Japanska kompanija Nidek sutra počinje izgradnju fabrike u Novom Sadu

Japanska kompanija Nidek (Nidec) počeće sutra izgradnju fabrike elektromotora u radnoj zoni Sever IV.
Polaganju kamena temeljca za fabriku prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Nidek je u februaru ove godine potpisao okvirni sporazum sa Ministarstvom privrede i Gradom Novim Sadom kojim se kompanija obavezala da uloži 72,9 miliona evra.
Predviđene su subvencije Srbije od 8,9 miliona evra, kao i mogućnost drugih podsticaja, poput oslobađanja od poreza na dobit.
 
Predstavnici Nideka su ranije potvrdili da je izgradnja fabrike u Novom Sadu prvi korak u osnivanju industrijskog parka Nideka u Evropi. Naveli su da su planirane investicije Nideka od 1,5 milijardi evra u celoj Evropi, a da će veći deo biti uložen u Srbiji.
 
Nidek je kompanija koja posluje već pola veka, ima 200 pogona u 30 zemalja sveta sa oko 120.000 zaposlenih koji se bave dizajnom, razvojem, proizvodnjom i prodajom motora, elektronike i optičkih komponenata, kao i drugih srodnih proizvoda.
 
Podsetimo, kako je 021.rs ranije pisao, prema memorandumu koji je ova kompanija ranije potpisala sa Republikom Srbijom, Novim Sadom i CTP Investom, pokazala je zainteresovanost da u zoni Sever IV u narednim godinama investira u proizvodne pogone na ukupno 37 hektara. Pogon će se graditi u tri faze, prva će zauzimati 12,5 hektara, a preostale dve na 8,5 hektara. CTP Invest će, po zahtevima Nideka, izgraditi pogon i potom će ga japanskoj kompaniji dati u zakup.
 
"Investitor razmatra seriju investicionih projekata u Novom Sadu, uključujući projekat izgradnje i upravljanja pogonom za proizvodnju 'comprehensive' motora i srodnih proizvoda za koji očekuje da otvori 300 novih radnih mesta ("Prvi investicioni projekat"). Očekuje se da će realizacija Prvog investicionog projekta imati pozitivne efekte na lokalne dobavljače različitih proizvoda i usluga koje koristi investitor. Nidek će u okviru Prvog investicionog projekta proizvoditi elektormotore namenjene unapređenju udobnosti i upravljanja automobilima, koji su već u masovnoj proizvodnji u drugim Nidek pogonima. Ovi proizvodi će se globalno izvoziti proizvođačima automobila i TIER1 kupcima. Početak proizvodnje planiran je za četvrti kvartal 2022. godine", stoji u pismu o namerama Nideka i CTP Investa.
 
Navodi se i da je proizvodnja uglavnom automatizovana i da je za pogon ove opreme potreban visok procenat obrazovanog osoblja. Kako stoji u dokumentu, za fabriku će biti potrebna i izgradnja hale za montažu, proizvodne hale za sopstveni proizvodni proces, zgrada kancelarija i menze, na ukupnoj površini od oko 26.000 kvadratnih metara. Dalje je planirano da se objekti prošire do 60.000 kvadratnih metara.
 
Opširnije o planovima Nideka u Novom Sadu čitajte u našem tekstu na OVOM LINKU.

Teme

Nidek
  • Danilovski Goran

    09.12.2021 13:20
    Perionice para za naivne
    Najstrašnije u ovoj priči je u tome što će narod pristati da gubi zdravlje i deo svog života za 300 eura plate.To je najstrašnije.Mazohizam naroda.Doživotni.Zbog koga normalni ljudi sa normalnim znanjem,dostojanstvom i moralnom kičmom nemaju šta da traže u Srbiji.Ikada.
  • @Neoplanta

    09.12.2021 13:10
    Možete li podeliti sa nama koju tehnologiju je posedovala vaša pokojna baba, koliko je imala pogona i u koliko zemalja sveta, koliki je imala udeo i promet na tržištu i koliko je radnika upošljavala?
  • Koga

    09.12.2021 12:43
    Će oni zaposliti?
    Verovatno Kineze, Turke ili Indijce? Vijetnamci pobegli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.