"Šajkaška" odgovorila nakon objavljivanja teksta: Mislili smo da se odredbe zakona ne odnose na nas

Vodoprivredno društvo "Šajkaška" odgovorilo je na ranije postavljena pitanja 021.rs nakon objave teksta o nalazima Državne revizorske institucije o nezakonitostima u ovom društvu u prošloj godini.
"Šajkaška" odgovorila nakon objavljivanja teksta: Mislili smo da se odredbe zakona ne odnose na nas
Foto: 021.rs
Kako je 021.rs pisao, DRI je otkrila da su u "Šajkaškoj" prošle godine ugovoreni poslovi vredni više od 36,7 miliona dinara bez primene zakona o javnim nabavkama - bez tendera, što je obuhvatilo nabavku skupocene opreme, ali i službene "škode superb".
 
Takođe, angažovan je 31 radnik bez neophodne saglasnosti Vladine Komisije za za davanje saglasnosti na nova zapošljavanja, navodi se u novom izveštaju revizora.
 
Među nepravilnostima su i netransparentnost u radu, kršenje obaveza prema ministarstvu privrede, pogrešan obračun plata (zbog kog su neki zarađivali više ili manje nego što je trebalo) i sve što ćete detaljno saznati OVDE.
 
U odgovoru novinarki 021.rs, u "Šajkaškoj" navode da nisu primenjivali Zakon o javnim nabavkama isključivo iz razloga koji se odnose na neke nedoumice i nejasnoće kod tumačenja pojedinih odredbi ovog akta. 
 
"Naime, smatrali smo da se odredbe ZJN, koje se odnose na definiciju pojma 'naručilac', ne odnose na VD 'Šajkaška' doo, iz razloga što preduzeće posluje u formi privrednog društva sa ograničenom odgovornošću odnosno nije registrovano kao 'javno preduzeće' koje je osnovano za obavljanje delatnosti od opšteg interesa. Takođe, naše preduzeće nije korisnik javnih odnosno budžetskih sredstava već se u celosti finansira iz samostalnih prihoda pri čemu nam se poslovi iz delatnosti preduzeća poveravaju kao ponuđaču po osnovu ugovora na otvorenom tržištu", kažu u ovom društvu.
 
Iz istog razloga "Šajkaška" nije tražila ni saglasnost za angažovanje radne snage. Kako kažu za 021.rs, u poslednjih pet godina javila se potreba za dodatnom radnom snagom zbog povećanog obima posla, te je bez saglasnosti Komisije angažovano 19 osoba.
 
"I to isključivo kako se ne bi ugrozila dinamika izvođenja radova na ugovorenim poslovima preduzeća. Saglasnost nadležne komisije nismo tražili takođe iz razloga nejasnoća u propisima uzimajući u obzir da je VD 'Šajkaška' doo privredno društvo koje nije korisnik javnih sredstava, odnosno budžeta, već se u celosti finansira iz samostalnih prihoda putem poslova na otvorenom tržištu", navode u "Šajkaškoj".
 
Zaključuju da će postupiti po preporukama DRI i otkloniti uočene nepravilnosti u svom poslovanju u roku od 90 dana.
  • pop84

    09.11.2021 07:01
    pa ..
    ljudi , gde je Bocara, tu se ima sta za poneti....
  • Moj stav

    08.11.2021 20:52
    ...
    pa da, i predsednik misli da se ustav ne odnosi na njega...
  • Mirko

    08.11.2021 20:49
    Djuka bazuka
    Gradi se Telepska dolina GOLD :).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.