Vučević o projektima 2022. u Novom Sadu: Mostovi, bazeni, kružni tok, dvorane...

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da punog srca može da najavi da će vojvođanska prestonica u narednoj godini imati najveći budžet do sada od 35,8 milijardi dinara.
Vučević o projektima 2022. u Novom Sadu: Mostovi, bazeni, kružni tok, dvorane...
Foto: 021.rs

Na godišnjem obaraćanju pred zasedanje Skupštine grada, Vučević je najavio i da će čak 13 milijardi dinara ići za kapitalna izdvajanja najavljujući mnoge investicije, od kojih će neke biti finansirane i iz Republičkog i Pokrajinskog budžeta u narednih nekoliko godina, dok će neki projekti kao što su autobusi i kompleks bazena u Futogu biti finansirani preko povoljnih kredita. 

On očekuje da će Skupština grada usvojiti budžet i prateće odluke uz kvalitetnu raspravu i da su zato zakazali sednicu tako da traje dva dana.

"Predlog budžeta za 2021. godinu sadrži čitav niz odluka, sa ponosom i radošću, punog srca mogu da objavim da imamo najveći budžet pred nama, od 35,8 milijardi dinara. To je fantastičan budžet i svi parametri nam pokazuju da možemo da budemo umereni optimisti, jer je on racionalno koncipiran, socijalno odgovoran, razvojno usmeren. Ponosan sam i zahvalan Novosađanima, ovo je pobeda građana, imamo rast budžeta u situaciji kada se već dve godine borimo protiv koronavirusa, imamo svake godine sve veće i veće prihode. Nema laži, prevare, možete da vidite razliku i koliko je grad napredovao za 10 godina. Tu nema igre brojki i slova, ovo je nešto što je utemeljeno na realnosti. Godine 2012. budžet je bio 16 milijardi dinara, to je uvećanje od 120 odsto. Nismo radili municipalne obveznice, koje su izdate u iznosu od 20 miliona evra 2012. godine", naveo je Vučević u Gradskoj kući dok je pokazivao grafike koji ilustruju njegove tvrdnje.
 
Prvi čovek Novog Sada je dodao da je veća razlika kada je u pitanju kapitalan rashod, jer je on 2012. bio 4,3 milijarde dinara, a sledeće godine 13,7 milijardi dinara. 
 
"To je 215 odsto više investirano u razvoj grada nego pre 10 godina. Velika pobeda Novosađana i Novog Sada i to znači da će se ovaj trend nastaviti. Prihodi od poreza na zarade su 11,6 milijardi dinara. Sve je veći broj mikro, malih i srednjih preduzeća, što je pokazatelj da imamo sve veći broj zaposlenih i da plate rastu u Novom Sadu. Što se tiče poreza na imovinu, popisali smo mnogo veći broj objekata koji oporezujemo, to nije popularno, ali to je 5,8 milijardi dinara i ukupno predstavlja 20 odsto ukupnih prihoda grada. Hvala Novosađanima što su redovne platiše, to je dokaz odgovornosti Novosađana prema našem gradu", kaže gradonačelnik.
 
Vučević je izjavio i da u narednoj godini imaju 400 projekata, od toga 206 iz 2021. i 194 nova projekta, od kojih će se deo realizovati i u narednim godinama.
 
 
On je posebno istakao da se kreće sa projektom gradnje biciklističko-pešačkog mosta preko stubova bivšeg Mosta Franca Jozefa, što će finansirati Grad i Pokrajina posebno, ali tako što će nakon izrade tehničke dokumentacije, za šta je raspisan tender, tokom 2022. godine uslediti javni poziv investitorima za radove. Prema njegovim rečima, Grad će od izvođača tražiti da sam plati radove, a Grad i Pokrajina će biti garanti za to i potom plaćati u više godišnjih rata do 2028. godine.
 
Vučević je dodao i da je procena da će ceo projekat gradnje ovog mosta koštati oko 4,5 milijardi dinara, odnosno toliko će koštati gradnja mosta, uređenje tunela, gradnja panoramskih liftova, uređenje pristupnih saobraćajnica, uređenje šetališta i kejskih bedama i drugi radovi. 
 
On je dodao i da je ideja da se na isti način izgrade atletske dvorane i atletski stadion na Jugovićevu što isto kreće 2022. godine sa ulaganjem 400 miliona dinara, a procena je da će i taj projekat koštati oko 4,5 milijardi dinara. O tome će tek biti doneta odluka. 
 
Vučević je nabrojao i niz projekta koji slede, kao što su to biciklistička staza Novi Sad - Futog i dalje do Begeča od 85 miliona dinara, kao i kružna saobraćajnica na uglu Bulevara cara Lazara i Fruškogorske. Zajedno sa Pokrajinom uređuje se Almaški kraj sa preko 500 miliona dinara, a rekonstrukcija pešačko-biciklističke staze na Futoškom putu se nastavlja po ceni od još 65 miliona dinara.
 
Tu su i projekti uređenja Ulice Save Kovačevića što će koštati 71 milion dinara, izgradnje nove škole na Jugovićevu od 652 miliona dinara za šta će 101 milion dinara biti izdvojeno sledeće godine, kao i izgradnja fiskulturne sale u Gimnaziji "Laza Kostić", što će finansirati i Pokrajina, a koštaće 198 miliona dinara. 
 
Gradonačelnik je podsetio i da Novi Sad preko projekta "Čista Srbija" čeka 27 miliona evra, a taj novac je namenjen za prečistač i kanalizaciju na Čeneju (četiri miliona dinara), u Kisaču (sedam miliona), za rekonstrukciju kanalizacione mreže na Limanu 1 i Limanu 2, Podbari i drugo. 
 
 
Vučević je izjavio i da su usvojili po 10 projekata koje su građani predložili preko platforme Tvoj grad, kao i 10 od 47 gradskih koje su dobili najviše glasova. Prema njegovim rečima, predlozi građana koji su usvojeni su Botanička bašta, trotoari na Podbari, vrtić na Adicama, uređenje zelenih površina, vodovod i kanalizacija na Adicama, u Malom Beogradu i na Klisi, socijalna davanja ugroženima i to penzionerima, kao i postavljanje kontejnera za razdvajanje staklenog i papirnog otpada.
 
Deset gradskih projekata koji su prošli su podzemni kontejneri, biciklistička staza ka Begeču, uređenje autobuskih nadstrešnica, gradnja kružne raskrsnice na uglu Bulevara cara Lazara i Fruškogorske, mašina za vađenje drveća, ambulanta vozila za Hitnu pomoć, gradnja u ulicama kraljevića Marka i Jaše Tomića, kao i vrtića u Kovilju.
  • Bela

    26.12.2021 14:40
    Iluzije
    Laz i prazna obecanja, vec vidjeno bezbroj puta !
  • /

    25.12.2021 11:41
    /
    Vera Mandić
    podrzavam, malo i na tu stranu a ne samo osmoj ofanzivi
  • Maja

    24.12.2021 20:35
    Samo da ne gazimo po blatu
    Bilo bi jako korisno i ljudski da se trotoarom spoji Hadži Ruvimova sa Novim Naseljem. Na sva zvona se hvalite novim parkom do koga se sa Detelinare i Novog Naselja dolazi preskačući bare i gazeći blato. Stanovnici Novog Naselja svakodnevno gaze blato da bi došli na Detelinaru i obrnuto.
    Sra- mo- ta!
    To prvo uraditi treba, gradonačelniče. Prošetajte malo gradom. To rade posvećeni i prizemni gradonačelnici u svetu.
    Da ne pričamo o nepostojanju ni jedne lepe česme u gradu koji leži na vodi,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti