FOTO, VIDEO: Održan "parastos" za prvonagrađeno idejno rešenje uređenja Pozorišnog trga

Novosadska Narodna stranka je na nedavno sagrađenoj fontani ispred Srpskog narodnog pozorišta održala performans "Parastos za prvonagrađeno idejno rešenje uređenja Pozorišnog trga".
FOTO, VIDEO: Održan "parastos" za prvonagrađeno idejno rešenje uređenja Pozorišnog trga
Foto: 021.rs
Iz ove stranke su poručili da je nakon utrošenih preko 400 miliona dinara, Pozorišni trg dobio izgled koji nije onaj sa arhitektonskog konkursa, kao i da ima dosta propusta.
Oni su izrazili i zabrinutost kako će se nastaviti parterno uređenje centra, tj Trga slobode, Kralja Aleksandra i Modene nakon dešavanja na Pozorišnom trgu koji su pokazali manjkavost, urbanističke nedostatke i odstupanje izvođača od idejnog rešenja.
Današnji performans polaganja dvadesetak sveća na jednu od ploča u okviru fontane održan je jer izgled ovog fontana sa žardinjerama za cveće podseća na groblje, o čemu se u Novom Sadu poslednjih dana dosta komentariše.
 
Istoričarka umetnosti i članica glavnog odbora Narodne stranke Donka Stančić je podsetila da je Novi Sad prvo raspisao arhitektonski konkurs na kojem je dobijeno nagrađeno rešenje za parterno uređenje dela centra u šta je spadao i Pozorišni trg, odnosno okolina Srpskog narodnog pozorišta i da ovo što je sada dobijeno nije i ono što je tada izabrano. Ona je objasnila da su se u kasnijem projektovanju pojavile izmene, kao i da konačno ono što je izvedeno ima dodatke kao što je fontana, ali da nema drveća i zelenila.
 
"Nemamo nijedno zasađeno drvo ili da je predviđeno, odnosno ostavljeno mesto da bude zasađeno. Zamislite sada leto i 35 stepeni i da sedite na ovom trgu pored ove fontane koja ima pet žardinjera za čiji izgled jedino tumačenje sam mogla da nađem u tome da one treba da asociranju na nekadašnja grobna mesta sa groblja koje se nekada nalazilo uz Uspensku crkvu. Ne samo mene, nego i moje kolege će interesovati ko je autor ovog uređenja trga, jer mi to ne znamo. Sporno je i to što mi ne znamo kako će izgledati Trg slobode, Kralja Aleksandra, Modene i drugi prostori u ovoj centralnoj zoni, da li će ovaj izvođač nastaviti da radi ili će da se skupe i da preprojektuju ono što je dao izvođački projekat", navela je Stančić.
 
 
Redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka i predsednik resornog odbora za urbanizam gradskog odbora NS Darko Reba ocenio je da se iz izvedenog rešenja na trgu vidi da je napravljen i propust u tome što niko nije konsultovao Srpsko narodno pozorište da ih pita šta im treba ili da li bi im koristilo da mogu da izađu u gradski prostor i prikažu nešto što izvode, kao i da se ne vidi da ima spoja pozorišta sa trgom kroz neku pozornicu ili sličan sadržaj.
 
Reba je ocenio da su fontane dobra rešenja za grad, ali da je pozicija ove vrlo diskutabilna, kao i njen izgled.
 
"Ona je pored raskrsnice tri saobraćajno najopterećenije ulice u Novom Sadu. Sumnjam da će neko da sedi i odmara pored fontane kada stotine automobila koji prolaze samo nekoliko metara dalje svakog minuta izbacuju smog. Imali su mogućnost da je, na primer, stave bliže Trgu slobode i da se dobije prostor sa vodom koji bi kvalitetno mogao da se koristi za odmor i uživanje. Tu su i klupe, koje su dobro rešenje i kojih do sada nismo imali u Novom Sadu, a koje omogućavaju i da se legne na njih. Međutim, ne vidim da će iko to raditi ovde, uz buku i zagađenje od saobraćaja", kaže Reba.
 
 
On je dodao i da je vrlo teško sada odgovoriti na pitanje kako popraviti ovo što je napravljeno.
 
Dodajmo i da su aktivisti Narodne stranke ukazali da je samo nekoliko dana nakon otvaranja Pozorišnog trga, pored fontane sa "grobnim mestima" i memorijalne trake sa pravopisnim greškama, primetan i "fušeraj" jer se primećuju oštećenja i na popločanim površinama, nefunkcionalnim klupama i drugim sadržajima. 
  • Neko

    15.01.2022 16:23
    A zasto je sve zardjalo?Zar nije mogao prohrom da se postavi???
  • aga

    04.01.2022 09:46
    au
    koliko se skupilo inteligencije hehe !jerema , boro , nikad više vlast nikad!
  • /

    03.01.2022 17:39
    /
    ej, pa ti grobovi jos i sijaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti