FOTO: Učenici Karlovačke gimnazije upoznavali kulturnu baštinu Portugala

Učenici Karlovačke gimnazije boravili su nedelju dana u Portugalu, gde su upoznavali kulturnu baštinu, upoznavali se sa svojim vršnjacima iz ove zemlje i prisustvovali školskim časovima.

Devet karlovačkih đaka, u pratnji profesorica Jasmine Kovačević i Jelene Kamberović od 9. do 16. decembra boravilo je u Lamegu, jednom od najstarijih gradova Portugala.

Oni su bili gosti porodica učenika škole "Agrupamento de Escolas Latino Coelho". 

Grad se može pohvaliti bogatim kulturno-istorijskim spomenicima koji su, između ostalog, i tema ovog projekta.
 
Prvog dana učenike i profesore primio je direktor škole i poželeo im dobrodošlicu, a potom  je to učinila i pomoćnica gradonačelnika. 
 
Učenici iz Španije, Francuske, Portugala i Srbije prisustvovali su redovnim časovima u školi, zatim su u internacionalnim timovima zajednički istraživali biografije dveju znamenitih književnih ličnosti Lamega, prevodili njihove pesme na jezike zemalja učesnica kao i na engleski, te se upoznavali sa različitim digitalnim alatima koje su koristili za izradu zadataka. 
 
 
Popodneva su uglavnom bila usmerena na kulturne aktivnosti. Učenici su obišli istorijsko jezgro grada, u kome se nalaze brojni spomenici, crkve, tvrđava i muzeji. Posetili su i obližnje selo Lazarim, gde se izrađuju maske za karnevale popularne u ovom delu Portugala Videli su zanimljivu postavku maski u samom muzeju i upoznali se sa načinom njihove izrade. 
 
U toku ove školske godine realizovaće se susreti i aktivnosti u ostalim zemljama. Krajem marta, Karlovačka gimnazija će biti domaćin ovom internacionalnom skupu.
 
Ove susreti organizovani su u okviru projekta Erasmus+ KA229 "Paseando entre estatuas/ Walking between statues".
 
Učesnici projekta su škole iz Španije, koja je koordinator projekta, Portugala i Francuske. Ciljevi  projekta su upoznavanje kulturne baštine gradova učesnika, usavršavanje komunikativnih kompetencija španskog i engleskog jezika kao i digitalnih kompetencija i podsticanje kooperativnog učenja.
  • Jelena

    25.12.2021 12:53
    Baš lepo
  • Mirko

    24.12.2021 15:14
    Kulturnu baštinu Portugala prekrila evropska zastava
  • Slavko

    24.12.2021 13:06
    Bivši đak
    Nisu mogli da stave svoju zastavu nego ovo?Tu ne mislim na zastavu Srbije,nego pre svega na zastavu Karlovačke gimnazije. Šta im ovo plavo znači?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti