. 
 
"Za svako demokratsko društvo to je veliki poraz, a sama po sebi je naročito monstruozna činjenica da se i dalje ne zna sudbina hiljada beba rođenih u srcu Evrope, u državi koja pretenduje da bude članica EU. Izostala je individualizovana krivična odgovornost aktera koji su decenijama učestvovali u tom lancu, ali živimo u vremenu i prostoru u kome su do juče čak u ove presude parničnih sudovali bile utopija. Istina je samo delimično utvrđena i sve ovo je nedovoljan, ali svakako veliki pomak za sve ponižene i obespravljene porodice", zaključuje Ninić.
 
Više o istoriji ovih slučajeva i broju sudskih postupaka u Vojvodini čitajte u našem članku OVDE.
  • Saša

    06.11.2021 21:33
    Nisam stručnjak
    Mislim da je za dokazivanje zločina potreban i neki dokaz. Prvo treba pronaći dete koje je oteto, a onda ubajbočiti lekara koji je potpisao smrtovnicu i babicu koja je prisustvovala porođaju pa njih pritisnuti da pevaju ko je sledeći u lancu trgovine. Ko bude sarađivao dati mu samo 20 godina robije, a ostalima 40.
  • Pa-Pa-Paranoja

    06.11.2021 16:27
    Monstrumi!
    Živim za dan kada će se obelodaniti taj sistem i imena tih monstruma!
    Kristalno je jasno ko je sve morao biti uključen u tako monstruozan zločin tolikog obima i da toliko dugo traje.
    Da konačno shvatimo sa kakvim neljudima smo okruženi i kakva nečoveštva su u stanju da urade zarad sopstvene dobiti, prikrivanja iste i očuvanja takvog paklenog sistema!
    A onda da nastavimo da odmotavamo klupko.
  • Dr

    06.11.2021 16:16
    Ajde dosta više o navodnoj kradji beba. U pitanju je aljkavo vođenje administracije i odsustvo jasne procedure pistupka u odnosu na rodbinu. Kad se utvrdi bar jedan slučaj potvrđen pcr ponovo pišite o tome. Cela ova teorija zavere o navodnoj krađi beba je posledica toga da su beke advokatske kanxelarije namirisale zaradu na tuđoj nesreći. Dok neko nevin ne strada nece se smiriti ovaj lov na vestice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.