DSS zahteva povlačenje plana regulacije Univeritetskog parka sa dnevnog reda: Građani su uznemireni

Odbornička grupa Demokratske stranke Srbije dostavila je Skupštini Grada predlog za povlačenje tačke dnevnog reda današnje sednice koja se tiče plana generalne regulacije Univerzitetskog parka.

Oni u obrazloženju navode da su javnost i građani Novog Sada uznemireni najavom usvajanja Plana, s obzirom na to da se planira uništavanje velikog dela zelene površine zbog izgradnje muzeja posvećenog novosadskom kantuautoru Đorđu Balaševiću.

"Građani su uznemireni s obzirom na to da plan predviđa uništavanje preko 500 kvadratnih metara zelene parkovske površine izgradnjom muzeja sa prodavnicom, kafeom i smeštajnim kapacitetima. Takođe u javnosti postoje znatna neslaganja u pogledu namene i osobina predloženog novog objekta u parku, o čemu su tokom izrade Plana primedbe podnosili i građani i strukovna udruženja", poručuju iz DSS-a.

Oni dodaju i da postoji realna potreba za dužom i kvalitetnijom javnom raspravom i korigovanjem Predloga plana generalne regulacije Univerzitetskog parka u Novom Sadu.
 
Novosadska skupštinska opozicija još juče je najavila da neće podržati urbanistički plan Univerzitetskog parka jer se protive gradnji novih objekata na ovoj lokaciji.
 
Predstavnici Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke naveli su da postoje i druge lokacije u Novom Sadu na kojima treba da se gradi muzej, a postavili su i pitanje po kom osnovu je, uz prisustvo gradonačelnika Miloša Vučevića, predstavljen projekat gradnje takvog objekta, a da zvanično novi urbanistički plan nije ni usvojen. 
 
Da podsetimo, prema Nacrtu plana o kom je 021.rs već pisao, urbanisti su u sklopu parka predvideli muzej od više stotina kvadrata koji će biti namenjen preminulom novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću. 
 
Kada je objavljen izmenjeni plan koji predviđa muzej, više novosadskih građanskih inicijativa je predložilo da se odustane od planiranja muzeja u parku i da se pronađe druga lokacija. 
 
Ocenili su tada da muzej posvećen kantautoru treba da bude na Salajci, delu grada koji je najpoznatiji po Balaševiću. Kao idealan prostor, predložili su zgradu na adresi Temerinska 1, koja je već zaštićena kao kulturno dobro, a u kojoj trenutno ne postoje sadržaji. 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da će on lično i gradska uprava učiniti sve da pomognu u ispunjenju "ovog zaveta i da Đorđe Balašević, dobri duh Novog Sada, u Univerzitetskom parku dobije mesto gde će njegov život i rad biti dostojno predstavljeni".
  • Zokins

    29.12.2021 18:00
    muzej
    Ustani Đole da vidiš šta tvoji rade !!
  • Priroda

    27.12.2021 07:08
    Drvece
    Siroto drvece, pa necete ga valjda seci zbog muzeja. Pa i Balasevic govori "ne lomite mi bagrenje". Nemojte unistavati prirodu.
  • Olovni vojnik

    26.12.2021 02:00
    A Salajka, Podbara, neka lokacija koja bi imala vise smisla? Ima toliko napustenih objekata po gradu, zar ne moze da se uradi rekonstrukcija nekog starog objekta kako bi se sacuvao taj "dobri duh Novog Sada".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.