Temerin traži projektanta fabrike vode, u opštini voda za piće opasna već 18 godina

JKP "Temerin" je raspisao tender za projektovanje fabrike vode na izvorištu "Staro Đurđevo".
Temerin traži projektanta fabrike vode, u opštini voda za piće opasna već 18 godina
Foto: 021.rs

Ova javna nabavka vredna je 20 miliona dinara, a rok za podnošenje ponuda je 20. decembar.

Od projektanta se, između ostalog, traži da istraži tehnologiju za pripremu vode za piće iz izvorišta "Staro Đurđevo" na istraživačkom poluindustrijskom postrojenju. Na osnovu pilot postrojenja bi se potom obezbedili podaci za projektovanje industrijskog postrojenja. 

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, trenutno najveći problem sa vodom za piće u Temerinu je to što ista ima povećan sadržaj arsena, ortofosfata i amonijaka, pa bi samo postrojenje moralo da uključuje procese uklanjanja ovih materija iz vode do dozvoljive koncentracije. 
 
Izabrani izvođač je dužan da izvrši kompletnu montažu opreme i obuči saradnike investitora, odnonsno javnog komunalnog preduzeća za rad u ovom postrojenju. 
 
Rok za izradu tehničke dokumentacije je 16 nedelja od kada se ispitaju sve mogućne ekonomski prihvatljive tehnološke varijante i odredi optimalna šema pripreme vode za piće. Rok miruje za vreme čekanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole. 
 
Za vodosnabdevanje svih naselja na teritoriji Temerina koriste se resursi podzemne vode. Postoje dva izvora snabdevanja za Temerin - "Vašaraište" i "Staro Đurđevo", dok naselje Bački Jarak takođe ima dva izvorišta - jedno se nalazi u samom naselju, a drugo, "Livadice" se eksploatiše sezonski. Naselje Sirig ima jedno izvorište sa četiri aktivna bunara.
 
"Vašarište" je najveći izvor, a sledi "Staro Đurđevo". 
 
Još uvek je na snazi rešenje inspekcije iz 2003. godine kojim se zabranjuje korišćenje vode za piće iz vodovodne mreže na teritoriji cele opštine. 
 
Osnovni problem vode u Temerinu je prisustvo arsena. Direktor JKP "Temerin" Željko Džakula je u razgovoru za RTS pre nekoliko meseci ovo ipak opisao kao problem brojeva.
 
"SZO je 1993. smanjila dozvoljeni nivo arsena sa 0,05 na 0,01 miligram u litru, pa je voda u Temerinu koja je ranije bila ispravna, od 2003. zabranjena za piće, ali je oko granice", rekao je Džakula.
 
Sudeći po nalazima Batuta, voda koja teče iz česmi u ovoj opštini je i mikro-biološki i fizičko-hemijski neispravna. Fizičko-hemijska neispravnost vode ocenjena je kao stopostotna. 
 
Takođe, u Studiji postojećeg stanja vodovoda Temerina objavljenoj prošle godine, utvrđena koncentracija hlora u uzorku temerinske vode za piće predstavlja opasnost po zdravlje osetljivog dela populacije (deca, trudnice, dojilje i stare osobe).
 
U studiji se navodi da se voda ne preporučuje za piće bez prečišćavanja. 
  • Život u BJ

    07.12.2021 21:13
    Fabrika vodd
    E da je bilo sluha pa se priključiti na fabriku vode u Novom Sadu, bilo bi jeftinije i sigurnije a moguće je, Kać je blizu, a ima gradsku vodu . Ovako čekamo i plaćamo teghničku vodu kao pijaću, a mnogi je i dalje piju i koriste za kuvanje jer nemaju alternativu
  • Pera

    07.12.2021 20:55
    Uzgoj svinja
    Ko je prolazio kroz Temerin, mogao je da oseti jak i neprijatan miris fekalija.
    Da li je normalno i prihvatljivo da se u naseljenom mestu koje nema ni kanalizacije gaje sv, goveda...? I onda se žale na prisustvo amonijaka, ortofosfata i ko zna još čega.
  • 56

    07.12.2021 20:34
    Samo napred
    Želim vam sve najbolje, ali imajte Zrenjanin u vidu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti