DRI na Univerzitetu u Novom Sadu: Ko je imao veću platu, a kome je mimo propisa dodeljen posao?

Nezakonito uvećane plate i naknade, jubilarne nagrade koje to nisu i netransparentne javne nabavke deo su problema koje je utvrdila Državna revizorska institucija na Univerzitetu u Novom Sadu.
DRI na Univerzitetu u Novom Sadu: Ko je imao veću platu, a kome je mimo propisa dodeljen posao?
Foto: 021.rs

Državni revizor posetio je Univerzitet u Novom Sadu u kontroli poslovanja, a s naglaskom na obračun plata i javne nabavke.

Finansijski stručnjaci su odlučili da kontrolišu UNS jer su iz iskustva primetili da jedan broj visokoškolskih ustanova pogrešno obračunava i isplaćuje zarade, ne primenjuju ispravne koeficijente (neretko dođe do izvesnih uvećanja), a neretko krše i druge propise.

Uočeno je i da pojedine ustanove nepravilno sprovode svoje javne nabavke ili ih uopšte ne sprovode, navodi se u obrazloženju u izveštaju Državne revizorske institucije.
 
Revizija je pokazala da je Univerzitet vratio u republički budžet sumu od 1,3 miliona dinara na ime viška novca za plate, dodatke, naknade zaposlenih i socijalne doprinose. 
 
Problem leži u činjenici da Ministarstvo prosvete, zaključuje DRI, za obračun sume koju će da prebaci ustanovama koristi koeficijente iz parametara starih skoro osam godina. To je dovelo do velikog viška novca na Univerzitetu i do neminovnog povraćaja u budžet, ali ne i do ispravke ove greške u Ministarstvu.
 
Kad je reč o povećanim zaradama na Univerzitetu, revizor je otkrio da rukovodilac na javnim nabavkama ima dodatak na platu u visini od 20 odsto umesto pet odsto, zbog toga što je na rukovodećem mestu. Tako je toj osobi isplaćeno "dodatnih" 134.000 dinara mimo propisa budući da nijednim aktom nije definisano pravo ovog zaposlenog da dobije toliko velik dodatak na platu. U odgovoru revizoru, Rektorat je naveo da ta osoba ima veći stepen odgovornosti i samostalnosti i da radi više posla nego što je u opisu, ali je DRI podsetio da se zakon mora poštovati.
 
Univerzitet u Novom Sadu je prošle godine obeležio 60 godina postojanja isplatom jubilarnih novčanih nagrada zaposlenima u ukupnom iznosu od 984.000 dinara. Svaki zaposleni je dobio po 20.000 dinara u ukupno dve "runde" isplate, ali problem nije u činjenici da su zaposleni nagrađeni - po slovu zakona, ovo nisu jubilarne nagrade. 
 
Naime, kako je DRI ustanovio, jubilarne nagrade isplaćuju se za određene godišnjice rada u firmi, a ne kao deo proslave jubileja ustanove.
 
"Navedeno primanje po svojoj suštini ne predstavlja jubilarnu nagradu u smislu člana 23. Posebnog kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje, već nestandardno davanje u jednakim iznosima za sve zaposlene. Preporučuje se odgovornim licima Univerziteta da ne vrše obračun i isplate nagrada zaposlenima koji predstavljaju nestandardne i netransparentne oblike nagrada", zaključak je DRI.
 
Uvećane naknade imali su i oni privremeno sprečeni za rad na Univerzitetu. Umesto propisanih 65 odsto prosečne plate, zaposleni na Univerzitetu dobijali su 85 odsto od tog iznosa.
 
Kad je reč o javnim nabavkama, bilo je više primera nepravilnosti. Tako je UNS u nabavki komunalnih usluga na više mesta u tenderu različito opisivao dodatne uslove, uključujući i u jednom potpisanom ugovoru. Prilikom nabavke tonera, izabrali su neprihvatljivu ponudu firme "SAS-CS Company" - koja krši njihova načela.
 
Takođe, propisi nisu poštovani ni prilikom oglašavanja nabavki, pa tako nisu javno obelodanjeni individualni postupci vredni više od pet miliona dinara u 2019. i 2020. godini.
 
Kad su krajem decembra 2019. godine sproveli tender za angažovanje agencije za smeštaj i prevoz, posao je dobila agencija koja nije imala važeću licencu. Kada je na osnovu žalbe druge agencije ova informacija otkrivena, tender je poništen. Ista agencija je, inače, u ponovljenom postupku ponovo dobila posao oko pola godine kasnije.
 
Univerzitet u Novom Sadu, uprkos svemu, ništa od dokumentacije koja ukazuje na ovo nije javno objavio, iako je dužan da to učini.
 
Prilikom nabavke digitalne opreme, UNS je odlučio da izabranoj firmi isplati avans u iznosu od 200.000 dinara, iako je avans zabranjen u tim postupcima.
 
U toku revizije, Univerzitet je usvojio Pravilnik o sticanju i raspolaganju sopstvenim prihodima, budući da se finansira iz više izvora. Ova ustanova je dužna da u narednih 90 dana Revizoru dostavi odazivni izveštaj i navede šta je ispravila u svom poslovanju.
  • Povratak u bljuvotin

    16.12.2021 22:32
    Jadnima i neupućenima
    Zar opet, dokle više sa bljuvotinama i optuživanjima?
    Svi vi koji ste mrzovoljni, negativni i niste zadovoljni svojim životom pa se bavite tuđim, pasoše u ruke i birajte zemlju i državu koja vam više odgovara. Zašto se mučite i brinete ko kako rukovodi nekom ustanovom. Zar ste toliko ljubomorni pa ne možete da podnesete nečije uspehe i pošten rad. Potpuno ste pogrešili u proceni.
  • Marko

    16.12.2021 19:43
    Rekorat
    Kakav Rektor, takav i Univerzitet! Gde je Madić, tu je obavezno potrebna revizija.
  • Delo

    15.12.2021 18:26
    Radovan
    Radovan Pejanovic je vise napisao nego sto su svi poljoprivredni ekonomisti sa Polj.faksa procitali za zivota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti