FOTO: Pogledajte kako će izgledati muzej posvećen Balaševiću

U sali Omladinskog centra "Opens" danas je prezentovano kako će izgledati Muzej posvećen novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću.
Predstavljanju idejnog rešenja muzeja koji će se nalaziti u Univerzitetskom parku prisustvovala je porodica Balašević.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da će gradska uprava u potpunosti podržati izgradnju muzeja.
 
"Ja lično i gradska uprava ćemo učiniti sve da pomognemo u ispunjenju ovog zaveta i da naš Đorđe Balašević, dobri duh Novog Sada, u Univerzitetskom parku dobije mesto gde će njegov život i rad biti dostojno predstavljeni. Sugrađani, pozivam vas da dođete i pogledate rešenja i tako još jednom odate počast panonskom mornaru", naveo je Vučević.
 
Prema Nacrtu plana o kom je 021.rs već pisao, urbanisti su u sklopu parka predvideli muzej od više stotina kvadrata.
 
U Planu se navodi da će muzej imati galerijski prostor, multimedijalnu salu i druge prostorije. 
 
 
 
Prvobitno je predviđeno da prizemni objekat bude na 300 kvadratnih metara bruto prostora. U toku javnog uvida podneto je 10 primedbi.
 
Društvo arhitekata Novog Sada ocenilo je da je neopravdano da se park posmatra kao slobodan prostor za ispunjavanje objekta. Smatraju da za muzej postoji adekvatnije mesto u izgrađenom tkivu grada.
 
"Nejasno je i kako se jedna tako radikalna izmena koncepta plana pojavila između ranog javnog uvida i javnog uvida i to se ne može saznati iz izlistane dokumentacije u poglavlju 'Osnov za izradu plana'. Ova netransparentnost u proceduri je dodatni razlog zbog čega je neopravdano da se objekat smesti u Univerzitetski park", navodi se u primedbi DANS-a.
 
Primedbu van roka je dostavila i Fondacija Balašević. Oni su ocenili da muzej treba planirati tako da omogući da objekat sadrži prodavnicu i kafeteriju sa 11 soba za smeštaj. Komisija je delom prihvatila primedbu.
 
Kada je objavljen izmenjeni plan koji predviđa muzej posvećen Đorđu Balaševiću više novosadskih građanskih inicijativa je predložilo da se odustane od planiranja muzeja u parku i da se pronađe druga lokacija. Ocenili su tada da muzej posvećen kantautoru treba da bude na Salajci, delu grada koji je najpoznatiji po Balaševiću. Kao idealan prostor, predložili su zgradu na adresi Temerinska 1, koja je već zaštićena kao kulturno dobro, a u kojoj trenutno ne postoje sadržaji. 
 
Predlog plana generalne regulacije Univerzitetskog parka naći će se pred odbornicima Skupštine grada sutra, 22. decembra.

Komentari 205

  • Ljerka

    09.11.2022 16:19
    Boze, boze...
    Ova gradjevina ne lici na Djoleta.
  • Zokins

    26.12.2021 18:00
    muzej
    Ovo je Dno dna ,a ne muzej!! Kako porodicu nije sramota da ovako nešto radi ?
  • 8. Januar Protest

    25.12.2021 15:09
    8. Januar Protest
    8. Januar Protest protiv Muzeja u Šumi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti