Novonaseljčani se odbranili od zgrade u dvorištu: Predlozi građana odbijani, Galensa prihvaćeni

Urbanisti nisu prihvatili prigovore građana da se sačuva zelena površina na mestu Rasadnika, ali su uvažili sve predloge kompanije Galens koji se odnose na planirane devetospratnice.
Novonaseljčani se odbranili od zgrade u dvorištu: Predlozi građana odbijani, Galensa prihvaćeni
Foto: 021.rs

Ipak, građani su uspeli da ostvare jednu pobedu. Prihvaćena je primedba građana iz bloka na Bulevaru Jovana Dučića, koji su tražili da se kraj njihovih domova ne gradi četvorospratnica. 

Ovi građani su u nedelju zasadili drveće na mestu na kojem je bila predviđena zgrada, a od početka su pratili čitav proces planiranja, podnoseći niz primedbi. Napor da se čuje njihov glas bila je akcija sadnje drveća. 

Urbanisti su se odlučili da iz plana izbace najmanji stambeni objekat koji je planiran u ovom delu Novog naselja, ali su odbili primedbe koje se tiču sedmospratnica i devetospratnica, koje će biti građene na zelenoj površini. 
 
Sama sednica Komisije za planove nije bila posećena kao neke od prethodno organizovanih, kada su Novosađani pokušavali da spreče zauzimanje zelenih površina i zidanje stambenih blokova. Ipak, nekoliko građana je pokušalo da objasni urbanistima zbog čega su se žalili i šta im smeta. 
 
Prema predloženom Planu generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara (Bulevara Evrope), a koji se odnosi na lokaciju Rasadnika, u narednom periodu trebalo bi da se sagradi kompleks za obuku vatrogasaca, vrtić, osnovna škola i dva stambena bloka. Maksimalna spratnost novoplaniranih zgrada je sedam spratova sa potkrovljem, odnosno devet spratova u drugom bloku. Na ovom potezu ranije su bili predviđeni poslovni objektni, niža spratnost objekata, koja je sada gotovo udvostručena. 
 
Građani su kroz primedbe tražili da se sačuva zelena površina, a ukoliko već mora da bude zamenjena zgradama, onda da njihova spratnost bude smanjena uz maksimalno očuvanje zelenila. Od urbanista i članova Komisije za planove tražili su odgovore na pitanje zbog čega se stambeni blokovi zidaju kao devetospratnice, kada je visina zgrada na većem delu Novog naselja do četiri ili pet spratova. Jasno objašnjenje nisu dobili. 
 
 
Predstavnici gradskih službi tvrde da su na prostoru Rasadnika, u odnosu na ranije planove, stvorili više zelenila, jer su "umesto da sve bude 'betonirana poslovna zona'" sada predvideli linijske zelene površine uz stambene blokove. Osim toga, u plan su dodali vatrogasni dom, školu i vrtić, čime su povećali javne površine, koje će i same imati zelenila. 
 
Takođe, pomenuli su i svojevrsni "presedan", a to je da su iz plana obrisali četvorospratnicu po želji građana, sačuvavši zelenu površinu. 
 
Predstavnici grada davali su i različita objašnjenja u vezi sa višespratnicama, od toga da je to već bilo predviđeno ranijim planovima ili Generalnim urbanističkim planom, da se "ugledaju na Beč", da je Novo naselje već 50 godina deo grada koji se gradi, pa do toga da je visina u skladu sa predviđenom spratnošću i zauzetošću parcela. 
 
 
Rečeno je i da se na periferijama prave "kapije gradova", što podrazumeva više objekte u odnosu na okolinu, a moglo se čuti i to da se odlaskom "u visinu" vraća "dug gradu", koji nastaje brisanjem četvorospratnice. 
Više puta je ponovljeno i da to što se dozvoljava gradnja devetospratnice ne znači i da će one biti i izgrađene, jer najpre zemljište mora da se proda, te da će sve biti uređeno kroz urbanističke projekte. 
 
Ovo je pojedinim građanima bilo smešno, jer su urbanisti samo nekoliko minuta kasnije predložili da se prihvati predlog kompanije Galens invest da se ne radi urbanistički projekat, već da se koristi situacioni plan. To je bio jedan od sedam prihvaćenih predloga investitora u vezi sa budućom stambenom gradnjom. Građani su bili nezadovoljni, jer se ponovila situacija da predlozi i prigovori građana bivaju mahom odbačeni, dok se ono što predlažu investitori prihvata. 
 
Sada predstoji tajna sednica Komisije za planove, na kojoj će se razmatrati ono što su predložili urbanisti. To znači da njihove preporuke mogu da budu izmenjene, a konačnu odluku na kraju donosi Skupština grada. Praksa je pokazala da Komisija za planove uglavnom prihvati preporuke urbanista, nakon čega odbornici usvajaju plan.
  • Lana

    13.11.2021 12:55
    Galens
    Ja iz kuce u fruskoj gori neizlazim da mu galens nesrusi
  • bogdan

    12.11.2021 23:44
    da li to
    brat Mile vlada i Novim Sadom?On je svemoguć,a gradski oci mu ispunjavaju svaku želju.Za povraćaj otete imovine niko i ne haje u SNS sekti a AV naročito dok se fikus i ne oglašava po tom pitanju.Imaju važniji zadatak,kako opljačkati narod za izgradnju metroa.
  • Duska znate vi koja

    11.11.2021 11:22
    Jel nekog bar malo sramota u ovim institucijama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti