The Bad Week: "Sve ide po planu, plan se menja"

Mladi novosadski sastav The Bad Week polako osvaja svoje mesto na gradskoj sceni i šire. Dokaz kvaliteta stigao je na nedavno održanom Festivalu akustične muzike u Sivcu, gde su osvojili prvo mesto.

Sve manje je stvari, kako u životu, tako i u muzici, za koju biste stavili ruku u vatru tvrdeći da je ona dobra, iako za to nema "dovoljno dokaza", u ovom slučaju materijala. Međutim, ko je jednom čuo The Bad Week, zna da dokaza za to itekako ima i da pisati im panegirik nije pitanje ludosti. 

Ako hoćemo da budemo hvalisavci, rekli bismo da je to pitanje dobrog ukusa. Uglavnom, bend u celosti ili u njegovim ličnim fragmentima, mogli ste da čujete u centru Novog Sada, ali i u gradskim mestima na kojima nije baš sve generička muzika sa većine radijskih lista, uz večni dert ostavljenih frontmena. 

Dakle, pričamo o vokalisti i gitaristi Strahinji Jajiću, Stefanu Stefanoviću Giletu (a.k.a. Gile Slim) na usnoj harmonici i Danijelu Seethaleru na bubnjevima, odnosno kahonu. Ta tri momka čine The Bad Week.
 
Oni će u četvrtak, 30. decembra, sa početkom u 18 časova, nastupiti na petoj "Novosadskoj kulturi sećanja" u Radio kafeu. Sredinom decembra dobili su i prvo priznanje sa festivala - osvojili su prvo mesto na Festivalu akustične muzike u Sivcu. Strahinja Jajić, frontmen sastava, u razgovoru za 021.rs priča o počecima benda, uticajima na muziku, kao i o albumu koji su pripremili. 
 
I Strahinja i Danijel su pre nego što je formiran The Bad Week svirali u centru grada. Danijel na kahonu, a Strahinja bi uz gitaru svirao kantri bluz, što je zvuk i sastava, a u listama bi našao prostora za, na primer, Boba Dilana i Lenarda Koena. 
 
"Danijel i ja smo svirali na ulici individualno. U nedostatku posla Gile je izašao na ulicu i video mene. Najpre smo on i ja krenuli da sviramo, a odmah zatim, nakon dve svirke, videli smo Danijela koji svira u blizini i pitali ga da zasvira sa nama. Od tada smo nerazdvojni", započinje Strahinja. 
 
 
Kantri bluz je zvuk The Bad Week-a i nije da nema još takvih bendova, ali se mlađi sastavi uglavnom odlučuju za neke druge pravce. 
 
"Uz oca sam odrastao na takvoj muzici. Učio me je pesmama Dilana, a tu su bili i Krozbi, Stils, Neš i Jang. Otud i moja simpatija prema ovim kantautorima i njihovoj muzici, koja se prenela na bend", priče Strahinja Jajić. 
 
I tu su se prilično lako našli, jer Gile i stalni član Šinobusa, sastava u čijim je osnovama upravo bluz. Osim toga, slobodno se može reći i da se radi o najtalentovanijem sviraču usne harmonike u Novom Sadu, dostojnom nasledniku Željka Đurđevca Žikse. 
 
Iako ne postoje dugo, Strahinje, Gile i Danijel su već snimili album, nazvan "So It Was" po jednoj od numera. 
 
"Album je rezime naših životnih iskustava i omaž muzici koju slušamo i koja je oblikovala naš muzički ukus. Već je snimljen i trenutno tražimo izdavača. Na albumu se nalazi 11 pesama, od kojih sam ja pisao tekstove za 10, Gile za jednu. Tako da se može očekivati da će biti objavljen početkom sledeće godine, do proleća."
 
 
Ako nas je pandemija korona virusa naučila nešto, to je onda da se planovi prilično lako raspadnu. Zato Strahinja i citira svog kolegu iz benda Gileta, koji ume da kaže kako "sve ide po planu, plan se menja"
 
"Sve stvari koje su nam se desile do sada su dolazile prirodno, kao rezultat našeg rada i sreće. Nemamo konkretan plan. Plan je da budemo svoji, da sviramo gde god nam se pruži prilika, da pružimo što više ljudima koji su nama pružali od postanka benda. Pa kako bude - biće. Ja se već osećam kao da smo postigli cilj, sa svakom svirkom koja ozari srca publike mi postižemo cilj", zaključuje Strahinja u razgovoru za 021.rs.
 
Ukoliko želite da čujete The Bad Week prilika je tu - četvrtak, 30. decembra, Radio kafe u 18 časova i događaj "Novosadska kultura sećanja". 
  • Ljiljana

    27.12.2021 23:38
    Podrška sjajnim momcima
    Pošto sam ljubitelj muzike i pratim FAMUS, jer živim u Sivcu, imam potrebu da izrazim svoje divljenje ovim momcima. Sjajni muzičari, odličan nastup na festivalu. Deluju kao pravi profesionalci koji uživaju u muzici, skromni, kulturni i pozitivne osobe. Želim vam uspeh u karijeri i sve najlepše i najbolje u Novoj godini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti