FOTO Građani zasadili drveće gde urbanisti žele da "posade" zgradu: Devetospratnice na Novom naselju

Stanovnici Bulevara Jovana Dučića zasadili su u nedelju ujutru sadnice drveća na mestu na kojem gradski urbanisti planiraju podizanje višespratnice.
FOTO Građani zasadili drveće gde urbanisti žele da "posade" zgradu: Devetospratnice na Novom naselju
Foto: 021.rs
Izmenama i dopunama urbanističkog plana za lokalitet nekadašnjeg Rasadnika predviđena je obimna izgradnja na prostoru koji je sada zelena površina. 
 
Gradski urbanisti predvideli su izgradnju devetospratnica duž produžetka Bulevara Jovana Dučića. Građani su već podneli niz primedbi, a ovog puta su se odlučili za ekološku akciju kako bi skrenuli pažnju na potrebu za očuvanjem zelenih površina.
 
Stanovnici bloka na uglu bulevara Jovana Dučića i kneza Miloša zasadili su sadnice na prostoru na kojem urbanisti predviđaju izgradnju četvorospratnice sa potkrovljem, sve u okviru akciju uz moto "posadi drvo, a ne zgradu". Osim na taj lokalitet, kako kažu, žele da skrenu pažnju i na sam produžetak Bulevara Jovana Dučića, koji je sada prekriven neuređenim zelenilom, koje bi u budućnosti zamenile devetospratnice. 
 
"Ovom radnom akcijom želimo da iskažemo nezadovoljstvo u vezi sa urbanističkim promenama za potez Rasadnika i neizgrađenog dela prema Veterniku. Ideja urbanista je da na mestu na kojem sadimo sadnice bude zgrada, ali ne radi se samo o tome. Planiraju da se zgradi pripoji dvorište od dodatnih hiljadu kvadratnih metara, a radi se o planski uređenoj zelenoj površini. Praktično bi se formiralo privatno dvorište unutar javne zelene površine. To bi bila zgrada sa podzemnom garažom koja bi morala da ide u dva nivoa ukoliko bi želeli da ispune planske normative. Postoji mnogo tehničkih problema, od sleganja tla, preko podzemnih voda, do stabilnosti statike naših zgrada i oduzimanja javne površine, u koju je uložen novac građana, jer je ona već privedena nameni", kaže za 021.rs stanarka Zorana Marasanov.
 
 
 
Građani su od početka uključeni u praćenje plana koji se tiče urbanističkih izmena za lokalitet Rasadnika, podnosili su primedbe i kao stambene zajednice i kao individue, razgovarali su za urbanistima želeći da čuju njihovu stranu - kojim zahtevima i idejama su bili vođeni kada su radili izmene? Stanovnici bloka u kojem živi gotovo 800 građana navode da su koristili sve raspoložive načine učešća u planiranju. Obraćali su se i Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine sa zahtevom za institucionalno zalaganje i zastupanje interesa građana, ali i zaštite postojećeg zelenila. 
 
"Sada očekujemo javnu sednicu na kojoj će se raspravljati o podnetim primedbama. Ovo jeste jedan način da iskažemo nezadovoljstvo i to je bila zajednička ideja komšija. Međutim, koren svega je nepoverenje, bojazan građana da sve ono što smo do sada uradili neće biti dovoljno i da nas neće shvatiti ozbiljno, te da zahtevi neće biti uvaženi", kaže Marasanov. 
 
  
 
Kako dodaju građani, javnim iskazivanjem neslaganja sa planskim rešenjem žele da ukažu institucijama da su odlučni i jedinstveni u odbrani dvorišta zgrade, u odbrani svih podnesenih primedbi.
 
"Pozivamo ih da uvaže zahteve građana, korisnika prostora direktno pogođenih planskim izmenama, te poručuju da smo u stavu jedinstveni i odlučni. Na kraju realizacije svakog urbanističkog rešenja, jedini koji sa njim moraju da žive su građani. I zato smatramo da glas građana mora da bude iznad svakog materijalnog ili investitorskog interesa", zaključuju komšije.
 
  
 
Urbanističkim promenama predviđeno je kompletno menjanje "imidža" ovog prostora. Tako se planira izgradnja novog Vatrogasnog doma, odnosno Regionalni centar za vanredne situacije, vrtić sa kapacitetom od 250 do 400 dece, osnovna škola od 640 učenika u jednoj smeni, kao i sedmospratni stambeni blokovi sa pogledom na garažu Gradskog saobraćajnog preduzeća. U severnom delu prostora koji je obuhvaćen izmenama, odnosno u nastavku Bulevara Jovana Dučića, planiraju se devetospratnice. Više o planu čitajte na OVOM LINKU.
 
Javna sednica Komisije za planove, na kojoj će se razmatrati prispele primedbe, održaće se u sredu, 10. novembra, u amfiteatru Spensa, na prvom spratu, sa početkom u devet časova.
 
Usled epidemiološke situacije, svi zainteresovani koji žele da učestvuju na javnoj sednici, treba da se prijave Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove na planiranje@uprava.novisad.rs ili na broj telefona 021 423 015. 
  • Bojan

    09.11.2021 10:36
    @Sale fcv

    Ako čekaj tu zgradu da se u nju useliš bojim se da ćeš ti morati na selo.
  • Hun

    09.11.2021 09:52
    @Sale fcv
    I mi živimo tu! I mi se nešto pitamo!
  • prot. iv

    08.11.2021 20:10
    Na pomenutoj parceli predviđenoj za izgradnju ove papazjanije se nalazi i jedan prelep kanal širine oko 10 metara pun vode na kome ljudi iz okoline i pecaju i gde se često mogu videti čaplje , rode , divlje patke , mali sokolovi - vetruške , a pored kanala ima i ježeva , detlića , sova i razih drugih zanimljivih zverčica pa bi bilo lepo da i ekolozi kažu koju reč u prilog očuvanja jedne takve prelepe oaze u novom sadu( namerno malim...)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti