Europolis: "Novi Sad bez Generalnog urbanističkog plana, šta radi 100 stručnjaka u Urbanizmu"

Centar za razvoj demokratskog društva Europolis reagovao je povodom nedonošenja Generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada.
Europolis: "Novi Sad bez Generalnog urbanističkog plana, šta radi 100 stručnjaka u Urbanizmu"
Foto: 021.rs
Generalni urbanistički plan, glavni strateški plan razvoja grada, neće biti usvojen ove godine. Pitanje je i da li će se nacrt plana naći na javnom uvidu do kraja godine, ukazuju oni u saopštenju.

Generalni plan je došao u fokus javnosti zbog projekta u javnosti poznatijeg kao "Novi Sad na vodi".

"Generalnim planovima ovo područje je planirano za sportsko rekreativne sadržaje decenijama unazad. Promenom vlasnika, postavilo se pitanje da li je Novosađanima baš neophodna zelena površina ili je potrebnija još jedna Galensova višespratnica. Upodobljavanje planova na zahtev investitora nije novost, ali je s obzirom na lokaciju, blizinu Dunava i opasnost od eventualnih poplava prekrajanje Generalnog plana znatno otežano", navodi se u saopštenju.
 
Europolis napominje da su sistematski uklonjene sve prepreke od smene direktora u Vodama Vojvodine, "preko tajnog naručivanja studije" u Institutu Jaroslav Černi i postavljanja novog v.d. direktora u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.
 
Oni podsećaju na to da je Nacrt plana u junu ove godine prezentovan gradonačelniku Novog Sada, koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo po pitanju istog. Kasnije, u julu mesecu, "zeleno svetlo" dao je i Institut Jaroslav Černi, da bi konačno 28. septembra JVP Vode Vojvodine pokleklo pod pritiscima i izdalo vodne uslove u kojima se brodogradilište bojažljivo navodi kao atraktivna lokacija na zemljištu čiju namenu treba preispitati.
 
U nedavnom obraćanju javnosti, podseća Europolis, Dušan Miladinović direktor JP "Urbanizam" istakao je kako u tom preduzeću radi više od 100 stručnjaka iz oblasti planiranja, a da Društvo arhitekata Novog Sada nema legitimitet da kritikuje planove koji izlaze iz ovog preduzeća, budući da se ne radi o strukovnom udruženju, već udruženju građana.
 
"Iz istog preduzeća izašla je informacija da Generalni plan neće biti na Ranom javnom uvidu koji se praktikuje od 2015. godine, budući da je Odluka o izradi plana doneta davne 2009. godine. Ovo se može tumačiti isključivo i samo kao uskraćivanje vremena javnosti da u punoj meri reaguje na očekivana sporna rešenja. U više navrata smo postavljali pitanje Urbanizmu šta se dešava sa generalnim planom i kada možemo da očekujemo nacrt plana na javnom uvidu. Odgovori koje smo dobijali mogli bi da se svedu na fali nam jedan papir", kažu u Europolisu.
 
On dodaju da se pitaju javno šta radi 100 stručnjaka u JP "Urbanizam" od 2009. i zašto će Novi Sad ostati u vakumu bez Generalnog plana u 2022. godini?
  • ing.

    18.12.2021 18:57
    NOVI SAD NA LOVI
    Novi Sad je zlatna koka za ove gangstere da bi se bogatili na uštrb naroda.
    Ja bih to nazvao Novi Sad na lovi, a meljovi vode grad i stvaraju urbanistički haos od koga se naš grad nikada neće oporaviti.
  • DUP

    18.12.2021 00:14
    Kamencan ljuti…
    Miladinovic bolje neka resi kip i razresi sebe dužnosti
    Zbog njega čitavo naselje ispašta
    A ti “stručnjaci” bi mogli možda nekada doći na posao…
  • Grut

    17.12.2021 20:15
    Šta rade????
    Умножавају се попут амеба, примају плате, када се промени градска власт прелазе у победничку странку да задрже позицију, са новозапосленим партијским ухлебима се такмиче у ревносном посећивању митинга подршке ......и чекају наређења инвеститора блиских градоначелнику.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti