Otkrivena bista osnivaču Crne ruke Voji Tankosiću u Kisaču: "Došlo je vreme istine i pravde"

Bista komitskom vojvodi i jednom od osnivača Crne ruke, majoru Vojislavu Tankosiću, otkrivena je u Tankosićevu, u Kisaču.
Otkrivanje biste organizovalo je "Udruženje ratnika-dobrovoljavaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca" iz Tankosićeva, a čitavom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
Tankosić je bio major srpske voske, četnički vojvoda, jedan od osnivača Crne ruke, učesnik istorijskih događaja kao što su Majski prevrat i Sarajevski atentant.
 
Bista izlivena od bronze nalazi se u središtu kružne zelene površine unutar autobuske okretnice na ulazu u naselje Tankosićevo. Po rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, "došlo je vreme istine i pravde", te sada sme da se kaže "ko smo i šta smo i kako je nastalo ovo naselje".
 
"Dugo godina su nas ubeđivali da treba da se stidimo naših predaka, nismo smeli da kažemo da smo doneli slobodu na ovim prostorima, a kao narod smo platili najveću cenu. Stradalni smo narod i verovali smo u slogu, a vratili su nam tako što su nas proglasili okupatorima. Do juče nismo smeli da spomenemo vojvodu Tankosića, a i danas će nas napadati glasna radikalna manjina, jer im smetaju patriotizam i istina, tumačeći da su retrogradni i ne-evropski. Vojvoda se borio za slobodu i čast, išao je tamo gde niko nije smeo i pomagao narodu gde je bilo najpotrebnije. Išao je na kosovski vilajet, u vardarsku Makedoniju i čuvao Srbe koji su i tada bili ugroženi na svojim ognjištima. I danas kažu da Srbi ne treba da žive na Kosovu, a Bogu hvala na junacima, kakav je bio i vojvoda Tankosić. Naselje Tankosićevo nastalo je odlukom kralja Aleksandra Karađorđevića I da solunski dobrovoljci dobiju novo mesto stanovanja. Duh predaka treba da prenosimo na svoje potomke, i da ne čekamo 100 godina da kažemo istinu", kazao je Vučević.
 
  
 
Bistu je majoru Tankosiću, uz gradonačelnika, otkrio Vladislav Parežanin, najstariji potomak osnivača Tankosićeva, nakon čega je usledio bogat kulturni program.
 
Tankosić je učestvovao u Majskom prevratu 1903. godine, kada su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga. Tankosić je komandovao vodom koji je streljao braću kraljice Drage, koji su naglo napredovali u vojsci.
 
Upravljao je komitskim vodovima u Južnoj i Staroj Srbiji, te Makedoniji, ali istorijski izvori govore da je više borbi bilo protiv bugarskih komita, nego protiv Otomanskog carstva. 
 
Učestvovao je u stvaranju organizacije "Ujedinjenje ili smrt", koje je popularno nazvano "Crna ruka". Osim toga, pomagao je mladobosance u atentatu na prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Ova organizacija je i otvoreno pretila ministrima u Vladi Kraljevine Srbije, a navodno je jednom prilikom uskočio u fijaker u kom se nalazio predsednik Vlade Milovan Milovanović, zapretivši da postupci ministara moraju da se povinuju stavovima Crne ruke.
 
O njemu se pisalo različito, i dok jedni za njega navode da je "zbog bistrine shvatanja stvari, volje, odlučnosti i hrabrosti, poštovan među komitama kao niko", dr Robert Siton-Votson ga je opisao kao "čoveka sirove duše, spremnog na svako zlo".
 
Ipak, u javnosti je upamćen kao heroj i spretan vojvoda. Nosilac je nekoliko priznanja za iskazanu hrabrost, imao je čin majora, a ulice u nekoliko gradova su nazvane njegovim imenom. Naselje Tankosićevo u Kisaču nazvano je njemu u čast.
 
Smrtno je ranjen u Igrišut, kod Velikog Popovića, da bi preminuo 2. novembra, u Trsteniku, u svojoj 35. godini. 
  • Zex

    12.11.2021 15:26
    Neka ih!
    Neka otkrivaju kojekakve spomenike i biste. Pustite ih. Biće starog mesinga ili čega već. Sve ćemo to poskidati jednog dana i pretopiti.
  • MonteDushano

    12.11.2021 08:53
    Da su npr. stavili Tita, bilo bi sve drugačije.
  • MilosVeliki

    11.11.2021 23:25
    Fuj
    Moze da bude ne znam kakav neustrasivi ratnik i sila, za mene neko ko je pogazio zakletvu i ubio svoga kralja ne zasluzuje nista sem osude!U normanim zemljama bi bio streljan kao veleizdajnik!Vladalale su ubice Srbijom do kraja belikog rata, a Srbija je dozivela samo patnju i gubitke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti