FOTO Poslastice receptura naših baka samo u "Vremeplovu": Jeste li probali Tortu Mira Banjac?

Novi Sad ima Štrand, Tvrđavu, kej, mostove, katedralu, "Miletića", ali ima i "Vremeplov", poslastičarnicu koja se odavno upisala u ugostiteljske znamenitosti.

Kada neko prvi put poseti Novi Sad i želi da mu predstavite nešto autentično, gde može da proba kvalitetno i sveže parče torte, ali i oseti veličanstvenu atmosferu, upotpunjenu enterijerom u kojem svaki predmet ima svoju priču, bez dileme će to biti "Vremeplov", sinonim grada za prave sladokusce.

Ovo je mesto na kojem se dan počinje prvom kafom, kutak poslovnih, ljubavnih i prijateljskih susreta, a nezaobilazna je destinacija rođendana i drugih važnih datuma, jer je prijatan ambijent uz slatke porcije savršen da sa dragim osobama obeležite bitne trenutke.

Jasmina i Nemanja Kovačić počeli su da ispisuju stranice "Vremeplova" pre više od 20 godina, a svoju bajku svakodnevno zaista žive. Za njih je ovaj kutak mnogo više od biznisa, jer su svaki kolač i tortu pažljivo osmislili, uložili vreme, znanje i umeće, a enterijeru i jedinstvenoj bašti dali posebnu notu.
 
U "Vremeplovu" se mogu probati torte i kolači po proverenim starinskim receptima sa ovih prostora, sa misijom da se sačuva autentična tehnologija izrade i sve to svakodnevno, potpuno sveže plasira gostima.
 
 
Ušuškan na Bulevaru oslobođenja 96, "Vremeplov" se razlikuje od svih ugostiteljskih objekata, ne samo prefinjenim, umetničkim i revolucionarnim enterijerom i specifičnim detaljima, kako bi gosti uživali u čaroliji i prepustili se slatkim ukusima, već i onim što u poslednje vreme veoma nedostaje - kvalitetom.
 
U "Vremeplovu" je zaposleno šest majstora, vrhunskih poslatičara, zahvaljujući kojima je svaka torta napravljena od najkvalitetnijih sastojaka. U danima kada živimo brzo, što često diktira i način ishrane, a pakovanje prodaje proizvod, zanemaruju se mnoge vrednosti, posebno kod mladih, na šta ukazuje Nemanja Kovačić.
 
"Kod nas se i dalje razbija kokošije jaje, od kokoške koja trči po salašu, kupujemo mleko sa najvećim procentom masnoće. Imamo klasične, zdrave proizvode od sirovine za čiji kvalitet garantujemo i trudimo se da oni nisu tretirani ni sa čim. Ne stavljamo nikakve konzervanse, učvršćivače, emulgatore, surogate, ni instant smese, kod nas jedete prirodan kolač, koji biste jeli kod svoje kuće. U dobrim kućama se takvi kolači prave - bilo da su u pitanju mlade domaćice, vaše bake ili majke", objašnjava Nemanja, dodajući na to da se kod njih nijedna torta ne zadržava duže od 48 sati, ukoliko se ne proda.
 
 
Da su Jasmina i Nemanja Kovačić pravi gastronomski umetnici govori i podatak da su završili školu za pravljenje čokolade u Belgiji i pohađali brojne obuke u svetu, a njihov rad odlikovan je sa 32 pobede na internacionalnim takmičenjima.
 
"Naš proizvod ima zaista nisku cenu u odnosu na to šta vi dobijete na tanjiru. Ako pravite tortu sa najkvalitetnijim puterom, najskupljim bademom, orahom ili lešnikom, ako poštujete proces proizvodnje, koji zahteva dug vremenski period, da ne žurite, jer "vreme je novac", ako poštujete tehnološke procese kod, recimo, čokolade koja je nauka, onda zaista dobijate nešto što vredi. Naše majstorice su takođe završile obuke kod svetskih stručnjaka za čokoladu, a sve ovo radimo sa misijom da kod nas uvek možete da pojedete dobar kolač", napominje Nemanja.
 
"Vremeplov" torte su mala umetnička dela nastala u kreativnoj radionici, a njihov izbor nikoga ne ostavlja ravnodušnim: od klasičnih Doboš, Reform, Vasine i Esterhazi torte, do ostalih specifičnih receptura, koje možete naći samo u ovoj poslastičarnici.
 
 
 
Možda neće zvučati toliko primamljivo i obećavajuće po nazivu, ali "Krem posna torta" je mnogima omiljena slatka đakonija "Vremeplova" i definitivno preporuka koja se mora probati.
 
Krasi je raskošan kremasti ukus: korica od posnog keksa i margarina, nadev od posne čokolade visokog sadržaja kakao masnoće, meda i biljne slatke pavlake, a ukrašena je kandiranim brusnicama i fizalisom.
 
 
Za praznične i zimske dane odličan izbor je "Magična zimska torta" sa kremom od Nutele i Mascarpone sirom, a na kraju svakog parčeta je pravo zadovoljstvo: čokoladna kuglica sa hrskavim punjenjem.
 
 
Za ljubitelje bele čokolade tu je "Luksuzna torta", koju čine pečeni cheesecake sa koricom od keksa, pečenog lešnika i cimeta i obimnim nadevom od jaja, pavlake i bele čokolade.
 
 
Autentična je i "Vremeplov torta", čiji su sastojci marcipan, lešnik i crna čokolada, korice su od marcipana, a sadrži i čokoladni mus sa krokantom od lešnika, bez glutena.
 
 
Ipak, ono po njemu se ova poslastičarnica posebno izdvaja jeste autorska torta "Mira Banjac", nazvana po čuvenoj, omiljenoj glumici.
 
Kako je nastala Torta "Mira Banjac"?
 
Povodom velikog jubileja poznate glumice, obeležavanja 80 godina života i 60 godina pozorišnog rada, "Vremeplov" je imao čast da osmisli i napravi tortu posebne recepure. Slavna glumica im je potom dala dozvolu za korišćenje njenog imena, te je ona postala deo stalne ponude. Torta je bila u znaku broja 80, težila je 80 kilograma i bila 80 centimetara u prečniku.
 
Ovo je ujedno i najpopularnija torta - godišnje se proda 1.300 kilograma. Sastoji se od čokoladne biskvitne korice, belgijske tamne čokolade, natopljene u likeru i soku od ceđene crvene narandže.
 
 
Takođe, u "Vremeplovu" se može naći bogata paleta najraznovrsnijih sitnih kolača, koji su zgodni za sve prilike, velike i male svečanosti.
 
Svaki čajnik, slika na zidu, muzički instrument (violina stara 200 godina), suvenir, rukotvorina i detalj imaju svoju priču, poreklo i razlog zbog kojeg su zauzeli pačasno mesto "Vremeplova". Jasmina i Nemanja će je rado ispričati radoznalim gostima i predstaviti svoj mali bogati muzej. Sve ovo zaokruženo je nesvakidašnjim vrtom u kojem, između ostalog, cvetaju mandarine, limun i narandže.
 
Zavirite u slatku ponudu "Vremeplova" i putem virtuelne ture u 360 stepeni i osetite delić atmosfere u najlepšoj bašti u Novom Sadu, što će biti dovoljan motiv da se uverite i lično, na Bulevaru oslobođenja 96, preko puta stadiona FK Vojvodina. 
 
 
Na sajtu poslastičarnice Vremeplov možete saznati više o ponudi i sadržaju torti, dok ćete na Instagramu i Fejsbuku svakodnevno biti u toku sa aktuelnostima ove poslastičarnice.
 
Torte i kolače poručite pozivom na brojeve 063/774-78-80 ili 063/51-75-02

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti