Sindikat: Novosadski vrtići popunjeni iznad zakonskih granica, rekordan upis samo predizborni potez

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević omogućio je upis dece u vrtiće u grupe koje su već na gornjoj granici popunjenosti - i zakonitosti i tako došao do rekordnih 17.000 upisanih mališana.
Sindikat: Novosadski vrtići popunjeni iznad zakonskih granica, rekordan upis samo predizborni potez
Foto: 021.rs

Ovo poručuje Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, čiji članovi su i neki od zaposlenih u novosadskim vrtićima.

Prema njihovim informacijama, poslednjih 500 dece upisano je poslednjih nekoliko dana.

"Neupućeni bi rekli - svaka čast. Izgradili ste vrtiće, uposlili nove vaspitače i rešili problem listi čekanja. Međutim, na teritoriji Novog Sada nema novih vrtića (osim jednog u koji su deca primljena po prethodnom konkursu), a nema ni novih vaspitača. Kojom alhemijom je onda gradonačelnik uspeo? Odgovor je krajnje jednostavan, gradonačelnik Novog Sada je rešio da zaobiđe pravila, odnosno da omogući upis u grupe koje su već sada na gornjoj granici zakonitog", navode u sindikatu.
 
Budući da, poručuje NSPRV, broj dece već upisane u vrtiće trenutno nije na maksimalnom nivou zbog pandemije i hladnog vremena, nadležni su odlučili da upišu još dece u suštinski već prebukirane grupe.
 
"Kada sa oni trenutno odsutni vrate, samo će rad vaspitača u grupama većim od dozvoljenog – biti granica bezbednosti dece. Do tada će izbori verovatno biti gotovi. Kao pravnik, gospodin Vučević bi morao znati da su članom 30 i 31 Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju definisani maksimumi upisa u grupe, a članom 53 propisana je kazna za odgovorne, ako broj dece u grupi bude van tih merila. Na kraju krajeva, ako je tako nešto moguće, zašto su liste čekanja uopšte postojale? Ako mesta ima, onda je gradonačelnik mesecima mučio Novosađane. Ako mesta nema, onda gradonačenik danas rizikuje bezbednost i pravilan razvoj dece Novog Sada. Zbog čega? Za par dodatnih glasova?", pitaju se u sindikatu.
 
Članovi sindikata smatraju da bi Vučević morao i da bude svestan činjenice da mora da obezbedi zakonom definisane uslove za rad, te da se mimo tih uslova ne radi.
 
"To svakako ne bi bio štrajk već briga i odgovornost za decu Novog Sada. Možda će vaspitno-obrazovni rad sa decom tada raditi njegov 'stručni' kabinet, ali jedno je sigurno – vaspitača tu svakako neće biti", zaključuju u sindikatu u reakciji na jučerašnju vest.
 
Juče je sedamnaestohiljadito dete upisano u vrtić i to u "Svitac".
 
"Na današnji dan imamo 17.060 dece upisane u Radosno detinjstvo, a lista čekanja smanjena je na 374 dece. Srećni smo i ponosni, ali nas taj uspeh ujedno i obavezuje da još više radimo. Cilj nam je da sledeće godine nemamo listu čekanja, gradimo tri nova vrtića na Adicama, u Veterniku i na Sajlovu i zajedno sa vrtićem u Orahovoj koji već uveliko radi sigurna sam da ćemo taj cilj ostvariti", poručila je juče članica veća za obrazovanje Dina Vučinić.
 
Direktorka "Radosnog detinjstva" Marijana Popov rekla je da u 41 od ukupno 73 vrtića više nema liste čekanja, odnosno da su upisana sva deca koja su prijavljena za te vrtiće.
 
Gradonačelnik je na društvenim mrežama podelio fotografiju deteta čiji roditelji su juče potpisali ugovor s ustanovom.
  • Vrtić

    20.12.2021 23:17
    Zakon se mora poštovati
    Kad stigne TUŽBA gradonačelniče, setićeš se zakona, pa ćeš onda driblati rukovodioce da smiruju nezadovoljne radnike... Ali, biće kasno, a šta ćeš onda, ti znaš...
  • Draga

    20.12.2021 14:43
    Radno vreme
    Vaspitaci ne rade od 8 do 11...
    Rade 6 sati sa decom i 2 sata papirologije...
  • Vaspitač

    17.12.2021 22:59
    Za mamu Anju
    Zao mi je sto imate lose misljenje o nasoj struci, ali je jos jadnije sto vam se daje za pravo da sudite i iznosite javno nesto o cemu nemate pojma. Licno smatram da ste divna majka, pa se pitam zasto ste dopustili da vam strukovni vaspitaci sa diplomama vaspitaju decu, i o njima vode brigu kada za neku sicu mozete platiti bebi siterku koju cete drzati pod kontrolom 24h. Mozda, mozda se tada ne bi desilo nista lose. Mozda?! Jer to je i vredno tih para, mozda?
    Mi decu u vrticu vaspitavamo, cuvamo, mazimo, grlimo, volimo, ucimo,...svagog radnog dana po 8h, a vama ostaje 4h i vikend da nadoknadite ono sto mi ne uradimo umesto vas. Pa samim tim desavaju se i takve nezgode i u vrticu i kod kuce!
    Srdacan pozdrav i svako dobro vam zelim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti