Vučević razgovarao o pešačkom mostu preko Dunava, Novaković kaže da idemo u dužničko ropstvo

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pre nekoliko dana sastao se sa čelnicima kineske kompanije "Šangdong" zbog izgradnje novog pešačko-biciklističkog mosta preko Dunava.
Vučević razgovarao o pešačkom mostu preko Dunava, Novaković kaže da idemo u dužničko ropstvo
Foto: 021.rs

Na Vučevićeve reči da smo "korak bliže izgradnji novog pešačko-biciklističkog mosta preko Dunava", odgovara predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković, poručujući da Srbija i Novi Sad tonu u dužničko ropstvo.

Po rečima Vučevića, izgradnjom pešačko-biciklističkog mosta preko Dunava će se Petrovaradin povezati sa gradom na još jedan način.

"Ova kineska korporacija je već dokazana kao pouzdan i kvalitetan partner i nemam sumnje da ćemo napraviti ovaj, toliko značajan infrastrukturni objekat sa kojim projekat uređenja Petrovaradinskog podgrađa dobija pravu, veličanstvenu dimenziju. Novi Sad će se razvijati na način nezamisliv do pre samo 2 decenije! Hvala kineskim partnerima na pomoći u tome, znam da je i njima izuzetno stalo do ovakvih kapitalnih projekata", kazao je Vučević.

Novaković skreće pažnju na to da do danas niko nije video idejno rešenje, odnosno građevinske i arhitektonske karakteristike novog mosta, smatrajući da je to zato što "verovatno međunarodnog konkursa i uobičajene zakonske procedure uopšte neće biti, ni u fazi projektovanja ni u fazi izgradnje mosta".
 
"Drugo, gradnja pešačkobiciklističkog mosta nije prvi projekat koji se realizuje na koruptivan način i mimo svih procedura. Istim sistemom 'proglašenja projekata od nacionalnog intetesa' izbegava se javno nadmetanje i već je najavljena gradnja fruškogorskog koridora, novog drumskog mosta preko Dunava na potezu Bulevar Evrope - Sremska Kamenica i izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda", naveo je Novaković.
 
Novaković dodaje i da je ovo poslovni model po kom se infrastrukturne investicije u Srbiji realizuju tako što iz kineskih kredita, grade i rade kineske firme. Tako kreditno zaduženje ostaje Srbiji, profit knjiže kineske firme, a domaća građevinska operativa ostaje bez posla i prihoda, poručuje Novaković, dodajući da je "reč o projektima koji su u svim bitnim aspektima izuzetno štetni". 
 
"Četvrto, obim i vrednost poslova koje kineske firme u Srbiji realizuju kroz kineske kredite, kojima se naša zemlja ubrzano i nekontrolisano zadužuje, poprimaju zabrinjavajući karakter. Srbija brzim korakom srlja u dužničko ropstvo. Napokon, kao država koja svoje zakonodavstvo i standarde dovodi u sklad sa onim što su očekivanja od kandidata za prijem u EU, ovo je skandalozno odstupanje od svih procedura i kriterijuma koji bi naš sistem učinili kompatibilnim evropskom", zaključuje novosadski opozicionar.
 
U martu ove godine objavljeno je da novosadska vlast razgovara sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o obezbeđivanju kredita za finansiranje izgradnje pešačko-biciklističkog mosta na stubovima nekadašnjeg železničkog mosta Franca Jozefa. 
 
U budžetu Grada je za izradu tehničke dokumentacije pešačko-biciklističkog mosta planirano 19.020.833,33 dinara, kao i 1.902.500 dinara za kontrolu ove dokumentacije. 
  • Nemanja

    12.11.2021 18:52
    @Dimitrije
    Potpuno se slažem! Na Dugi se jedva dva automobila mimoiđu, da ne pominjem autobuse. Nema jednog normalnog razloga zašto se taj most, koji vodi direktno u Gradić, ne bi proglasio pešačkim, a na stubovima Franca Jozefa i kroz tunel ispod Đave da ide saobraćaj. Kao u Budimu.
  • Dimitrije

    10.11.2021 18:35
    Zasto tu ne bi bio drumski most sa jos jednom tunelnom cevi ispod tvrdjave kao u Budimpesti i onda most Dugu pretvore u pesacko biciklisticki i tako sklone saobracaj iz gradica u petrovaradinu i naprave konekciju istog sa centrom grada? To mi deluje ako bolja opcija za koju je uradjen projekat jos ranije. Inače, bio je konkurs za most pred kraj 2019-te godine i izabrano je pobednicko resenje.
  • Santinel

    10.11.2021 15:29
    most
    kakvi mostovi ,aje se više dozovite pameti korona vlada Veternik od letos kuburi sa vodom ,možete li vi gradonačelniče da poterate tog izvođača da to završava ovo je više preteralo sve granice te nema srtuje ,pa nema vode 32 vek a vi navalili na pešački most,celo leto na kružnom toku u Veterniku iskopana rupa i tako celo leto sada su se pomerili za jotu i ipet nema vode ceo dan a oćete da se borite protiv korone ....borite se vi proti ne rada ili te ljude platite adekvatno a možda je bolje da idu u zadrugu tamo mlate pare ovi ...neznam kako to da kažem ....oni!!!!???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.