Treći rebalans budžeta Vojvodine pred poslanicima: Troškovi izgradnje Kamenice 3 veći za 800 miliona

Budžet AP Vojvodine imaće treći rebalans ove godine, a razlog je potreba Pokrajine da izdvoji dodatnih 800 miliona dinara za finansiranje izgradnje Kamenice 3 sa PET centrom.
Treći rebalans budžeta Vojvodine pred poslanicima: Troškovi izgradnje Kamenice 3 veći za 800 miliona
Foto: 021.rs

Izgradnja Kamenice 3 poskupela je zbog rasta cena građevinskog materijala i usluga na svetskom nivou, ali i kod nas. Zato se novim rebalansom dodatna sredstva prebacuju na račun Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo za finansiranje ovog projekta.

Novi rebalans radi se skoro tri meseca nakon prethodnog, drugog ovogodišnjeg rebalansa. Kao i u septembru, Pokrajinska vlada je zaključila da ima dobru naplatu poreza na dobit i da ima prostora da izdvaja dodatna sredstva za kapitalne investicije, ali i da se drži svoje stare prakse - povećanja tekuće budžetske rezerve.

Ukupan budžet rebalansom će iznositi 82,5 milijardi dinara umesto 81,3 milijardi dinara. Fiskalni decifit projektovan je na 3,7 milijardi dinara, a ukupno zaduživanje Pokrajine planirano je u iznosu od 2,6 milijardi dinara.
 
Tekuća budžetska rezerva Pokrajine raste sa oko 2,5 milijardi na oko 2,7 milijardi dinara i sigurno je meta kritike opozicije, kao i prilikom svakog rebalansa. Razlog je činjenica da se sredstva tekuće budžetske rezerve mahom eksploatišu bez mogućnosti kontrole kako će ih Pokrajinska vlada rasporediti. 
 
Kad je reč o Kamenici 3, u toku su radovi u prvoj fazi, koja će biti završena do marta 2022. godine. Uslediće druga faza radova.
 
Osim rebalansa budžeta, na današnjoj sednici Skupštine Vojvodine razmatraće se i odluka o izradi prostornog plana područja posebne namene brane na Tisi, godišnji izveštaji o radu Garancijskog fonda APV za (davnu) 2019. i 2020. godinu, te izveštaj o radu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za prošlu godinu.

Sednica je zakazana za 10 časova.

  • pajo patak

    30.11.2021 12:36
    pa kada završite
    kamenicu 3, napravite Covid 2, da konačno neko iz " Instituta Vojvodine " radi u Covid sistemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti