Skupštinska opozicija protiv gradnje Balaševićevog muzeja u Univerzitetskom parku

Novosadska skupštinska opozicija najavila je da neće podržati urbanistički plan Univerzitetskog parka jer se protive gradnji novih objekata na ovoj lokaciji.
Predstavnici Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke naveli su da postoje i druge lokacije u Novom Sadu na kojima treba da se gradi muzej, a postavili su i pitanje po kom osnovu je, uz prisustvo gradonačelnika Miloša Vučevića, predstavljen projekat gradnje takvog objekta, a da zvanično novi urbanistički plan nije ni usvojen. 
Predstavnici opozicije su na sednici Skupštine grada poručili da se ovakvim donošenjem urbanističkog akta nastavlja praksa lokalne vlasti da se menjaju urbanistički planovi po želji privatnih lica i investitora, bez mišljenja javnosti i struke, kao i da se time nastavlja sa smanjenjem zelenih površina. 
Šef odborničke grupe Demokratske stranke Srbije Bojan Radojević smatra da je neprihvatljivo da se bilo koji deo parka odvaja za bilo kakvu izgradnju i da se na taj način Novosađanima smanjuju zelene površine. 
 
"Takođe, smatramo da nije u redu ono što se dogodilo, a to je predstavljanje gotovog rešenja, kojem su prisustvovali gradonačelnik sa porodicom Balašević. Postavlja se pitanje na osnovu čega su oni krenuli u izradu plana koji još nije ni usvojen? Na kom konkursu je to rađeno? Ko je platio izradu idejnog rešenja kada Grad nije ni krenuo u realizaciju projekta", upitao je Radojević. 
 
On je stava da postoje bolje lokacije za muzeje, a s obzirom na to da se radi o Đorđu Balaševiću, najprirodnija lokacija bi bila Salajka. Osim toga, podsetio je na prostor Stare ranžirne stanice, koja bi trebalo da se uredi i da bude kulturno-turistička lokacija. 
 
Šef odborničke grupe radikala Đurađ Jakšić ukazao je da bi muzej posvećen Balaševiću mogao da bude i deo kasarne "Arčibald Rajs" u Futoškoj ulici, koja može da posluži i za druge kulturne sadržaje. 
 
"Srpska radikalna stranka je mišljenja da Univerzitetski park ne treba da ima dodatne građevinske objekte pored onih koji već postoje. Ima prostora u Novom Sadu u kojima bi mogli da se smeste muzeji, tako da smo protiv izgradnje ovakvih objekata sa ugostiteljskim sadržajima u parku", kazao je Jakšić. 
 
Reakcije opozicije su usledile nakon što je u utorak Fondacija "Balašević", uz prisustvo "probranih" medija i pojedinih gradskih čelnika, predstavila izgled muzeja posvećenog preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću i to dan pred sednicu na kojoj bi se uopšte i razmatrao urbanistički plan.
 
Prilikom javnog uvida u plan nije bilo pomena o muzeju, ali je tada Komisiji za planove stigla inicijativa Fondacije "Balašević" da se napravi mauzolej sa prodavnicom i kafeterijom, uz 11 soba za smeštaj. Potom je usledio novi uvid, na kojem su stigle i primedbe na ovu ideju, među kojima je i ona Društva arhitekata Novog Sada, u kojem su naveli da je neopravdano da se objekat smesti u Univerzitetski park. 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da će on lično i gradska uprava učiniti sve da pomognu u ispunjenju "ovog zaveta i da Đorđe Balašević, dobri duh Novog Sada, u Univerzitetskom parku dobije mesto gde će njegov život i rad biti dostojno predstavljeni".
 
Arhitekta Vasa Perović rekao je da to nije zgrada u klasičnom smislu. 
 
"Zato što na neki način mora da se dublira kao spomenik, ali pre svega kao platforma za stvaranje nove kvalitete, zbog toga i izgleda objekat kao mali poklon koji se otvara i iz kojeg rastu razne stvari na krovu", poručio je Perović.
  • profesorka

    07.04.2022 16:54
    odgovor za Nik
    Da, u pravu ste. To nije park, sa uređenim stazama, cvećem, ukrasnim šibljem, klupama i sl. To je šumica sa oko 70-tak stabala velikih topola u okviru univerzitetskog kampusa koje daju povoljnu mikroklimu za rad za oo 50.000 studenata i 5.000 zaposlenih. Postoji plan da se šumica proširi sa novim sadnicama drveća, a ne da se seku postojeća. U tom parku nije mesto muzeju - kafani, bircuzu, svratištu, prenoćištu, ili šta će sve biti. Možda ste hteli da studenti na pauzi između dva predavanje imaju gde da časkom skoknu na piće? U okviru univerzitetskog kampusa ne treba da se nađu zabavljački i kič sadržaji. Toga u gradu imaju na pretek. Da su zamislili muzej obrazovanja to bi bilo uredu. Ali takav muzej Đorđu Balašaviću, koji sa univerzitetom nije imao nikakve veze, zaista nema smisla.
  • Jelena

    27.12.2021 05:24
    Pare, pare, pare
    Muzej sa sobama za izdavanje? Oce li Olja da ga reklamira na Airbnb ili gradonacelnik? A Djoletova deca da ciste sobe i daju kljuceve gostima? Pateticno.
  • Bilja

    23.12.2021 11:29
    Gospodja Balasevic moze da se preseli u stan a od svoje kuce neka pravi muzej, to je mesto gde je ziveo i boravio a ne Kej

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.