Plan Univerzitetskog parka pred odbornicima: Građani se uglavnom bunili zbog muzeja Balaševiću

Predlog plana generalne regulacije Univerzitetskog parka naći će se pred odbornicima Skupštine grada sutra, 22. decembra.
Plan Univerzitetskog parka pred odbornicima: Građani se uglavnom bunili zbog muzeja Balaševiću
Foto: 021.rs
Nakon dva obavljena javna uvida, pripremljeni tekst je prihvaćen u Gradskoj upravi za propise.
Prema Nacrtu plana o kom je 021.rs već pisao, urbanisti su u sklopu parka predvideli muzej od više stotina kvadrata koji će biti namenjen preminulom novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću.
U Planu se navodi da će muzej imati galerijski prostor, multimedijalnu salu i druge prostorije. Prvobitno je predviđeno da prizemni objekat bude na 300 kvadratnih metara bruto prostora. 
 
Urbanisti predviđaju da park od 5,51 hektar bude preuređen tako da se uklone preostale topole i zameni novim vrstama drveća, da se sagrade nove pešačke staze, podigne amfiteatar sa binom i fontanom nedaleko od zgrade Rektorata, kao i dečije igralište i prostor za istrčavanje pasa.   
 
U toku javnog uvida podneto je 10 primedbi. Osim pojedinaca, primedbe su uložili i Gradska uprava za kulturu, Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis", Fondacija "Docent dr Milena Dalmacija", "Ekološki front", Društvo arhitekata i Mesna zajednica Liman.
 
Gradska uprava za kulturu predložila je povećanje muzejskih kapaciteta predviđenog muzeja, odnosno da se omogući spratnost prizemlje plus jedan sprat, sa mogućnošću formiranja visokog prizemlja i izgradnjom suterenske etaže, odnosno da se omogući izgradnja objekta maksimalne površine od 700 kvadrata.
 
Takođe su naveli da je potrebno predvideti servisnu saobraćajnu vezu sa postojećim parkingom uz Ulicu dr Zorana Đinđića.
 
Komisija za planove je prihvatila deo primedbe o spratnosti i maksimalnoj površini objekta.
 
Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis" tražio je da se plan u celosti odbaci zbog "nejasnog i neusaglašenog tekstualnog i grafičkog prikaza", što je Komisija odbila. Između ostalog, "Europolis" je predložio da se odustane od izgradnje bilo kakvog objekta kulture u parku, jer bi, u ovom slučaju muzej koji bi trebalo da bude posveđen Đorđu Balaševiću, dodatno smanjio veličinu ovog "nevelikog parka". Deo primedbe o definisanju ulaza u park Komisija je prihvatila. 
 
Odbijen je predlog "Europolisa" da se iz plana izbace saletle iz razloga što su se "pokazale kao mesta koja se brzo unište i postanu spomenici nekulture i prljavštine". U Komisiji su naveli da je svaki element planiranog mobilijara podložan vandalizmu, što ne znači da "predmetne elemente ne treba planirati, već apelovati na ponašanje građana u javnom prostoru i rad nadležnih službi koje održavaju javne površine".
 
Fondacija "Docent dr Milena Dalmacija" podnela je inicijativu za izgradnju kapele na površini Univerzitetskog parka, pozivajući se na Generalni plan Grada Novog Sada koji ističe ove godine, a u kojem je definisana bogomolja u severnoj zoni parka. Kapela žrtvama požara, po predlogu, bila bi posvećena nastradalim studentima u požarima u kafiću "Laundž" i diskoteci "Kontrast".
 
Komisija je odbila ovaj predlog, ocenjujući da planirani sadržaji Univerzitetskog parka nisu primereno okruženje za izgradnju sakralnog objekta. 
 
"Usled izrazite potrebe za realizacijom predmetne kapele, a kroz analizu mogućih lokaliteta za izgradnju spomen obeležja, za ovu intervenciju predlažemo lokalitet na kojem se nalazi diskoteka 'Kontrast', planirana za rušenje i za parkovsku površinu", piše u odgovoru Komisije.
 
Kako je navedeno, ova površina se planira u PDR dela Salajke južno od Partizanske ulice i biće posvećena svim tragično nastradalim mladim ljudima. Planiraće se i mesot za prigodno spomen obeležje, odnosno kapelu po predlogu Fondacije i prvonagrađenom konkursnom rešenju.
 
Društvo arhitekata Novog Sada u prvom delu primedbe se osvrnulo na izgradnju muzeja i ocenilo da je neopravdano da se park posmatra kao slobodan prostor za ispunjavanje objekta. Smatraju da za muzej postoji adekvatnije mesto u izgrađenom tkivu grada.
 
"Nejasno je i kako se jedna tako radikalna izmena koncepta plana pojavila između ranog javnog uvida i javnog uvida i to se ne može saznati iz izlistane dokumentacije u poglavlju 'Osnov za izradu plana'. Ova netransparentnost u proceduri je dodatni razlog zbog čega je neopravdano da se objekat smesti u Univerzitetski park", navodi se u primedbi DANS-a.
 
DANS je takođe predložio raspisivanje javnog urbanističko-arhitektnoskog konkursa za pejzažno rešenje parka od tolikog značaja, što je Komisija delom prihvatila. 
 
Najviše primedbi stiglo je upravo na objekat muzeja i na planirane parkovske staze, za koje su građani i inicijative tražili da budu izgrađene od prirodnih materijala. 
 
Komisija je na primedbe vezane za muzej odgovarala da je planirani muzej sa ugostiteljskim objektom u skladu sa smernicama Plana i primeren obodnim zonama parkovskih površina, kao i da se institucijama kulture povećava atraktivnost gradskog prostora. 
 
"Zona izgradnje planiranog objekta od 500 metara kvadratnih neće promeniti karakter ovog prostora i pretvoriti parkovsku površinu u 'mauzolejski kompleks' kako se navodi u primedbi, pošto iznosi manje od jedan odsto zauzetosti parkovske površine, a realizacija ovog objekta sigurno će doprineti broju korisnika ovog prostora koji je trenutno veoma mali", obrazložila je Komisija za planove.  
 
Primedbu van roka je dostavila i Fondacija Balašević. Oni su ocenili da muzej treba planirati tako da omogući da objekat sadrži prodavnicu i kafeteriju sa 11 soba za smeštaj. Komisija je delom prihvatila priemdbu.
 
Kada je objavljen izmenjeni plan koji predviđa muzej posvećen Đorđu Balaševiću više novosadskih građanskih inicijativa je predložilo da se odustane od planiranja muzeja u parku i da se pronađe druga lokacija. Ocenili su tada da muzej posvećen kantautoru treba da bude na Salajci, delu grada koji je najpoznatiji po Balaševiću. Kao idealan prostor, predložili su zgradu na adresi Temerinska 1, koja je već zaštićena kao kulturno dobro, a u kojoj trenutno ne postoje sadržaji. 
  • Pecaroš

    22.12.2021 22:32
    KAO RANI MRAZ
    za taj promašeni i amaterski film s kojim se za naše pare igrala porodica Balaševič jer eto jedna ćerka studira režiju,žena bi da se slika a i sin je lep..
    Za taj film je grad i pokrajina dali pare a danas je u vlasništvu porodice Balašević..a evo sad bi i muzej gratis..pa da budu vlasnici
  • Dragan Gligoric

    21.12.2021 19:55
    Obeležiti da.
    Obeležiti treba, kulturno i skromno bez nekog preterivanja. Novi Sad ima i mnogo značajnih građana koji se ni nespominju...
  • NSTulip

    21.12.2021 19:31
    Ono kad...
    mu muzej prave oni koje je prezirao i u svim pesmama i na svim koncertima ismevao...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti