Farma svinja konačno napušta Temerin: Građani pobedili, ali ukazuju na posledice zagađenja

Stanovnici Temerina, aktivisti koji se godinama bore za odlazak farme svinja iz ovog mesta, konačno su pobedili - barem se tako čini.
Farma svinja konačno napušta Temerin: Građani pobedili, ali ukazuju na posledice zagađenja
Foto: 021.rs

Farma svinja "Temerin agrar" razlog je višegodišnjeg protesta grupa meštana. Ni odlazak na sud nije pomogao da se ukaže na snažan smrad koji se širi opštinom i na, kako tvrde aktivisti, brojne druge ekološke probleme koje je farma načinila.

Zbog nesnosnog smrada koji se širio Temerinom, a najviše uznemiravao meštane Mesne zajednice Staro Đurđevo, grupa građana obraćala se svim nadležnim organima u više navrata, pokretala peticije, alarmirala ambasadora Austrije u Srbije (farma je ćerka firma Mitrosa iz Sremske Mitrovice, koju drži austrijski Gerlinger), a jedan od građana je i štrajkovao glađu.

Nakon poslednjeg obećanja vlasti u Temerinu da će farma biti iseljena do 20. decembra, stiglo je obaveštenje vlasnika nepokretnosti na čijoj je parceli bila farma svinja, kompanije "Gobem".
 
U kompaniji "Gobem" su Opštinu Temerin obavestili da je farma ispražnjena 10. decembra i da na njoj više nema svinja. 
 
"Zakupac 'Mitros Freischwaren' iz Sremske Mitrovice je prihvatio iseljenje na drugu lokaciju van gradske zone. Trenutno je u toku demontaža opreme i postrojenja", navodi se u dopisu opštini. 
 
Kako dodaju u "Gobemu", obećavaju da "delatnost gajenja svinja više neće biti na predmetnoj lokaciji".
 
Aktivisti, koji su se u međuvremenu okupili u Ekološku inicijativu Temerin, skeptični su prema ovim informacijama, a vođeni prethodnim lošim iskustvom.
 
"Nadamo se da će javnost uskoro biti obaveštena i kada će se ukloniti sporna cev koja se sa njihove parcele pruža do 'Jezera fekalija'. Pokrajinska inspekcija je pre četiri godine izdala rešenje o hitnom uklanjanju cevi i postavila u rok od tri dana za izvršenje. Cev je i dalje prisutna, hitno rešenje nije sprovedeno, a sve nadležne institucije, uključujući i temerinsko odeljenje za inspekcijske poslove nema reakcije na ovu situaciju", navode danas u Ekološkoj inicijativi Temerin.
 
Ovu situaciju je 021.rs pomno pratio, a počev od sudske presude koja je išla u korist građanima, a koju je drugostepeni sud ukinuo. Građani su protestovali, jedan meštanin je i štrajkovao glađu, a sve kako bi se farma iselila i zagađenje prestalo.
  • MarkoPolo

    17.12.2021 17:59
    Dodatno obavestenje!
    Ono sto niko od ekoloskog pokreta ne govori je, da se sledece godine na mesto gde je bila farma svinja, gradi elektrana na solarne panele. I fabrika vode se sledece godine gradi takodje. Druga stvar, ta farma ne postoji 5 god vec 70 god. Do pre 5 god nije nikome smetala... Naravno uzasan je smrad bio i licno sam potpisao peticiju. Ali eto, konacno se zatvorila, i sad cemo dobiti solarne panele i najcistiji izvor energije. Naravno i to ce nekima da smeta, verovatno ce reci da je neko zracenje.... Jer oni dobijaju pare za svaku kampanju protiv rezima.pitam se sta je sledece sto im smeta sada a da im nije smetalo poslednjih nekoliko decenija. Poz
  • Deda

    16.12.2021 23:07
    Zedan sam
    Sad je na redu fabrika vode.Koga da tuzim sto celog zivota placam prljavu vodu za pice, a, koja nije ni za kuvanje!
  • Djekson

    16.12.2021 13:22
    Svinje
    Nemojte se Buniti onda
    Kad Uvezu Svinje
    Jer Domace Svinje Smetaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.