DS i PzP o dešavanjima u KCV: Počeo "rat" među naprednjacima u Vojvodini

Demokratska stranka i Pokret za preokret reagovali su povodom dešavanja u Kliničkom centru Vojvodine, navodeći da "sukobi unutar SNS-a ugrožavaju zdravstvo Vojvodine".
DS i PzP o dešavanjima u KCV: Počeo "rat" među naprednjacima u Vojvodini
Foto: 021.rs

U Demokratskoj stranci poručuju pokrajinskom premijeru Igoru Miroviću da time što neće da imenuje krivce za donešenje nezakonite odluke Skupštine Vojvodine, sam postaje "saučesnik u skandalu".

Kako je 021.rs pisao, u Kliničkom centru Vojvodine već izvesno vreme traju problemi nakon što je otkriveno "tajno" kovid odeljenje na Klinici za infektologiju. To je rezultiralo usvajanjem odluke Skupštine Vojvodine da se ingerencije nad KCV oduzmu Vladi Vojvodine i stave pod kontrolu pokrajinskog parlamenta.

Klinički centar Vojvodine potvrdio je saznanja 021.rs da će na čelu KCV-a do daljnjeg biti doc. dr Dragan Nikolić, jer je dosadašnja direktorka dr Edita Stokić na bolovanju. Iz KCV nema zvanične potvrde o ostavkama ili smenama Edite Stokić i upravnice Klinike za infektivne bolesti dr Vesne Turkulov.

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Nebojša Novaković navodi da su "interesne grupe unutar Srpske napredne stranke potpuno privatizovale i razorile zdravstveni sistem u pokrajini i da je poslednji sukob u vezi sa pokušajem smene direktorice Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine (UKVC) to samo ogolio pred javnošću". 
 
Demokrate smatraju da se odluka Skupštine Vojvodine, kojom je Pokrajinskoj vladi oduzeto pravo da imenuje direktora Kliničkog centra, protivi Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Statutu Autonomne pokrajine Vojvodine. Po Novakovićevim rečima, to je učinjeno kako bi se predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i resornom pokrajinskom sekretaru onemogućilo kadriranje u najvećoj vojvođanskoj zdravstvenoj ustanovi. 
 
"Slučaj Kliničkog centra je očigledan primer kako loša politika utiče na živote svakog od nas, jer je zbog borbe za političkom dominacijom i finansijskih interesa unutar vlasti sada ugroženo funkcionisanje najvećeg podsistema u vojvođanskom zdravstvu. Video sam da je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i sam izjavio kako je skupštinska odluka protivzakonita i protivstatutarna, ali nisam video da je imenovao one koji su krivi za takvu odluku. On verovatno ima svoje razloge zbog kojih se ne usuđuje da upre prstom u krivce, ali treba da zna da na taj način i sam postaje saučesnik u skandalu. Borbu za premoć i dominaciju unutar režima i u ovom slučaju plaćaju sami građani, svojim novcem i zdravljem, a to se ne sme dozvoliti", kaže Novaković.
 
U Pokretu za preokret navode da otvoreni sukobi između dve struje unutar SNS-a u Vojvodini "ozbiljno ugrožavaju funkicionisanje osnovnih nadležnosti, koje ima AP Vojvodina". 
 
"To se prvenstveno odnosi na zdravstvenu zaštitu jer su Klinički centar Vojvodine i ostali klinički centri u nadležnosti Pokrajine. Kako i sam Igor Mirović tvrdi, odluke Skupštine Vojvodine o preuzimanju osnivačkih prava na Kliničkom centru Vojvodine su nezakonite i Vladi Vojvodine je onemogućeno da kvalitetno realizuje ovaj vid zaštite stanovništva, pogotovu u periodu pandemije. Ima li većeg alarma od toga da je 'rat' između Naprednjaka u Vojvodini započeo u najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u Vojvodini – Kliničkom centru Vojvodine? Čak je Skupština Vojvodine u svojevrsnom političkom prevratu uzela ovlašćenja Vladi Vojvodine, da bi se priklonila jednoj od zaraćenih strana", poručuju u PzP.
U ovom pokretu dodaju i da su sukobi oko nadležnosti u zdravstvu samo nastavak sukoba koji je već eskalirao prilikom izbora rektora Univerziteta u Novom Sadu, "kada je ceo postupak bio obustavljen dok nije izabran rektor po volji Miloša Vučevića i struktura bliskih Aleksandru Vučiću".
 
Kako se navodi, u Pokretu za preokret traže da se rad institucija AP Vojvodine pod hitno vrati u zakonske okvire, jer "sukobi unutar jedne stranke ne smeju da ugroze vitalne funkcije života u Pokrajini".
 
Podsetimo, Klinički centar Vojvodine saopštio je da ustanova u svom radu funkcioniše bez problema prilikom prijema i zbrinjavanja bolesnika.
  • Istina je ovo:

    09.12.2021 22:58
    Dr Turkulov je divna
    Ko je bio zbog korone na Infektivnoj klinici zna da su dr Turkulov i sve medicinske sestre radile kao dragstor.. Prema svima izuzetno ljubazne, posvecene, bez razlike. Prema svakom coveku koji je cekao u toj cekaonici.
  • Milos

    07.12.2021 22:14
    DS i opozicija brane Mirovica. Odavno se priča da Mirovic saradjuje sa opozicijom. Lupatenja u saopstenjima je da je prekrsen bilo koji zakon. To sto bi skupstina Vojvodine imenovala direktora,ne osporava pravo Pokrajinskoj vladi i sekretarijatu za zdravstvo da sprovode kontrolu,monitoring i koordinaciju poslova u toj zdravstvenoj ustanovi. Pa nisu ta valjda privatni direktori,pa ako ih nije postavila vlada vec skupstina,vlada vise ne moze da saradjuje sa njima.
  • molim vas

    07.12.2021 20:38
    ne u isti kos
    Prof. Turkulov i dvoje SNS estradnjaka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.