Izabran projektant buduće Botaničke bašte u podgrađu Petrovaradinske tvrđave

Gotovo 30 miliona dinara koštaće projektovanje planirane botaničke bašte u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.
Izabran projektant buduće Botaničke bašte u podgrađu Petrovaradinske tvrđave
Foto: Pixabay

Za ovaj posao angažovana je projektantska kuća "Set" DOO iz Šapca, koja će izgled i sve funkcije buduće botaničke bašte osmisliti u roku od osam meseci.

"Set" je jedina firma koja je bila zainteresovana da projektuje objekat koji će se voditi kao od posebnog značaja za Novi Sad.

Botanička bašta u Petrovaradinu primarno će služiti za očuvanje biljnog geofonda, ali i kao baza za istraživanja i veza za stručnu saradnju s domaćim i stranim institucijama. Predstavljaće i turističku atrakciju. 
 
Kako je 021.rs već pisao, ukupna površina buduće botaničke bašte je oko 4,2 hektara, a obuhvatiće tri celine: centar za posetioce, izložbeni deo i naučni deo bašte.
 
Konačni urbanistički projekat naći će se na javnoj prezentaciji, a šta je planirano da sadrži svaka od celina botaničke bašte saznajte u OVOM tekstu.
  • Dvorska basta

    24.11.2021 22:54
    Sremskokarlovacka 2/2
    Zavoravih da navedem u prethodnom postu - Cak je i Volnijev Herbarijum, prvi te vrste, deponovan u Karlovackoj gimnaziji... Ako ne znate sta je Volnijev herbarijum, proguglajte malo... Botanicka basta treba da bude u SrK u Dvorskoj basti u rekonstruisanom prostoru prve Botanicke baste, a ne da se bacaju pare i duplira posao...
    Imam utisak da se dzabe prica i vodi polemika kad od donosioca odluka niko obrazovan nije, pola njih sa laznim diplomama pa kontaju da je guranje svega u centar grada ili na Djavu Top... Tuga
  • Dvorska basta

    24.11.2021 22:49
    Sremskokarlovacka
    Jasno mi je da bi bilo super da bude botanicka basta u podgradju Djave ali zasto se ne sredi zgrada stare Botanicke baste u Dvorskoj basti u Sremskim Karlovcima? Tamo postoji i prostor za sadnju i rasadu, sa novim, starim i autohtonim biljkama (ono sto je opstalo) a i sa istorijom ima veze jer su se tamo cuvale sve biljke koje je Marija Terezija sakupljala na svojim putovanjima i u Karlovcima u Dvorskoj basti cuvala...

    Ne razumem pomamu da se sve nagura u NS, kad je iovako prenagrdjen ako vec postoje resursi koji su od davnina za tu namenu, mogli bi divno da izgledaju kad se srede, da budu ponuda turisticka i obrazovna uz Karlovacku gimnaziju, Institut za vocarstvo i vinogradarstvo koji je vec u SRK, uz Strazilovo a bila bi bolja lokacija za naucni rad, izdvojeni dalje od grada u sred Nacionalnog parka... just a thought....
  • Sole

    24.11.2021 20:33
    Firma Sijomigadjuro

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti