Novosadska advokatica: Delegati Skupštine AKS se prodali, vlast korumpira pravo

Dušanka Davidov, advokatica iz Novog Sada, ocenila je za 021.rs da je odluka Skupštine Advokatske komore Srbije bila primer kako izvršna vlast korumpira ovu delatnost.
Novosadska advokatica: Delegati Skupštine AKS se prodali, vlast korumpira pravo
Foto: Youtube (Al Jazeera, Screenshot)

"Prostim jezikom - prodali su se", navela je.

Reagujući na odluku Skupštine AKS da neće biti potpune obustave rada advokata do povlačenja stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o naplati troškova obrade kredita, uprkos tome što je na Konferenciji advokata njih 1.500 bilo za obustavu, Davidov je rekla da, suprotno očekivanjima, delagati u Skupštini ne prenose raspoloženje i volju članova koji su ih izabrali.

"Gotovo sa stupanjem u komorske organe oni gube otpornost na uticaje političke vlasti. Ova skupština je bila ogled za primer kako izvršna vlast, kad je zainteresovana, korumpira i one delatnosti koje ne čine integralni deo državnog aparata", ističe Davidov.
 
Kako objašnjava, iako preporuke Konferencije nisu pravno obavezujuće za Skupštinu, one proizvode moralnu dužnost.
 
"Konferencija je najširi, i samim tim najdemokratskiji način izražavanja volje pripadnika advokatske profesije. Budući da je tako glomazna (jer pravo učestvovanja ima svaki advokat), ona se retko zakazuje. A sada je zakazana baš zato što je raspoloženje advokatske javnosti gotovo jednoznačno, a nezadovoljstvo ponašanjem advokatskih komora ogromno i svima vidljivo. Takva nedvosmislena poruka je i poslata delegatima u Skupštini", smatra sagovornica 021.rs.
 
Kako navodi, dok je glasanje na Konferenciji bilo javno, delegati Skupštine su protiv obustave rada glasali tajno. Ovim je, ocenjuje, izloženo ruglu tajno glasanje, "zbog toga što je volja advokatske javnosti jasno pokazana na Konferenciji, a Skupština je imala zadatak da tu volju poništi".
 
"Očito je da delagatima koji su morali da glasaju 'po nalogu' nije bilo prijatno da se otkriju pred očima advokatske javnosti. Ukratko: tajno glasanje je poslužilo kao sredstvo za prikrivanje izdaje na ličnom nivou. Jer, ostalo je nepoznato kako je ko ponaosob glasao. U svakom slučaju, delegati su ispoljili manjak moralne čvrstine, karaktera i ličnog dostojanstva", naglašava naša sagovornica.
 
Navodi da se sada potpuno ispoljilo to koliko je domaći pravni sistem "rastočen".
 
"A sada se to ispoljilo u nikada oštrijem vidu: na javni zahtev stranih privrednih subjekata izvršna vlast je izvršila neprikriveni uticaj na Vrhovni kasacioni sud koji je ispoljio neverovatnu spremnost da služi Vladi i pljunuo ne samo na svoje prethodno zauzeto i javno objavljeno pravno stanovište, nego i na čitav pravni sistem, na sve ono što bi Vrhovni sud trebao da bude, na sve ono što bi svaki sudija trebao da bude, kao i na temeljna pravna i moralna načela. Ako danas važi jedno, a sutra u istoj stvari drugo, pri čemu je kriterijum za takav zaokret sadržan u samovolji vlastodršca – onda je svako učestvovanje u delovanju takvog pravnog sistema, u bilo kojoj ulozi (stranka, advokat, tužilac, sudija), potpuno obesmišljeno", kaže Davidov. 
 
Smatra da sudije i tužioci imaju jednako, možda čak i veće, pravo da protestuju, ali da su "zarobljeni".
 
"Prema tome, advokati su primorani da nastave protest, a u kojoj formi će to biti i da li će se oblik protestovanja vremenom menjati, teško je sada reći i predvideti. Ono što je izvesno jeste da odustajanje od protesta vodi potpunom obesmišljavanju advokatske profesije. Zato borba nije izbor, nego nužnost", ističe Davidov.
 
Povodom dešavanja na Skupštini AKS, Davidov je uputila i otvoreno pismo predsednici, Upravnom odboru i Skupštini AKS. U njemu je navela da su "nepovratno izgubili sav ugled koji su uživali u advokatskoj zajednici". Istakla je da je postojao i niz proceduralnih nepravilnosti, za koje, posle svega, smatra da su urađeni namerno, ali i da je samo glasanje bilo unapred smišljeno i dogovoreno.
 
"Delegati Skupštine, vi ste u Skupštini AKS da bi predstavljali advokate i štitili interese advokatske profesije, a ne da bi se pretvorili u obične klimavce i ropski udovoljavali nečijoj političkoj volji. Videli ste šta vam je gromoglasno poručilo 1.500 advokata: obustava rada do povlačenja stava VKS od 16. septembra 2021. godine. Obustava kao poslednje i jedino sredstvo odbrane od zla koje nas je snašlo. Šta vas je nateralo da prvi put u istoriji poništite volju ogromne većine advokata? Strah ili pojedinačni sebični interesi? Često se proteklih meseci iz vaših usta moglo čuti da protestovanje na ulici nije dostojno advokatske profesije. Varate se: nije sramota biti advokat koji misli svojom glavom, makar i na ulici. Sramota je juče pokazala svoje lice u obliku vašeg držanja na Skupštini: pognute glave, strah u očima, zanemela usta, pokisli od kiše uvreda iz publike", navodi se, između ostalog, u ovom pismu. 
 
Zaključila je da je sramota za delegate da ostanu na mestu na kom su nakon ovog glasanja, ali i da borba tek počinje. 
 
Podsetimo, Skupština Advokatske komore Srbije nije potvrdila preporuku Konferencije advokata o potpunoj obustavi rada do povlačenja dopune mišljenja Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa naplatom troškova obrade kredita.
 
Protiv je bio 81 glas, a 57 "za".
 
Nezadovoljni advokati su prekinuli dalje održavanje Skupštine povicima, zvižducima i vređanjem.
 
Advokati su već nekoliko puta ove godine protestovali i obustavljali rad nakon što je Vrhovni Kasacioni sud (VKS) na sednici Građanskog odeljenja doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita.
 
Takođe, donet je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premije osiguranja, kao obaveze korisnika kredita, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), gde se kaže da je takva odredba kod ugovora o stambenim kreditima pravno valjana. 
 
Advokati su već nekoliko puta ove godine protestovali i obustavljali rad nakon što je Vrhovni Kasacioni sud (VKS) na sednici Građanskog odeljenja doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita.
 
Takođe, donet je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premije osiguranja, kao obaveze korisnika kredita, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), gde se kaže da je takva odredba kod ugovora o stambenim kreditima pravno valjana.
  • Jovan Radović

    10.11.2021 12:21
    Postoji izlaz
    Pitanje vezano za VKS. Ako je njegov stav merodavan u ovom slučaju bankarskih kredita, u tom slučaju merodavno je i rešenje VKS, vezano u opšte za obustavu dela penzija. Čudi me da advokati nisu sa sajta VKS skinuli njegovo rešenje Rev.862/2015 od 24.02.2016.godine, koje je doneto na osnovu odluke Evropskog suda Grudić v/s Srbije broj 3192/08 gde se navodi;
    -Stečeno pravo na invalidsku penziju predstavlja imovinu tužioca, pa je obustavom isplate povređeno pravo na mirno uživanje imovine koje je garantovano u članu 1. Protokola 1. Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (presuda Evropskog suda za ljudska prava „Grudić protiv Srbije“ od 17.04.2012. godine). Ovo je stav ESLjP i VKS, suprotno stavu USS. Ko ne veruje neka sa sajta skine navedene odluke .
  • Tri praseta

    09.11.2021 23:40
    Svi su hrabri dok im veliki zli vuk ne utera do grla. Onda cvile kao najobičnija prasad. Boje se i malog vuka, takoreći vučića.
  • Natasa

    09.11.2021 20:02
    Advokat Prokuplje
    Kako Vas nije sramota da komentarisete rad advokata.Na Konferenciji je postojala takva energija mladih advokata koja se retko vidja.Prodali su nas nasi,oni kojima smo dali poverenje,potpis ,pecat da nas predstavljaju.Koleginice ako ovo citate svaka cast ,bili ste divni.Podigli ste nas sve na noge.Kuci smo se vratili,tj.ka Prokuplju razocarani... u tisini,ne verujuci u ono sto se desilo...Mislim da onu energiju nista nece zadrzati...Idemoooo do pobede....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti