Rasprava u Skupštini Novog Sada: Podilazi li se investitorima i slušaju li se građani

Skupštinu grada obeležila je rasprava oko urbanističkih planova Novog naselja i drugih delova grada jer je opozicija ukazala da je nastavljena praksa da se odbijaju prigovori građana.
Rasprava u Skupštini Novog Sada: Podilazi li se investitorima i slušaju li se građani
Foto: 021.rs

Dok su odbornici opozicije osporavali način na koji se donose planovi koji kao da se kroje za privatne investitore, zamenik gradonačelnika Milan Đurić i direktor Urbanizma Dušan Miladinović su uglavnom navodili da se radi u skladu sa strukom i propisima.

Šef odborničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić je ukazao na nekoliko problematičnih rešenja iz oko 15 urbanističkih planova. Tako je naveo primer da blok vila oko Ulice Nikola Tesle nije predviđen za čuvanje, osim nekoliko zgrada, a istakao je kao problematično i to što se u skoro svakom planu dozvoljava nadogradnj.
Govoreći posebno o planu za Novo naselje koji je bio u izradi pet godina uz nekoliko javnih uvida, Jakšić je rekao da su stotine prigovara građana odbijeni, osim nekoliko o tri, četiri garaže i da uopšte nisu uvažene primedbe na spratnost i manjak zelenila.
 
"Građani su poslali primedbe, a u odluci je na kraju ostalo praktično skoro sve kako je i bilo pre javnog uvida. Novo naselje je jedno od naselja u Novom Sadu koje je skoro potpuno urbanistički uređeno, tako da mi ne možemo da podržimo ovaj plan", rekao Jakšić i dodao da se time nastavlja dugogodišnja praska izlaska u susret  zahtevima investora, što je nešto što su radile i prethodne vlasti.
 
Šef odborničke grupe DSS-a Bojan Radojević je naveo da su više puta isticali da prilikom donošenja planova regulacije izuzetno mali broj predloga građana bude prihvaćen. 
 
"Govorili smo o tome i pre, tako da i sada ponavljamo da smatramo da je jako malo prigovora građana usvojeno. Ovim se nastavlja praksa izlaženja u susret investitorima uz to da se načelna pravila građenja i urbanizam ne poštuju", naveo je Radojević.
 
Zamenik gradonačelnika Milan Đurić se osvrnuo samo na neke od planova, navodeći da se donosi onaj koji se odnosi na Almaški kraj i njegovo očuvanje, dok je s druge strane pomenuo da se Elektroporcelan ruši jer su nadležni zavodi za zaštitu procenili da nema potrebe za očuvanjem i sada se plan usklađuje sa potrebom novog vlasnika prostora i planom da tu budu zgrade od šest do osam spratova.
 
Direktor Urbanizma Dušan Miladinović je posebno naveo da nije istina da nisu izašli u susret građanima Novog naselja jer su iz plana obrisali četiri garaže. naglasio je da je mišljenje struke ispoštovano.
 
Miladinović je dodao i da stav Društva arhitekata Novog Sada, koje je podržalo građane, nije stručan jer je u pitanju udruženje građana. 
 
"Glavna rasprava u vezi sa planom za Novo naselje bila je oko poluukopanih garaža i tu su ukinute dve garaže, a ostale su tri, od kojih na jednu niko nije imao primedbu. Smanjili su 470 mesta i to će se tek osetiti. Sve ono što je bilo u interesu građana i sve što su insistirali mi smo izašli u susret, sve ono što nije stručno opravdano da menjamo to nismo menjali, to smo ostavili. To nije moje mišljenje, nego struke, a Društvo arhitekata Novog Sada je udruženje građana i nije strukovno udruženje. Ne može se reći da Društvo arhitekata ima veći kapacitet od Urbanizma gde radi 110 ljudi, od toga 70 odsto visokoobrazovanih koji se decenijama bave planiranjem", izjavio je Miladinović. 
 
Pored rasprave o planovima, na dnevnom redu su bile i odluke o zaduživanju Novog Sada za 1,8 milijardi dinara (sa PDV-om) za gradnju sportskog kompleksa u Futogu, zatim odluka da se krene u postupak gradnje pešačko-biciklističkog mosta preko Dunava na mestu nekadašnjeg Mosta Franca Jozefa. 
 
Razmatran je i izveštaj o trošenju budžeta za prvih devet meseci godine, a prigovori opozicije su bili uglavnom u vezi sa tim da nema realizacije zacrtanih planova investicija i drugih poslova. Opozicija je posebno kritikovala što Grad i dalje u bankama drži oko sedam milijardi dinara i taj novac ne upotrebljava, nego, na primer, sada uzima kredit za bazen u Futogu. 
 
Na Skupštini su donete i druge odluke, s tim da je opozicija podržala odluke o dizanju spomenika "Apoteoza Srpske Vojvodine" na prostoru potkovice kod Železničke stanice i uspostavljanju saradnje sa iranskim gradom Širaza.
  • Kamencan

    29.11.2021 23:38
    KIP
    Da znate šta je taj isti Miladinović sve potpisao bilo bi jasno koliko je strucan. Samo mu prenesite da naselje kip čeka samo njega … ili pozivamo N1 i predajemo im sve papire koje posedujemo
  • Novisadka

    29.11.2021 23:21
    Ljudi
    iz ruralnih krajeva Srbije, iz sela za koje nismo ni čuli, digli glas protiv urbanističkih planova koji ih ugrožavaju, a mi ĆUTIMO, GODINAMA i dozvoljavamo polupismenoj bratiji da tzv.urbanističkim planovima ugrožava ne samo nas, kvalitet našeg života, nego UNIŠTAVA jedan Novi Sad i sve ono što je predstavljao. ĆUTIMO...
  • R49

    29.11.2021 22:21
    Lopovluci veliki i mali
    Poznato je da je građevinarstvo u Srbiji maska za opštu krađu i pranje novca. Naravno i Novi Sad nije pošteđen. Pitanje je samo dokle je narod voljan da ga žednog prevode preko vode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti