VIDEO: Antifašisti očistili spomen-tablu žrtvama fašizma na kasarni u Futoškoj ulici

Antifašistički front 23. oktobar očistio je tablu posvećenu žrtvama fašizma, koja se nalazi na fasadi kasarne u Futoškoj ulici.
VIDEO: Antifašisti očistili spomen-tablu žrtvama fašizma na kasarni u Futoškoj ulici
Foto: 021.rs

Oni su to uradili na 80. godišnjicu 25. novembra 1941. godine, kada su mađarski fašisti u kasarni obesili pripadnike Narodnooslobodilaškog pokreta, koji su prethodno presudom prekog suda osuđeni na smrt. Tog dana su ubijeni Lilika Bem, Petar Blažić, Svetozar Božić, Jovan Brkić, Vjećeslav Cimr, Sava Đisalov, Andrij Lederer, Sava Ljubojev, Ondrej Marčok, Dušan Šućov i Zoltan Timar. 

Na očišćenoj tabli piše: "Ovde su 25. novembra 1941. fašistički okupatori izvršili masovno vešanje najboljih sinova, neustrašivih rodoljuba slobodarskog Novog Sada i nepokorene Vojvodine". Tabla je postavljena 1954. godine, povodom desetogodišnjice oslobođenja Novog Sada. 

AF23X podseća da se ploča, koja čuva sećanje na ovaj događaj, nalazi na zidu napuštene kasarne "Arčibald Rajs", koja je to ime dobila nakon što joj je prestala funkcija i do tada se zvala "Maršal Tito", a tabla je zanemarena i zapuštena, baš kao i sama zgrada kasarne.
 
"Očuvanje spomen-obeležja antifašističke borbe i stradalih žrtava okupatora danas nisu u fokusu gradskih i državnih čelnika. Umesto toga, izmišljaju se novi narativi, na silu nameću lažne tradicije, obeležavaju se događaji koji se nisu desili i slave lažni heroji. Čuvaju se nacrtani ratni zločinci, veličaju njihova zlodela. Klešu se novi i skupi spomenici izmišljenim žrtvama. Pa je tako Grad Novi Sad po treći put raspisao tender za postavljanje spomenika 'nevinim žrtvama 1944-45' na Limanu IV", navode antifašisti.
 
 
Oni su podsetili i da se sporni spomenik oslanja na spisak na kojem se nalaze kolaboracionisti, nalogodavci i izvršioci, kako Novosadske racije, tako i drugih fašističkih zločina. 
 
"Postavljanje ovog sramnog spomenika u ovom gradu neće proći, koliko god se gradska vlast trudila da udovolji predsednicima Srbije i Mađarske, ali i manjinskim strankama koje im sakupljaju glasove. Ostajemo pri svom zahtevu da se stopiraju tenderi za postavljanje spomenika, raspusti Komisija koja je spisak načinila, formira novi spisak i ponudi javnosti na uvid. Sve osim toga predstavlja gaženje tekovina antifašističke borbe i poniženje za porodice žrtava. Obeležja narodnooslobodilačke borbe ćemo čuvati, a protiv lažnih sećanja ćemo se boriti! To smo dužni i žrtvama i borcima protiv fašizma. Slava im! Smrt fašizmu", zaključuje se u saopštenju AF23X.
 
Novosadski antifašisti su čišćenjem table na kasarni u Futoškoj ulici nastavili sa nizom akcija očuvanja antifašističkih spomenika i spomen-obeležja koji su zapostavljeni ili ostavljeni da zarastu u korov. 
  • Smiljka

    26.11.2021 08:17
    Preki sud
    Preki sud fašistički vešanjem mladih partizana pokazao kako će svi da prodju koji se suprostave fašistima koji su došli da pljačkaju i ubijaju narod. Nisu imali sreću da prežive rat ali su dali život za svoju zemlju. A danas se veličaju ratni zločinci i prave ima parastose. Stigli smo do dna.
  • Mikele

    25.11.2021 15:39
    Zemo čeka pa dočeka...
    Kasarna polako propada a mogla je vrlo lako da se adaptira i bude možda bolnica, škola, fakultet...
    Ima samo jedan mali problem.
    Nalazi se bukvalno na savršenoj, velikoj lokaciji i ima ogromno dvorište.
    Takav zlatni grumen sigurno je da neće lako izkliznuti iz ruku svima nama poznatoj bratiji.
  • pajo patak

    25.11.2021 13:29
    a kada
    Galens i bratija dobiju dozvolu da naprave ljepše i starije na lokaciji koju odavno mjerkaju od kasarne će ostati samo očišćena tabla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.