Budite deo izložbe umetnika iz Praga na Novom naselju

Umetnik Viktor Vejvoda iz Praga, bio je gost novosadskog Novog kulturnog naselja u okviru projekta MagiC Carpets, a građani na Novom naselju mogu da budu deo njegove izložbe.
Od 25. novembra do 1. decembra između 14 i 17 časova u ulici Braće Dronjak 15 sa dvorišne strane (lokacija festivala Dobro došli na Naselje), češki umetnik ugostiće u oživljenom objektu sve zainteresovane komšije i zajedno sa njima pripremiti eksperimentalni program i eksponate prve zajedničke izložbe, nastale nakon rada i razgovora sa lokalnom zajednicom tokom svog boravka u Novom Sadu.
Tako će, četvrtu godinu zaredom, građani Novog naselja učestvovati u procesu stvaranja umetničkih dela uz saradnju sa inostranim i lokalnim umetnicima.
Ovogodišnji koncept rezidencije naslanja se na prošlogodišnji #NewCheapNature projekat nastao u kokreaciji austrijskog umetnika Riharda Švarca, građana Novog Sada i članova organizacije Novo kulturno naselje, produbljujući bavljenje ekologijom i adresiranjem važnih i suštinskih pitanja razvoja jedne urbane sredine i kvaliteta života u istoj.
 
Viktor Vejvoda je vizuelni umetnik i član umetničkih kolektiva Trojan Tactics i Kolxoz. U svojoj umetničkoj praksi služi se različitim tehnikama u cilju pružanja novih pogleda i komentara na svet oko sebe. Ideja i koncept ove saradnje, kao i celokupnog projekta MagiC Carpets jeste izmeštanje umetnika iz ateljea, rad sa kustosom i lokalnom zajednicom.
 
U okviru projekta MagiC Carpets, tokom četiri godine, Novo kulturno naselje je bilo domaćin brojnim inostranim umetnicima iz Portugala, Italije, Litvanije, Austrije i Češke, ali je i omogućilo lokalnim umetnicima da putuju u neku od 15 partnerskih zemalja i stvaraju u drugim sredinama, umrežavaju se i šire svoja znanja, iskustva, kao i da promovišu svoj rad širom Evrope. Učestvovanjem u projektu MagiC Carpets i postignutim rezultatima, novonaseljska zajednica je osvojila nagradu Community Award, koja se dodeljuje svake godine za najaktivniju zajednicu u konkurenciji od 15 evropskih zemalja. Pored prestiža i komplimenta koji ova nagrada svakako znači, ona je podrazumevala i novčana sredstva koja su dalje usmerena za osnaživanje dva lokalna umetnika.
 
Početkom novembra otvorena je završna izložba MagiC Carpets Landed u Kaunasu, kojom je zaokružen četvorogodišnji rad brojnih umetnika i kustosa iz cele Evrope. Na izložbi su prikazani radovi svih umetnika koji su bili u rezidenciji na Novom naselju. 
 
Tokom četiri godine na lokalnom nivou se radilo ne samo sa umetnicima i na njihovom razvoju, već i celokupnom umetničkom i kulturnom životu zajednice. Poznato je da je umetnički rad van ateljea, u saradnji sa lokalnom zajednicom i kustosima nešto što je novina na našoj sceni, te je projekat MagiC Carpets jedinstven i vrlo vredan za celokupni razvoj grada, što ga čini još jednim kvalitetom samog lokaliteta i argumentom za osnivanjem Kulturnog centra na Novom naselju, idejom koju Novo kulturno naselje zagovara godinama.
 
Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra na Novom naselju, od 2014. do danas uspešno realizovalo 18 festivala, više od 1.100 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti