Pokreće se eko inicijativa "ZA Novi Sad": Rio Tinto je problem koji treba da zabrine sve Novosađane

"Eko društvena akcija" pozvala je Novosađane na lansiranje inicijative za Novi Sad nakon čega bi okupljeni krenuli na protest protiv Zakona o eksproprijaciji i Rio Tinta.
Pokreće se eko inicijativa "ZA Novi Sad": Rio Tinto je problem koji treba da zabrine sve Novosađane
Foto: 021.rs

Lansiranje inicijative "Eko društvene akcije" sastavljene od mladih aktivista i naučnika održaće se u prizemlju Spensa u subotu, 4. decembra u 13 časova, a protest je najavljen za 14 časova.

U kadici na Spensu biće predstavljena inicijativa sa ciljem da se što više Novosađanki i Novosađana aktivno i solidarno bore da zaštite Novi Sad i okolinu od urbanističkih promena koje negativno utiču na ekologiju. U okviru ovog dela programa, Udruženje će predstaviti istraživanje o razvoju "Novog Sada na vodi" u proteklih nekoliko godina i princip po kom će se pratiti rad vlasti.

Posle događaja, članovi "Eko društvene akcije" pozvaće sugrađane da im se priključe u ekološkoj borbi protiv spornog Zakona o eksproprijaciji i australijske kompanije Rio Tinto.
 
Predsednik ovog udruženja Aleksandar Matković kaže za 021.rs da su se dva događaja slučajno zadesila na isti datum i da je prikladno da pozovu ljude da se priključe i protestu koji sledi. Ističe da je ovo ekološki problem koji treba da zabrine sve građane.
 
"U Strategiji upravljanja vodama Srbije stoji da će Novi Sad i Vojvodina potencijalno koristiti vodu iz aluvijona Jadra. Nama zapravo preti da imamo potencijalno zagađene izvore i zbog toga Novosađani i čitava Vojvodina treba da se priključe borbi protiv ove kompanije", navodi Matković. 
 
Naglašava da Zakon o referendumu i Zakon o eksproprijaciji donose šire probleme od Rio Tinta. 
 
"Recimo most koji se gradi u Novom Sadu i koji je dodeljen kineskoj kompaniji CRBC će sa kameničke strane možda čak imati mogućnost da raseli nekoliko porodica. Mislim da će ovaj Zakon o eksproprijaciji moći da se iskoristi da ovaj most, poput drugih projekata te veličine, dovede do eksproprijacije privatnog vlasništva i raseljavanja građana", objašnjava Matković.
 
Kako kaže sagovornik 021.rs, opasnost Rio Tinta krije se i u tome što on "na ne tako mala vrata" uvodi početak stvari koje se mogu lako oteti kontroli, ukoliko ova vlast nastavi da se na ovaj način ophodi prema stranim kompanijama, a to je da im "bukvalno sve daje, a da stanovništvu oduzima domove". 
 
"Ako me neko pita zašto Novosađani treba da se bune protiv ovog zakona, ne samo zbog Rio Tinta i što bi mogli direktno da budu ugroženi već zato što ovaj akt donosi čitavu lepezu stvari koje naša vlast može da uradi protiv svog stanovništva", ističe. 
 
Što se samog protesta tiče, Matković kaže da ne može da oda informacije, pre nego što organizatori (Kreni-promeni) ne izdaju saopštenje. 
 
"Iz organizacionih razloga i razumljive bezbednosne prirode čitavog ovog događaja, čeka se kraj nedelje da se objavi ta informacija, ali će svakako biti oko 14h i svakako će biti u pitanju neke blokade, najverovatnije na više lokacija", navodi.
 
On apeluje na vlast da ne pribegava nasilju, jer "ovo zaista može da se otme kontroli".
 
Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je juče da će policija "upotrebiti nasilje" u slučaju blokade puteva, ali je danas naveo da će policija striktno poštovati zakon i da "neće primenjivati silu ni prema kome".
 
Putevi širom Srbije bili su blokirani u subotu u znak protesta zbog donošenja Zakona o referendumu i narodnim inicijativama, kao i Zakona o eksproprijaciji. U Šapcu je došlo do incidenta kada se sa demonstrantima sukobila grupa nepoznatih osoba koja je nosila čekiće i motke, na šta policija nije reagovala i koja se, prema tvrdnjama političara i očevidaca, povukla neposredno pre dolaska te grupe.
  • Tanjs

    04.12.2021 20:26
    Strand
    Volim strand ,srce Novog Sada,sta ako nestane kao obala Kod kamenjara?!! Bice kasno
  • Sve treba da stane

    03.12.2021 18:03
    Da bi krenuli dalje
    Reset sistema. Zaustaviti sistem. Pokrenuti ponovo sistem. Funkcionise uvek, uspece i sada. Samo treba da ostanemo uporni i hrabri.
  • pape

    03.12.2021 09:35
    @Neko iz mase
    Ti, prijatelju, sa ovakvim pisanijem i kontom, možeš slobodno da zaobiđeš ovaj protest!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti